Hlavní navigace

Názor k článku V penzijních fondech neprší, naštěstí aspoň kape od Martin R. - Mě akorát fascinuje jak jsou fondy protěžovány státem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 3. 2009 18:06

    Martin R. (neregistrovaný)
    Mě akorát fascinuje jak jsou fondy protěžovány státem a dalšími institucemi, protože narozdíl od stavebního spoření (za 5 až šest let lje možný úvěr) dojde k plnění až za několik desítek let. (tedy u převážné většíny lidí co do systému vstoupili, plnění probíhá samozřejmě i teď). Jednoduše se zjistí že fondy nebudou schopny dostát svým závazkům vůči klientům, a sepsat v roce 2035 nějaký zákon šitý na míru a znamenající další zátěž ze státního rozpočtu nebude jistě problém. nebudeme přece chtít ohrozit životní úroveň několika milionů důchodců, že ne :-).

    O státním průběžném systému vím asi tolik co normální čtenář Bezděkovy srovnávací zprávy, takže tvrdit dneska apokalyptické vize o stavu populace v roce 2050 mi přijde celkem směšné. Nadhodím jednu provokaci. Řekněme že volby vyhraje strana která zavede dle mě nejlepší v současných podmínkách možný propopulační stimul - výplatu příspěvků pouze na první nebo druhé dítě. V případě trojčat, čtverčat atd. na každé další dítě 1/2 příspěvku. V případě třetího, čtvrtého a dalšího dítěte 1/10 příspěvku. Podmínkou výplaty soc.dávky by bylo pouze uvedení otce do rodného listu. Nic víc, nic míň.

    Kolik myslíte že by tady bylo v roce 2050 důchodců a kolik ekonomicky aktivních obyvatel?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).