Hlavní navigace

Peníze za to, že utrácíte? Zkuste cashback portály. Máme jejich srovnání

20. 5. 2019
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Cashback portály odměňují za to, že nakupujete na internetu. Jaký je výběr z tuzemských cashbacků, jak fungují a podle čeho se liší?

Cashback portály nabízí možnost získat zpět peníze z nákupů na internetu. Fungují jako prostředník mezi internetovým obchodem a zákazníkem. Na tuzemské e-commerce scéně je na výběr hned z několika cashback portálů. Při rozhodování, který cashback portál využít, hraje největší roli nejen výběr z nabízených spolupracujících e-shopů a jejich zaměření, ale také výše bonusů, ať už za registraci, či doporučení, nebo procentuální odměny za nákupy.

Jak cashback portály fungují?

Cashbackové portály dohazují e-shopům, se kterými spolupracují, zákazníky. Pokud prostřednictvím nich udělají online nákup a utratí, ať už větší, čí menší obnos, cashbackové portály si berou provizi. Tato provize pak nezůstává jen cashbackům, ale dělí se o ni právě se zákazníkem.

Z každého uskutečněného nákupu pak dostane zákazník část peněz zpátky. Provize je mu zpravidla připsaná na účet, který si registrací na cachbackovém portálu vytvoří, a po dosažení konkrétní výše mu cashback peníze vyplatí. Jednoduše je uživateli zašle na jeho bankovní účet.

Spolupráce s e-shopy

Cashbackové portály většinou spolupracují se stovkami e-shopů s různým druhem zboží a služeb. Od e-shopů s elektronikou, s oblečením, se sportovním vybavením nebo například s nabídkou pro zvířata. Spolupracují ale také s internetovými obchody s léky a doplňky stravy. Výjimkou nejsou ani například online cestovní kanceláře nebo portály nabízející různá pojištění či finanční služby.

ZÍSKEJTE DÍKY MĚŠEC.CZ LEPŠÍ CASHBACK

Server Měšec.cz začal od června 2019 spolupracovat s cashportálem Tipli.cz. Díky tomu vám můžeme nabídnout na tomto portálu lepší podmínky. Uživatelé, kteří se zaregistrují přes tento odkaz, automaticky získávají na Tipli.cz platinový účet.

Nabídka jednotlivých e-shopů se často překrývá. Pokud je obchod ochoten s cashback portálem spolupracovat, tak se objeví na všech, vysvětluje důvody Václav Pěcháček, CEO Refundo. Že se seznam nabízených spolupracujících e-shopů s cachbacky příliš neliší, potvrzuje také Martin Papoušek, Executive director Hamty.cz: Obchody nabízející cashback jsou na všech portálech totožné (zejména ty významnější), a není tak mezi cashbacky rozdíl.

První krok je registrace

Zákazník, který chce využít výhod cashbackových portálů, se musí v prvé řadě registrovat. Většina cashbackových portálů už za samotnou registraci odměňuje. Bonus za registraci, případně u některých tzv. uvítací bonus, se pohybuje v rozmezí od 50 do 100 korun.

Odměny jsou pak připsány i za doporučení známému. Většinou dosahují několika stovek, podmínkou však je, aby byl nový zákazník, kterému je cashback portál doporučen, aktivní a do určité doby provedl online nákup. Uživatelé cashback portálů jsou odměňováni také za přidání rozšíření do prohlížeče.

Vzhledem ke konkurenci, která na tuzemském e-commerce je, bojují jednotlivé cashback portály o uživatele prostřednictvím dalších vymožeností, slev a bonusů. Některé vsadily na pohodlnost a nově nabízí, nebo se chystají nabízet mobilní aplikaci. Jiné cashbacky připravují pro své uživatele změny v podobě samotného portálu, který by měl být modernější. Celý portál VratnéPeníze.cz čeká výrazná modernizace, která přinese jak zjednodušení nákupů, tak i odměny uživatelům, uvádí Petr Michálek, Product Manager cashbackového portálu VratnéPeníze.cz.

Jiné portály se spolehly na reakci uživatelů a na základě jejich zpětné vazby chystají změny a novinky. Máme propracovaný systém získávání zpětné vazby od uživatelů, kterou následně zapracováváme na web. Každý návrh na zlepšení od našich uživatelů pečlivě analyzujeme a rozhodujeme o jeho zapracování – hlavně i díky tomuto jsme téměř od samého začátku nejlépe hodnoceným cashbackem na trhu, prozradil Michal Hardyn, CEO cashbackového portálu Tipli.cz.

Tuzemské cashbacky a jejich srovnání

Na české e-commerce scéně působí několik cashbackových portálů (uvádíme je v abecedním pořadí, nejedná se o žebříček):

Hamty.cz

Cashbackový portál Hamty.cz spolupracuje s více jak pěti sty e-shopy. Od ostatních cashbackových portálů má odlišný obchodní model, který je postaven na tom, že čím víc uživatel cashback používá, tím je Hamty.cz výhodnější. Portál vyplácí 100 % provize, což podle jeho vedení znamená, že je to často dvojnásobek toho než nabízí jiné portály.

Příjem Hamty.cz spočívá v ročním členství, které je v rozmezí od 0 Kč do max. 240 Kč. Toto členství se strhává postupně a vždy jen z nastřádaných peněz. Hamty.cz vždy vyplatí polovinu nastřádaného cashbacku uživatelům a druhá polovina jde na úhradu ročního členství. Po splacení celého členství tak zůstává uživateli celá získaná provize.

Martin Papoušek, Executive director Hamty.cz, uvádí příklad z praxe: Pokud Hamty.cz nepoužíváte, tak nic neušetříte, roční členství je ale logicky 0 Kč. Pokud díky Hamty.cz ušetříte 100 korun, tak je vám za roční členství strženo 50 Kč a zbylých 50 Kč je vám vyplaceno. A pokud díky Hamty.cz ušetříte 1000 korun, tak vám strhneme za roční členství 240 korun a zbylých 760 korun vyplatíme.

Vždy je vám maximálně strženo 240 korun, ale za toto členství dostáváte maximální odměny, dodává.

Do budoucna chystá cashbackový portál nejen mobilní aplikaci, kterou chce spustit do dvou měsíců. Hamty.cz se také chystá na expanzi na Slovensko. Další budoucí metou je možnost offline cashbacku.

Vstupní bonus: 50 Kč
Roční členství: 0–240 korun
Bonus za doporučení: za každého nového aktivního uživatele 200 Kč
Odměna za přidání rozšíření do prohlížeče: 10 Kč
Věrnostní program: nenabízí
Minimální výplata: 1 Kč
Maximální výše odměny (%) za zboží: 50%
Expirace získaných peněz: Ne

PlnáPeněženka.cz

PlnáPeněženka.cz je jeden z největších cashbackových portálů. Funguje taky na Slovensku. Spolupracuje se 680 zapojenými internetovými obchody různých kategorií. Do konce roku jich budeme mít 700 (aktuálně 680) v České republice a 500 (aktuálně 400) na Slovensku, prozradil Josef Drobílek, marketingový ředitel cashbackového portálu PlnáPeněženka.cz.

Do budoucna připravují rozšíření i o offline cashback, tedy možnost získání peněz zpět i v kamenných obchodech. Mělo by se tak stát na přelomu letošního roku. Uživatelům se chystá nabídnout také mobilní aplikaci.

Vstupní bonus: 60 Kč
Bonus za doporučení: 300 Kč
Odměna za přidání rozšíření do prohlížeče: 10 Kč (v případě, že uživatel provede přidání do hodiny, je odměna 20 Kč)
Věrnostní program: nabízí
Minimální výplata: 1 Kč
Maximální výše odměny (%) za zboží: 25 %, nejvyšší aktuální cashback je 40 %
Expirace získaných peněz: Ne

Refundo.cz

Refundo.cz působí jak v České republice, tak také na Slovensku a v Maďarsku. Na výběr je téměř 750 spolupracujících e-shopů. Portál Refundo.cz umožňuje registrovaným uživatelům získat 1 až 20 % peněz zpět z ceny jejich nákupů na internetu.

Do budoucna se dočkají uživatelé i rozšíření o služby ohledně pojištění a financí. Uživatelé si tak přehledně a jednoduše sjednají např. cestovní pojištění, povinné ručení nebo zajistí půjčku přímo na Refundo, a navíc s odměnou (cashbackem), prozradil Václav Pěcháček a dodává: Pro své uživatele jsme nedávno zpřístupnili ke stažení mobilní aplikaci pro iOS a Android. Mnozí uvítají i notifikace ohledně připsané odměny nebo zajímavé akce přímo ve svém mobilu.

Cashback portál Refundo.cz chystá speciální sekci, kde najdou uživatelé všechny slevy a výprodeje zboží na jednom místě. Pokud se např. uživatel rozhodne koupit si novou televizi nebo pračku, tak u nás přehledně nalezne všechno toto zboží, které je aktuálně v jednotlivých obchodech ve slevě. Uvidí tak ty nejvýhodnější nabídky na jednom místě.

Vstupní bonus: 50 Kč
Bonus za doporučení: 5 Kč bonus za každého doporučeného uživatele, který se zaregistruje. A 100 Kč bonus navíc ve chvíli, kdy doporučený uživatel získá schválený cashback v hodnotě alespoň 50 Kč.
Odměna za přidání rozšíření do prohlížeče: 10 Kč
Věrnostní program: nabízí
Minimální výplata: 25 Kč nebo 100 Kč po připsání všech získaných bonusů.
Maximální výše odměny (%) za zboží: 15%
Expirace získaných peněz: Ne. Expirovat mohou pouze získané bonusy v případě nesplněných podmínek.

Tipli.cz

Tipli.cz je jeden z nejmladších cashbackových portálů. Působí také na Slovensku a v Polsku. Aktuálně teď řeší vstup na další trhy, jako je například Rumunsko a Maďarsko.

Uživatel může díky Tipli.cz získat peníze zpět při nákupu ve více než 500 e-shopech různých kategorií. Nabízíme slevové kódy, akční nabídky, aktuální letáky ze stovek obchodů nebo si mohou uživatelé přes Tipli sjednat levné pojištění, vyjmenoval Michal Hardyn, CEO cashbackového portálu Tipli.cz. Cashback portál Tipli vyplácí odměny od nejnižší možné částky, což je jedna koruna.

Tipli nabízí obdobu věrnostního programu, vyšší procento z nákupu pro zákazníka zajistí tzv. Zlatý účet u tohoto cashbacku. Mobilní aplikace bohužel chybí, ale nakupovat lze i na mobilu.

Jaké kroky se budou dít do budoucna, často ovlivňují sami uživatelé. O naší budoucnosti rozhodují samotní uživatelé, jediný e-mail nás může nasměrovat na úplně novou trajektorii služeb, které poskytujeme uživatelům, uvedl Hardyn.

Vstupní bonus: 0 Kč (100,– je jen v případě, že přicházíte ze stránek nějakého partnera Tipli.cz)
Bonus za doporučení: 150 KčOdměna za přidání rozšíření do prohlížeče: 20 Kč
Věrnostní program: nabízí
Minimální výplata: 1 Kč (bonusové peníze jsou připsány a vyplaceny po dosažení 100 Kč)
Maximální výše odměny (%) za zboží: 33 %
Expirace získaných peněz: Ne

Vratnépeníze.cz

Cashbackový portál VratnéPeníze.cz působí na trhu osm let. Patří mezi jedny nejdéle fungující. Aktuálně spolupracuje téměř s 500 obchody. Peníze na bankovní účet uživatelům připisují po dosažení hranice 300 korun, a to včetně všech bonusů. Svým uživatelům nabízí mobilní aplikaci pro operační systém Android a iOS. Program je ke stažení zdarma.

V nadcházejících měsících chystáme pro uživatele našeho portálu VratnéPeníze.cz mnoho novinek. Celý portál čeká výrazná modernizace, která přinese jak zjednodušení nákupů, tak i odměny uživatelům, kteří jsou naší značce loajální, prozradil Petr Michálek, Product Manager cashbackového portálu Vratnépeníze.

Vstupní bonus: 50 Kč
Bonus za doporučení: 100 Kč v případě, že se nový uživatel registruje a provede nákup za alespoň 1000 Kč bez DPH.
Odměna za přidání rozšíření do prohlížeče: 50 Kč
Odměna za instalaci aplikace: 10 Kč.
Věrnostní program: připravují
Minimální výplata: 300 Kč
Maximální výše odměny (%) za zboží: 25 %
Expirace získaných peněz: Ano, děje se tak v případě, že uživatel neprovede přes portál 12 měsíců žádný nákup.

Získejte.cz


Portál Získejte.cz funguje už od roku 2012. Spolupracuje s více než 500 obchody ze všech možných oblastí. Máme propracovaný systém bonusů, díky kterým vyplácíme zpravidla nejvíce. Kombinací vysokého cashbacku, VIP věrnostních bodů, bonusů na objem a doporučení rozdáváme až 100 % provize od obchodníků, vypočítává Karel Vlach, projekt manager Získejte.cz.

Věrnostní body (1 bod = 1 Kč v případě uznaného cashbacku) si uživatelé mohou vyměnit za peníze. Například 5 tisíc bodů odpovídá hodnotě 80 korun, 10 tisíc bodů je už 400 korun.

dan_z_prijmu

Společnost nyní spouští pravidelné soutěže, díky kterým slibuje uživatelům další bonusy. 

Vstupní bonus: 130 Kč + 150 VIP věrnostních bodů
Bonus za doporučení: 350–550 Kč + doživotně 25% VIP bodů, které získá doporučený uživatel
Odměna za přidání rozšíření do prohlížeče: 30 Kč
Věrnostní program: nabízí
Minimální výplata: 299 Kč (v případě první výplaty jen 169 Kč, odečítá se vstupní bonus)
Maximální výše odměny (%) za zboží: 59,5 %, případně jednorázově 4650 Kč
Expirace získaných peněz: Ne

Srovnání cashbackových portálů
Vstupní bonus Bonus za doporučení Odměna za přidání rozšíření do prohlížeče Věrnostní program Minimální výplata Maximální výše odměny (%) za zboží Expirace získaných peněz 
Tipli 0 Kč 150 Kč 20 Kč nabízí 1 Kč 33 % Ne
Refundo 50 Kč 105 Kč 10 Kč nabízí 25 Kč nebo 100 Kč 15 % Ne
Hamty 50 Kč  200 Kč 10 Kč nenabízí 1 Kč 50 % Ne
Vratné peníze 50 Kč 100 Kč 50 Kč připravují 300 Kč 25 % Ano (po 12 měsících)
Plná peněženka 60 Kč 300 Kč 10 Kč nabízí 1 Kč 25 %, Ne
Získejte.cz 130 Kč   350–550 Kč 30 Kč  nabízí   299 Kč  59,5 % Ne

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka sesterského serveru Podnikatel.cz. Občas si ale napíše i něco pro Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).