Hlavní navigace

PaySec, nová voda v platbách na českém internetu

22. 4. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Platit na internetu lze několika způsoby a rozvoj internetového bankovnictví i platebních karet láká další subjekty k nabízení vlastních řešení. Nový český platební portál má ambice stát se jedním z největších na domácí půdě. Technické řešení existuje, rozhodnout musí uživatelé.

Českým platbám na internetu stále vévodí jediný nejoblíbenější způsob platby, a to dobírka. Tento archaický nástroj se stejně aktivně používá již jen v Německu. Jeho obliba v naší zemi však pozvolna klesá, a to hlavně vlivem možnosti rozšíření plateb na internetu pomocí platebních karet. Dobírka má však ještě před sebou stále dlouhý život. Může za to nedůvěra k poctivosti internetových obchodníků, k platbám na internetu a internetovému prostředí vůbec.

V současné době na českém internetu můžeme platit několika nástroji. Mezi ně patří:

  1. Dobírka
  2. Platební karta
  3. Platba předem na účet v bance
  4. Platba v hotovosti při osobním převzetí zboží
  5. Platební systém eBanky
  6. Platební tlačítko ČSOB
  7. PaySec
  8. PayPal
  9. PayPay
  10. moneybookers
  11. mTransfer (před spuštěním)
  12. Premium SMS
  13. Šek

Dnešním dnem spouští ostrý provoz nový platební portál PaySec. Redakce finančního serveru Měšec dostala možnost tento portál otestovat a vy máte možnost si přečíst jako mezi prvními čtenáři jeho recenzi.

Srovnání hlavních platebních portálůCeny pro soukromé uživatele-fyzické osoby
Položka PaySec moneybookers PayPal PayPay
Odeslaná platba 1 Kč 1 %, max. 12,60 Kč 0 Kč 0 Kč
Přijatá platba 0 Kč 0 Kč 1,9–2,9% z částky+ 0,30 USD (Premier konto) 0 Kč
Nabití z bankovního účtu 0 Kč 0 Kč nelze 0 Kč
Nabití platební kartou 2% 1,90 % (+1,75 % z kurzu) nelze 2,99 % + 7,72 Kč
Výběr na bankovní účet 0 Kč ČSOB, 3 Kč jinam 45,20 Kč 0 Kč při výběru nad 3 000 Kč, jinak 30 Kč 7,7–15,60 Kč
Výběr na platební kartu Visa nelze 45,20 Kč nelze nelze
Výběr šekem nelze 87,90 Kč nelze nelze
Převody na vlastní bankovní zahraniční účty nelze 45,20 Kč nelze 7,7–15,60 Kč

Příchozí platba u PayPal na účtu Personal Account je zdarma, je-li z kladného zůstatku. Při použití platební karty je zpoplatněna. Příjemce nemůže ovlivnit, zda je o příjem z karty nebo z kladného stavu na účtu.

Hafan, pejsek aneb plaťte bezpečně

Oficiální prezentace platebního portálu PaySec proběhne dnes dopoledne, přesto se pokusím o malý náhled do smyslu vzniku portálu. Jeho název lze snadno odvodit od dvou anglických slov: Pay – platit a Sec – security, bezpečí. PaySec nabízí bezpečné platby na českém internetu. Matkou a provozovatelem portálu je Československá obchodní banka.

PaySec-titulka

Na webu jen pro obyčejné lidi

Před používáním portálu je nutná registrace. Můžete si zvolit libovolné přihlašovací jméno, takže pokud na internetu využíváte svoji zaběhnutou přezdívku, s registrací si pospěšte. Registrovat se mohou jen jednotlivé fyzické osoby-občané. Chcete-li PaySec nabízet pro platby v pozici obchodníka, musíte nejprve s ČSOB uzavřít smlouvu.

PaySec-registrace

Proces registrace je velmi intuitivní a snadný, heslo musí mít minimálně 9 znaků a musí obsahovat velké písmeno a číslici. Při registraci musíte uvést číslo svého českého bankovního účtu v jakékoliv bance, ke kontu PaySec mohou být navázány maximálně tři účty. Portál podporuje všechny tuzemské banky kromě spořitelních družstev Unibon a WPB Capital (stav k 22.4.2008).

Během registrace uvádíte i e-mail, na ten vám obratem přijde ověřovací link. Po jeho potvrzení následuje ověření čísla vašeho mobilního telefonu. Na ten vám přijde autorizační SMS podobně jako v internetovém bankovnictví. Po zadání kódu je konto založeno a okamžitě funkční. Poté už potřebujete jediné – dostat na něj peníze.

PaySec-succ

Nabíjíme PaySec

Peníze na portál můžete dostat buď bankovním převodem, anebo pomocí platební karty. Za převod z účtu nic neplatíte, za převod z karty dáte ČSOB 2 % z transakce, ale do konce srpna 2008 jsou poplatkové prázdniny, proto je nabití pomocí karty zdarma. V tomto ohledu připomíná PaySec anglický portál Moneybookers. I ten nabízí zmiňované dvě alternativy nabíjení. Naopak, na známý portál PayPal peníze předem nedostanete, přesněji ne na PayPal registrovaný na českého zákazníka s tuzemským domicilem. Převod z bankovního účtu trvá maximálně dva pracovní dny, převod z karty je okamžitý a s penězi lze ihned disponovat.

PaySec-load
Test: Převod z účtu u ČSOB na můj účet u PaySec trval zruba 5 hodin. Platba byla zadána v neděli večer a provedla se až v pondělí, tj. v nejbližší pracovní den po 3. hodině ranní.
PaySec-cc

Jak na placení

Prostředí PaySec je uživatelsky přátelské a platit přes něj je jednodušší, než vyplnit příkaz v bance přes internetové bankovnictví. Opět máte několik možností. Můžete platbu poslat libovolnému uživateli PaySec, stačí jen znát jeho uživatelské jméno. Můžete si naopak i platbu vyžádat (obdoba inkasa), obdržíte ji samozřejmě až po schválení platby plátcem. Příjemná je i možnost definice vzorů plateb. Tvůrci portálu nejspíše myslí, že uživatelé jej budou používat pro opakované platby.

Historie pohybů na virtuálním účtu PayPal je samozřejmostí, pohyby lze filtrovat podle typu platby nebo časového období. Dobrou vlastností je možnost konto zrušit. Než se tak rozhodnete, systém vás vyzve k výběru uložených finančních prostředků a teprve potom se účet zruší během několika kliknutí.

Bezpečnost přes mobil

Platby do výše 50 Kč se neověřují a lze je odesílat okamžitě po přístupu na účet. Ten je jištěný pouze jménem a heslem. Můžete si však nastavit, že při platbě nad 50 Kč vám bude zaslána autorizační SMS. Platba se provede po přepisu kódu zaslaného v SMS. Je možná i varianta, kdy lze nastavit neautorizované platby do maximální výše 1000 Kč. Platby nad tuto částku však vždy podléhají autorizaci přes SMS.

Ceník služeb PaySec pro soukromé uživatele
Typ platby Kolik to stojí
Vedení Konta PaySec 0 Kč
Platba na jiné Konto PaySec 1 Kč (do 30.6.2008 bez poplatku
Platba za nákup 0 Kč
Přijetí platby od obchodníka 0 Kč
Odeslání peněz Platbou na požádání 0 Kč
Přijetí peněz pomocí Platby na požádání 1 Kč (do 30.6.2008 bez poplatku)
Nabití převodem z běžného účtu 0 Kč
Nabití platební kartou První nabití zdarma, následující 2 % z nabíjené částky (do 31.8.2008 bez poplatku)
Vybití na běžný účet v ČSOB/Poštovní spořitelně 0 Kč
Vybití na běžný účet v jiné bance 3 Kč
Připsání PaySec Bonusu 0 Kč
Identifikace 0 Kč

Tři varianty ověření

Bez ověření

Nemáte-li rádi papírování, je PaySec po založení ihned aktivní, ale s omezením. Během kalendářního roku na něj můžete poslat maximálně 63 000 Kč, ale z konta dostanete jen 25 000 Kč ročně. Když se do této hranice vejdete, nic více nepotřebujete. Pokud jednu hranici „přešvihnete”, musíte absolvovat ověření na pobočkách Poštovní spořitelny (včetně pošt), anebo čekat na další kalendářní rok.

Zaručený

Druhou alternativou ověření je, že jste klientem ČSOB či Poštovní spořitelny a všechny nabití i vybití z PaySec budete provádět výhradně na jediný účet u této banky. Maximální zůstatek na kontě je 100 000 Kč, ale nabíjení a vybíjení je bez limitů.

Ověřený

Třetí možností je vytisknout si formulář a s ním dojít na nejbližší poštu nebo pobočku Poštovní spořitelny. Tam vás ověří a až ověřené údaje dostane i centrála ČSOB, můžete se těšit z neomezených limitů pro platby i výdaje z PaySec bez ohledu, zda jste nebo nejste klienty ČSOB. Ověřovací formulář je ukrytý v listě Osobní nastavení – Ověření.

Věřím, že pro mnoho uživatelů je ověření otravný způsob, ale podobnou možnost nabízí i portál moneybookers. Ten zašle na vámi registrovanou adresu dopis s unikátním kódem. Pokud dopis dojde a kód přepíšete, získáte u moneybookers vyšší limity pro platby i výběry. PaySec jde podobnou cestou.

Způsoby ověření uživatele PaySec
Úroveň ověření Jednorázová platba Limit ročního vybíjení Limit ročního nabíjení Zůstatek na Kontě
Bez ověření 50 000 Kč 25 000 Kč 63 000 Kč 60 000 Kč
Zaručený 50 000 Kč bez limitu bez limitu 100 000 Kč
Ověřený 50 000 Kč bez limitu bez limitu 100 000 Kč

Kde to přece jen vázne

Má-li být PaySec alternativou pro online platby a konkurovat ostatním portálům, měl by být především sám online. A to není. Převod z jiné banky trvá až dva pracovní dny. V portálu PaySec bych proto viděl výhodu pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny, jako konkurenci současné platby pomocí eBanky. Ovšem převod uvnitř ČSOB vždy online není, večer či o víkendech peníze na PaySec ani z účtu u ČSOB nedostanete a nezbývá vám nic jiného, než sáhnou po platební kartě za poplatek 2 %. Naproti tomu eBanka nabízí převody okamžitě bez časového omezení.

PaySec proto není vhodný do situace, kdy brouzdáte po českém internetu a najednou vás zaujme zboží či služba, které okamžitě chcete. Pokud obchodník PaySec podporuje a máte na něm peníze, v pořádku. Opačně musíte peníze na PaySec nejprve dostat. Ovšem to už zrovna můžete přímo zaplatit online platební kartou (bez poplatku 2 %), převodem uvnitř eBanky či premium SMS, za předpokladu podpory těchto plateb u obchodníka.

Je škoda, že PaySec je stále jen prostředníkem. Světový portál PayPal jde dál a není jen platebním portálem. Chce-li si PaySec získat uživatele, měl by kromě placení nabídnout i další služby nebo lákadla. A jedno mě napadá. Podle obchodních podmínek je PaySec pouze prostředníkem a jinak za nic nezodpovídá. Naopak, PayPal přebírá i záruku za dodání zboží či služby, při splnění podmínek. Nebylo by špatné tuto možnost časem přidat. Princip je jednoduchý: obchodník zboží nedodá či dodá jiné, zákazník si stěžuje, obchodník nereaguje, takže PayPal vrátí peníze zákazníkovi a obchodníkovi je strhne. Jde o hrubé zjednodušení služby, ale prostřednictvím PayPal jsem ji již dvakrát úspěšně použil. Podle obchodních podmínek ČSOB nesmí obchodník odmítnout reklamaci zboží z důvodu, že bylo placeno přes PaySec, ale může jej odmítnout z jiného důvodu. Zde vidím prostor pro inovaci.

Uživatelsky a poplatkově je PaySec příjemný, ale otázkou je, jak je na tom obchodník z pohledu příjemce platby. To záleží na postavení smlouvy mezi ČSOB a obchodním partnerem, na webu v této chvíli základní sazebník pro obchodníky neexistuje a podmínky se stanovují individuálně. Nebylo by špatné stanovit alespoň základní ceny, o kterých lze dále diskutovat. Případný zájemce implementaci PaySec tak hned ví, s čím může počítat.

Prostřednictvím platební brány nelze nabíjet PaySec platebními kartami Diners Club a American Express. To je však problém spíše společnosti Global Paymants, autorizačního centra, než samotné ČSOB.

V době elektronických podpisů bych rovněž očekával i rychlejší proces zprovoznění PaySec u obchodníka. Zvláště když samotná ČSOB má u svých klientů možnost čipové karty se zaručeným podpisem. Nemuselo by se proto běhat na pobočky se smlouvami a ověřením. Portály moneybookers a PayPal zprovozní obchodnický účet během několika minut včetně implementace na webu, u PaySec je to přinejmenším otázka několika dnů.

Malá PR ostuda Ještě před spuštěním PaySec se strhla na internetu diskuze o zneužívání blogů českých deníků PR agenturou, která zastupuje ČSOB. V diskuzích se zmiňoval PaySec jako odpověď na předražené nabídky konkurence. Na problém upozornil Adam Javůrek na svých stránkách.

Pro koho je vhodný a co je příjemné

Platební portál PaySec je dobrou alternativou pro platby na českém internetu. Má dobré ceny a nabízí mikroplatby i mezi fyzickými osobami. Služba je postavena velmi jednoduše, jsem však mírně pesimistický, že v nejbližší době naučí i běžné uživatele platit mezi sebou přes PaySec. Portálům PayPal nebo moneybookers však konkuruje českým a jednoduchým ovládáním a hlavně cenou. Po skončení zaváděcího období je koruna za platbu z pohledu uživatele spíše symbolickým poplatkem.

Oceňuji zvýšenou bezpečnost prostřednictvím autorizační SMS i otevřenost platebního systému pro všechny bankovní klienty bez nutnosti mít účet u ČSOB. PaySec je navíc opravdu velmi jednoduchým nástrojem a jeho ovládání zvládne snad každý.

dan_z_prijmu

Není nutné ani registrovat platební karty, jak je tomu u zahraniční konkurence. Nabití účtu pomocí platební karty se řeší okamžitým přesměrováním na platební bránu ČSOB. Ale z jiného úhlu pohledu může být pro některé uživatele příjemnější registrace karty, kdy nemusejí stále myslet na to, zda na virtuálním účtu jsou nebo nejsou peníze pro placení. Když peníze dojdou a je potřeba platit, automaticky je lze strhnout z karty. Toto umí PayPal i moneybookers.

Příliš malý trh pro hodně dobrých projektů

Přes to vše je PaySec novým svěžím větříkem v českých platbách na internetu a nabízí tuzemskou alternativu, která zde v tomto rozsahu chyběla. Platby na internetu česká slibná budoucnost a službu s názvem mTransfer připravuje i mBank. Nechejme se proto překvapit, co nám PaySec i další alternativy v následujících měsících připraví. Mám naději, že to budou jen pozitiva. Český trh není tak velký a bylo by škoda investovaných peněz v projektech, které časem upadnou do pozadí pro malé využití.

Vyznejte se

  • PaySec – provozovatelem je Československá obchodní bankou podle českých právních předpisů.
  • PayPal - na evropském území je provozovatelem služby PayPal Europe, s bankovní licencí a se sídlem v Lucembursku, podle lucemburského práva. Akcionářem PayPal Europe je americká společnost eBay.
  • moneybookers – anglická společnost Moneybookers Ltd. je registrovaná v Londýně ve Velké Británii, podléhá britskému právu a britské finanční autoritě (FSA).
  • PayPay – slovenská společnost působí z Bratislavy jako organizační složka právnické osoby WorldClearing Holding. Ta je registrovaná na Seychelech a má pobočku i ve Spojených státech. WorldClearing Holding je dceřinou společností LUKA & BRAMER GROUP a.s. se sídlem v Bratislavě.

Využijete platební portál PaySec?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).