Hlavní navigace

Pane, vás nepojistíme!

10. 12. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V nejbližší době lze očekávat, že někteří lidé budou mít problémy s pojištěním svého majetku proti povodním. Stejně jako je zvykem v některých ostatních zemích, majetek nacházející se v příliš rizikových lokalitách bude prakticky nepojistitelný.

Základním principem neživotního pojištění by měla být ochrana pojištěných před nahodilými událostmi, se kterými je spojena materiální ztráta. Pojistné by tedy mělo zhruba odpovídat velikosti pojištěného rizika. To ale v našich podmínkách ještě příliš neplatí.

Horňané, dolňané…
Ještě v nedávné době u nás neexistoval rozdíl mezi pojištěním nemovitostí proti povodni mezi domy stojícími na břehu řeky a domy stojícími na kopcích. Prakticky tu byl jen jeden – možnost nepojistit se vůbec. Přirozeně jen málokdo si pojistí proti povodni domek stojící na Sněžce.

Přitom povodňové riziko u níže položených nemovitostí je nesrovnatelně vyšší. Bylo pouze otázkou času, za jak dlouho začnou i naše pojišťovny měnit přístup k pojištění proti povodním u jednotlivých klientů.

Jiný přístup
Zatímco těsně po povodních se jen někteří pojistitelé hlásili k myšlence, že bude nezbytné ztížit podmínky klientů nacházejících se v zátopových lokalitách, v současnosti se toto začíná (konečně) považovat za samozřejmost.

Zatímco původně někteří pojistitelé přišli s tím, že bude v budoucnu nutné zvýšit pojistné rizikovějším klientů, dnes již vše působí dojmem, že v leckterých případech nebudou pojišťovny ochotny některý majetek pojistit vůbec.

V současnosti se očekává, že se budou pojišťovny podílet na nákladech letošních katastrofálních povodní zhruba do výše 30 %. Statistiky v ostatních zemích hovoří leckdy o výrazně nižších číslech účasti pojišťoven na likvidaci záplav (např. 10 %).

Jako hlavní důvod této disproporce může být právě skutečnost, že zahraniční pojišťovny již odmítají pojišťovat nemovitosti v těsné blízkosti řek a v oblastech, které bývají často postiženy povodněmi. Pokud pojišťovny tyto objekty pojistí, pojistné bude pravděpodobně nekřesťansky vysoké.

Ceny nemovitostí
Tento krok pojišťoven může velmi významně pohnout s cenami nemovitostí. Z titulu vyššího pojistného by totiž mohly dlouhodobě klesat ceny domů v záplavových oblastech na rozdíl od těch, které stojí v lokalitách, kam se velká voda ještě nedostala.

Je zajímavé, že některé dnes hustě obydlené čtvrti v historii až tak obydlené nebyly. To je příklad pražského Karlína. V historii šlo zřejmě o levnější lokality, které se čas od času potýkaly s velkou vodou. Od posledních velkých záplav na konci devatenáctého století ale lidé tuto čtvrť opět osídlili a dnes je vidět, proč tomu tak nebylo v minulosti.

Co na to pojišťovny
Pojišťovna České spořitelny pozastavila sjednávání nových pojistných smluv a ty současné obnovuje pouze za zvláštních podmínek. Česká pojišťovna zřejmě přestane pojišťovat některé objekty v záplavových lokalitách. Podobně se k problematice staví Allianz pojišťovna nebo UNIQA pojišťovna.

skoleni_15_4

UNIQA pojišťovna např. nepojistí majetek, který byl postižený velkou vodou v uplynulých deseti letech více než třikrát. Podobná kritéria lze očekávat i u ostatních pojišťoven.

Zatímco na nových pravidlech budou zřejmě biti majitelé nemovitostí v záplavových zónách, nelze na druhé straně vyloučit zpříjemnění života těm, kteří v záplavových zónách žádný majetek nemají. Doposud totiž pojistníci z nezáplavových zón dotovali ze svých pojistek ty, kteří do záplavových zón patřili.

Pojistíte se proti povodni?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).