Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Penzijní připojištění svou roli zatím neplní od Standa - Mohu se zeptat, jaké byste doporučili podílové fondy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 9. 2008 17:18

    Standa (neregistrovaný)
    Mohu se zeptat, jaké byste doporučili podílové fondy a fondy životního cyklu, abych měl za 40 let až půjdu do důchodu slušnou rentu, fond nezkrachoval a úspory nepohltila inflace? Po zkušenostech s 90. lety lze důvěřovat snad jen termínovaným vkladům, kde mi aspoň stát při krachu vrátí 90% sumy.

    Z hlediska pasivních investic, v případě, že člověk finančnictví nerozumí a měl tu smůlu, že nevystudoval VŠE, se opravdu jeví jako nejjednoduší řešení penzijní fond.
  • 22. 9. 2008 17:50

    anonymní
    Takže, Stando, záleží na Vaší kapse.

    1 500 = kvalitní pojištění se spořením a daňovým odpočtem
    1 700 = stavební spoření = jistota
    500 = penzijko
    1. přece si vezmete od státu své daně nazpátek ve formě
    příspěvku
    2. za 500 toho stejně u investičních fondů moc nepořídíte
    + ostatní výdaje

    Kolik Vám měsíčně zbývá na investice?
  • 22. 9. 2008 22:11

    Standa (neregistrovaný)
    Promiňte mi mou natvrdlost, ale co myslíte tím "kvalitním pojištěním"?

    500,- na penzijní jde, plus 1000,- od zaměstnavatele (ale nevím, jestli si to firma může odečíst z daní, jinak to samozřejmě nedá) a 150,- od státu, celkem tedy měsíčně 1650,- není zase tak málo a spoření příštích 40 let, pokud půjdu do důchodu v 70 letech - to je 792.000 Kč, což dnes stačí tak na byt v malém městě, ale nevím jak za 40 let :-)

    Někdo radí ještě kupovat podílové listy, ale to je právě ta potíž, že už se musíte zajímat o situaci na trhu a když máte čas jen proletět Měšec a pár finančních serverů, tak už toho času na sledování burzy moc nemáte.

    Myslím, že chyba je systémová, ve škole se probírají rozličné blbosti, ale to opravdu důležité, jako právo, finance, medicína se vynechává. Takže sice každý víme, kdy se narodil Karel IV. a že ploštěnci nemají řítní otvor, ale jinak jsme národ nesvépravných dementů, včetně mně, prosím pěkně.
  • 22. 9. 2008 22:36

    anonymní
    Kvalitní pojištění? To je úraz, smrt, závažné nemoci, hospitalizace, invalidita. A třeba i pojištění nemocenské. A na slušné částky, ne ty běžné plivance. A tohle za 500 Kč nepořídíte. Proto 1 500.

    Firma si to z daní odečte, jinak by Vám nepřispívala. Ale lepší je příspěvek na investiční životní pojištění (viz předchozí odstavec), protože si ty peníze od firmy můžete vybírat i před šedesátkou.

    Budete-li spořit 40 let, tak se s tím neštvěte. Nakoupit akcie, 5 let před důchodem to převést na dluhopisy. Na nabídku fondů se zeptat v bance nebo u stálic na investičním poli jako jsou Cyrrus, Patria Finance nebo Atlantik Finanční trhy.
  • 23. 9. 2008 8:03

    Pavel (neregistrovaný)
    Jaké tedy navrhujete kvalitní pojištění (konkrétně)? Před časem jsem se zajímal o životní a úrazové pojištění, a když jsem prostudoval pojistné opodmínky v několika ústavech, tak jsem si to rozmyslel. Například v jednom (velkém mezinárodním) ústavu byl seznam asi 20ti úrazů, na které se jejich úrazové pojištění vztahuje, když se můj úraz do něj netrefí, mám smůlu. A podobně všude jinde, při důkladném pročtení podmínek včetně výluk se opravdu jen velmi těžko hledá pojistná událost, na kterou by se pojištění vztahovalo.

    Koneckonců, před časem jsem někde četl článek, proč si lidé platí nějaké pojištění, a závěr byl, že to je moderní obdoba oběti bohům. Ničemu to nepomůže, ale člověk má pocit, že něco dělá.
  • 23. 9. 2008 9:18

    anonymní
    Bože, zase jeden chytrák. Když Vám nevyhovují podmínky někde, tak snad jdete jinam. Prostě jste jen hledal cestu, jak se pojištění vyhnout.

    Ničemu nepomůže? Blbost. Když z Vás bude ležák po úraze, dostanete statisíce. Atd, atd.
  • 23. 9. 2008 13:06

    anonymní
    Když z něj bude ležák bez úrazu, může žebrat o sociální dávky a bude rád, když mu někdo přebalí zadek.
  • 23. 9. 2008 22:18

    pavelhek (neregistrovaný)
    Stando,přečtěte si pár článků, zkuste odhadnout kolik by jste potřeboval měsíčně až budete v důchodě, a pak si obejděte pár rádoby poradenských společností. Mimochodem, nezaměňujte podílové fondy dneška a investiční s kuponovky, legislativa je dnes poněkud dále. Každopádně se vyhněte spoření přes pojišťovny, je to drahé, a ty daňové výhody nejsou tak extra výhodné jak se zde snaží namluvit někteří bouchači ( bouchač = dýler pojišťovny bouchající jednu rezerotvornou pojistku za druhou bez ohledu na skutečnou potřebu klienta ).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).