Hlavní navigace

Patrik Urban, FXStreet: Euro krizi přežije

30. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jakou hodnotu bude mít zlato po krizi? Je Čína příští supervelmocí? Přečtěte si odpovědi forexového obchodníka na otázky k dění na finančních trzích.

Současná krize způsobená přílišným zadlužením postihuje hned několik zemí najednou. A to za situace, kdy ekonomický růst a průmyslová výroba stagnuje nejenom v zasažených zemích, ale třeba i ve státech, které se považují za tahouny Evropy.

Čím se současná finanční krize liší od té předchozí a co mají společného?

Současná krize způsobená přílišným zadlužením postihuje hned několik zemí najednou. A to za situace, kdy ekonomický růst a průmyslová výroba stagnuje nejenom v zasažených zemích, ale i třeba v zemi, která je tahounem Evropy, v Německu. Navíc, úrokové sazby jsou již teď velmi nízko, takže nastartování ekonomiky prostým snížením sazeb není tentokrát pravděpodobné. Snaha o snižování dluhu navíc znemožňuje vládám podporovat ekonomiku různými typy investic.

Bude mít současné řešení pomoci Řecku příznivý vliv na EU a euro?  Nebo je to jen dočasné řešené, které v konečném důsledku povede k bankrotu všech zadlužených států?

Neřekl bych, že současné “řešení” povede k bankrotu všech zadlužených států, je ale pravděpodobné, že povede k bankrotu několika států, minimálně však Řecka. Ukazuje se, že “řešení” v podobě finanční injekce opravdovým řešením nebylo a jen dočasně oddálilo nevyhnutelné.

V průběhu minulých dvou let reagovalo euro posílením na jakékoliv zprávy, týkajících se řešení evropské dluhové krize. V současné době dochází k výprodejům eura a trh by potřeboval zprávy o zásadních a důvěryhodných krocích, které by vedly k opravdovému řešení. Dokud takové zprávy nedostane, bude tlak na euro pokračovat.

Na konferenci evropského bankovnictví zazněla informace, že asijské státy prostřednictvím státních rezervních fondů skupují podniky ve světě, dokonce i v ekonomicky vyspělých zemích. Je podle vás možné, že by se další světovou ekonomickou velmocí stala Čína nebo některá jiná země?

Že se Čína pomalu ale jistě stává světovou ekonomickou velmocí, je neoddiskutovatelné, a její význam se tedy bude i nadále zvyšovat. I kdyby Čína i v budoucnu pokračovala v prudkém vývoji, což je vzhledem ke zhoršující se globální situaci málo pravděpodobné, tak by trvalo ještě dlouhou dobu, než by se Čína stala světovou mocí číslo jedna. Za pár desetiletí bude mít navíc poměrně vážné demografické problémy.

O bloku BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína – pozn. red.) se v současné době moc nemluví, ale tamější situace se rapidně zhoršuje. Úvahy, že by právě státy BRIC bloku nyní pomohly globální ekonomice k oživení jsou tedy liché.

USA mají v současnosti velké ekonomické problémy. Má americký dolar (USD) potenciál zůstat i nadále světovou měnou? Která jiná měna by ho mohla eventuálně nahradit?

V krátkodobém i střednědobém horizontu USD zůstane rezervní měnou. A to i proto, že v současnosti žádná jiná měna nemá tak likvidní dluhopisové trhy. V dlouhodobějším horizontu se bude důležitost USD snižovat a naopak zvyšovat se bude důležitost asijských měn zvláště pak čínského Juanu. Dokud jsou finanční trhy relativně klidné, tak se mluví o snižujícím se významu USD. Když ale finanční trhy zažívají turbulence, tak se poptávka po USD výrazně zvyšuje, což potvrzuje, že ta změna rezervního statusu USD není tak horké téma.

Hovoří se o tom, že se historie opakuje. Umíte si představit zlato a stříbro jako platidlo budoucnosti?

Že by se zlato a stříbro používalo v budoucnosti jako platidlo, si představit neumím. Jelikož ale věřím tomu, že se historie opakuje, tak si dokážu představit, že by se cena drahých kovů po uklidnění finanční krize výrazně snížila. V roce 1980 se zlato obchodovalo za 850 a stříbro za 49 USD za trojskou unci. V roce 1985 už to bylo méně než 400 za unci zlata a méně než 10 USD za unci stříbra. Procentuálně šlo tedy o obrovské propady.

Jaký je váš osobní pohled na euro jako společnou měnu? Má šanci přežít i navzdory současným a budoucím problémům některých členských států EU?

Euro jako společná měna krizi přežije. Tento projekt byl příliš drahý a politická vůle udržet ho naživu je stále silná. Otázkou je, jestli přežije Eurozóna v současné podobě.  A to není vůbec jisté. Riziko, že by někteří členové Eurozónu opustili, nebo byli nuceni opustit, je totiž relativně velké.

Mnoho lidí si dnes stěžuje na krizi v eurozóně a na rozkolísané trhy. Přinesla vám současná zvýšená volatilita jako traderovi nějaké zajímavé obchodní příležitosti?

Samozřejmě záleží na stylu tradingu. Ti kteří používají strategie založené na následování trendu, pravděpodobně dosahují dobrých výsledků. Naopak ti, kteří obchodují cenová pásma, za současné situace prodělávají. Osobně takhle vysokou volatilitu nemám rád, protože pokud se cena změní například o 200 pipů za den, tak to sice znamená, že trend je silný a asi bude pokračovat, zároveň to ale znamená, že se trh může velmi snadno vrátit o 100 pipů opačným směrem.

Pozice potom vyžadují obrovské stop lossy, kterých se většinou snažím vyhnout. Raději mám cenová pásma, u kterých lze nastavit relativně úzký SL a u kterých nemusím čekat několik dní na to, jak obchodní pozice dopadne.

Jaký mají vůbec vliv aktuální turbulentní pohyby na finančních trzích pro běžného soukromého tradera, který se zabývá hlavně technickou analýzou? Jak to může ovlivnit jeho obchodování?

dan_z_prijmu

V průběhu turbulencí a vysoké volatility považuji sebekontrolu za ještě důležitější než jindy. Když trader vidí, že se ceny mění o stovky pipů denně, tak může mít snadno pocit, že prostě musí otevřít pozici, aby na volatilitě mohl vydělat. To je ovšem nebezpečný přístup, protože pozice otevřené anebo také uzavřené z emotivních důvodů jsou nejlepší cestou, jak ztratit kapitál. Trading není závodem o to, kdo otevře víc obchodů, ale o to, kdo si dokáže trpělivě počkat na situaci, která má vysokou pravděpodobnost na úspěch.

Dalším obrovským problémem je použití velké finanční páky. Vysoká volatilita vyžaduje širší stop lossy a široký stop loss s vysokou pákou může mít katastrofické následky. Proto je potřeba přizpůsobit velikost pozice stop lossu tak, aby se riskovaná částka nezměnila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí ve společnosti FXstreet.cz. Drží bakalářský a magisterský titul z ekonomie z Brooklyn College, The City University of New York.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).