Hlavní navigace

Desetník: Penzijní připojištění čekají změny

11. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po letech konstantního života penzijního připojištění přichází několik zásadních změn, které ovlivní některé účastníky penzijního připojištění. Během dvou let se stávající penzijní připojištění převrátí naruby. Zatímco národní banka snižuje úrokové sazby, komerční banky reagují opačně.

DESETNÍK 159/2009 (27. 4. 2009 – 10. 5. 2009)

Převod s poplatkem

Lobistům z Asociace penzijních fondů společně s rozpočtovým výborem se podařilo chytře propašovat několik změn, které mění zákon o penzijním připojištění. Dlouho kritizovaný převod mezi penzijními fondy totiž bude nově zpoplatněn. Návrh změny zákona nestanuje výši poplatku, jen píše, že nesmí být větší než 800 Kč. Bude-li se poplatek držet v horní hranici, může dostatečně pomoci zmenšit nežádoucí přestupy mezi penzijními fondy (PF). Proč nežádoucí? Přestupem mezi fondy vznikají fondům administrativní náklady, které přeneseně platí všichni klienti fondu. Nehledě na to, že povinnost placení poplatku může výrazně zbrzdit finanční zprostředkovatele k neetickému přetahování klientů PF s celým jejich naspořeným kapitálem ke konkurenci. Jiná situace je, pokud se klient fondu rozhodne dobrovolně k přestupu, například z důvodu lepších výnosů konkurenčního fondu, lepších doplňkových služeb nebo příspěvku zaměstnavatele. Pokud však přestup plánujete a spoříte delší dobu, nemusíte spěchat. Poplatek nebudou platit ti, kteří spoří 5 a více let. Bude-li schválen poslaneckou sněmovnou (s největší pravděpodobností), začne platit od července 2009. Čtěte více: Provize v pojištění pod pokličkou.

Svoboda u zaměstnavatele

Mezi další novinky patří svoboda klienta při volbě penzijního fondu. Už by nemělo být pravidlem, že se změnou zaměstnavatele je nutné změnit i penzijní fond, protože nový zaměstnavatel přispívá pouze do jednoho konkrétního fondu (a kdo by si nechal ujít příspěvky zaměstnavatele?) Zároveň ani zaměstnavatel nebude smět přijmout pobídku od PF v souvislosti s poskytováním příspěvku na penzijní připojištění jeho zaměstnancům. Omezení zaměstnance ve výběru PF bude nově kvalifikováno jako správní přestupek. Jinými slovy, penzijní fondy by si měly být rovny a mělo by být pouze volbě zaměstnance, jaký PF si zvolí a kam mu bude jeho zaměstnavatel poskytující zaměstnanecké výhody příspěvek na PF posílat.

Za malé příspěvky podpora nebude

K dalším změnám patří zvýšení měsíční úložky a možnost volby alternativních (a rizikovějších) forem penzijního investování. Nově se vytvoří penzijní společnosti, které budou součástí některé finanční skupiny. Nemělo by se tak stát, že vznikne samostatná penzijní společnost bez dalšího navazujícího zázemí např. na banku, pojišťovnu, jiný penzijní fond nebo jinou společnost. Možnost sjednat „staré“ smlouvy bude do 31. prosince 2010, po tomto datu budou všichni noví účastníci povinně volit složky svého penzijního spoření, které se rozdělí do konzervativního, reálného nebo dynamického fondu. Penzijní spoření tak bude ziskovější, na druhé straně rizikovější a vzniknou i poplatky známé u podílových fondů. Čtete více: Na svůj důchod můžete spořit nakupováním.

TIP Měšce: srovnejte si penzijní fondy podle výnosů a uzavřete smlouvu online. Pozor, stávající pravidla platí už jen do 30. 11. 2012!

Změní se i výše státního příspěvku, podrobně to popisuje tabulka. To znamená, že měsíční příspěvek do 299 Kč by nezískal žádnou státní podporu. Zároveň musí každý účastník penzijního připojištění spořit minimálně 100 Kč měsíčně, nemůže jen spoléhat na příspěvky zaměstnavatele nebo jiných osob. Výplata měsíčního důchodu z penzijního spoření bude zdaněna měsíčně 10% daní v případě, že půjde o 10letou a větší dobu výplaty. K informacím o smlouvě penzijního spoření se dostanou i exekutoři, kteří mohou tyto vklady použít pro uspokojení pohledávek věřitelů.

Zda bude tento odstavec skutečně platit, záleží do velké míry na podpoře poslanecké sněmovny, protože zvláště socialistům se změna příspěvků příliš nelíbí. Navíc předčasné volby mohou tento návrh opět uložit k ledu.

skoleni_15_4

Návrh státních příspěvků penzijního připojištění
Příspěvek klienta v Kč Státní podpora
100–299 0 Kč
300–399 50 Kč a 40 % z částky přesahující 300 Kč
400–499 90 Kč a 30 % z částky přesahující 400 Kč
500–599 120 Kč a 20 % z částky přesahující 500 Kč
600–699 140 Kč a 10 % z částky přesahující 600 Kč
700 a více 150 Kč

Zdroj: Sněmovní tisk Poslanecké sněmovny


Úrok České národní banky je nejmenší v historii, komerční úroky beze změny

Od minulého čtvrtku klesla základní úroková sazba vyhlašovaná ČNB na 1,50 % p.a. Jde o historicky nejnižší úrokovou sazbu a její platnost začíná v pondělí 11. května 2009. S poklesem základní úrokové sazby by mělo dojít k poklesu úrokových sazeb všech finančních produktů, které jsou s tzv. vyhlašovanou neboli plovoucí úrokovou sazbou. Jde zvláště o spořicí účty, ale podle základní úrokové sazby se odvíjejí i sazby hypoték. Alespoň teoreticky. V praxi sice úrokové sazby spořicích účtů nejspíše poklesnou „z důvodu snížení sazeb ČNB“, ale ostatní sazby úvěrů zůstanou ve stejné výši nebo dražší „z důvodu situace na finančních trzích“. To je totiž v posledních měsících trend českých bank, úrokovou sazbou ČNB se příliš neřídí. Na jejich obhajobu, není tomu jinak ani za českými hranicemi, doporučení národních bank totiž nejsou nijak závazná. Buď banky obchází stále velká nedůvěra, anebo je důvod prostší: finanční krize je dobrým důvodem ke zdražení úrokových sazeb úvěrů. Není to tak dávno, co některé banky podstatně zdražily úroky z kontokorentů, spotřebitelských úvěrů nebo kreditních karet. A důvod? Údajně vliv situace na finančních trzích.

Máte penzijní připojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).