Hlavní navigace

Panelák story

27. 7. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bydlíte v paneláku. Hrozí, že vám brzy spadne na hlavu. Nemáte na jiné bydlení a nevíte, kdo vám zaplatí opravu toho starého. Že by přispěl stát? Nebo jste naopak zavilým nepřítelem "komunistických králíkáren" a nechcete na ně ze svých daní doplácet?

Sídliště tu byly, jsou a ještě dlouho budou. Většinou jsme už vystřízlivěli z porevoluční euforie, kdy se panelák stal jedním z opovrhovaných symbolů neblahé éry. Párkrát jsme se už podívali na Západ a zjistili jsme, že ani tam všichni nebydlí v roztomilých domečcích se zahrádkou nebo v luxusních prosklených víceúrovňových apartmá. A tak i ty odosobněné panelové bludiště přišly nakonec u mnohých jakž takž na milost.

A navíc, stačí si uvědomit, že v panelových domech bydlí něco kolem třetiny (a v některých oblastech téměř tři čtvrtiny) všech obyvatel naší republiky, a každému musí být jasné, že je nelze jen tak vymazat z povrchu zemského.

Nějakou dobu si to uvědomuje i stát a tak také bádá, jak zajistit, aby paneláky, kterým někteří předpovídají už jen pár let, najednou nespadly a tři miliony lidí se přes noc neocitly na ulici. Bylo proto připraveno několik programů na obnovu a oživení šedivé sídlišťní zástavby. Ty však v současné době začaly znovu čeřit hladinu mediální pozornosti, protože se ukázalo, že ne vždy jsou zrovna nejúspěšnější.

Na konci minulého roku Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo do chodu program, který má podpořit opravy paneláků. Vlastníci panelových domů, společenství vlastníků bytů, různá družstva apod. – zkrátka ti, kteří mohou dění v celém domě, ať už obecním, družstevním nebo rozděleným do bytů v osobním vlastnictví, majoritně ovlivňovat – v jeho rámci mohou požádat o státní podporu na opravy. Ta je poskytována buď ve formě zvýhodněné bankovní záruky za úvěr, který by si subjekt na opravy pořídil, nebo příspěvku (u fyzických osob) či dotace (u právnických osob) na úroky z úvěru. V případě poskytnutí podpory se úrok snižuje o 3 %, resp. 4 % nebo 5 %, když se opravovaný panelák nachází v některém z okresů, které jsou na tom v tomto či jiném směru „špatně“ (tedy např. Most, Karviná, Teplice, Chomutov, Louny apod.).

Na první pohled to možná nevypadá zle. Čas ale jasně ukazuje, že program na podporu toho zatím moc nepodpořil. Nejprve stát neměl peníze na vyplácení podpory, potom zase chyběl systém rozdělování prostředků z fondu bydlení. Komplikace se vršila na komplikaci. Výsledkem je ubohá dvacítka (!) žádostí za více než půl roku.

Největší překážkou je pro lidi, kteří jsou na panelových obydlích zainteresováni, neuvěřitelná složitost a finanční náročnost celého procesu žádání o podporu. Jak uvedlo iDNES, podle Svazu bytových družstev jenom celková úvodní dokumentace, veškeré podklady a záruky žadatele stojí 36 000 Kč na každý byt (!). Na rozdíl od rekonstrukce bez státní podpory, kdy se úvodní náklady vyšplhají jen na nějaké 4 000 Kč na byt. Celková administrativa je navíc tak náročná, že pokud zrovna nebydlíte v paneláku, který spravuje nějaký specialista podnikavec, jednoduše nemáte šanci prokousat se bez úrazu všemi podmínkami, požadavky, směrnicemi a nutnými doklady.

A tak vám možná nezbude nic jiného, než si nechat vyměnit stoupačky, zateplit stěny nebo renovovat rozvody úplně za vlastní. Ostatně, tak už to udělalo mnoho panelákových společenství před vámi. Asi to bude dražší, ale člověk si tak alespoň ušetří kupu starostí, obíhání a zajišťování.

skoleni_15_4

Stejným způsobem to chce vyřešit například i pražský magistrát, který se rozhodl, že svých 2300 bytů rekonstruuje bez použití úvěrů a půjček. Mělo by mu to trvat sedm let a vynaložit na to chce 716 miliónů Kč. Jednotlivé městské části se ke konkrétnímu financování nutných oprav zatím nevyjádřily, ale měly by tak učinit do konce září. Sehnat potřebných 9 miliard Kč na renovaci 30 200 bytů ale určitě nebude jednoduché.

Je jenom otázka, kolik z toho zase zaplatíme my, jako daňoví poplatníci, a kolik my, jako obyvatelé chátrajících paneláků.

Bydlíte v panelovém domě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).