Hlavní navigace

Padající ceny komodit velí k výprodejům akcií

21. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Americký akciový index S&P 500 včera přišel o dvě třetiny procenta, když nejvíce klesajícími sektory byli prodejci zbytného zboží a energetické firmy (-1,3 %), jejichž akcie spadly pod tíhou propadajících se cen ropy.

Hlavní události

Trh s televizní reklamou v České republice od začátku roku výrazně vzrostl.

Dnes se koná valná hromada ČEZ, na programu je mimo jiné schvalování dividendy ve výši 33 CZK na akcii. Valnou hromadu svolala na dnešek i Kofola ČeskoSlovensko.

Západoevropské akcie by měly navázat na asijské trhy a zahájit poklesem.

Ve Spojených státech budou zveřejněny prodeje existujících domů. Evropa žádný makroekonomický ukazatel nenabídne.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový index S&P 500 včera přišel o dvě třetiny procenta, když nejvíce klesajícími sektory byli prodejci zbytného zboží a energetické firmy (-1,3 %), jejichž akcie spadly pod tíhou propadajících se cen ropy. Americká ropa WTI dokonce v průběhu včerejška vstoupila do medvědího trendu, když od konce února ztratila více jak 20 %. Díky vysoké váze v indexu se ale na poklesu amerického parketu nejvíce podepsaly informační technologie, které po předchozím oživení opět odevzdaly 0,8 %. V kladné nule se udržely utility, třetinu procenta si připsaly farmaceutické tituly.

Akcie v asijsko-pacifickém regionu navázaly na vývoj ve Spojených státech a velká většina burz v průběhu dnešního ranního obchodování ztrácí. Největší porážku utrpěly australské akcie, které pod tíhou padajících cen komodit odepsaly 1,6 %. Posilují jen byl důvodem pro půlprocentní ztráty japonského indexu. Čínský index CSI 300 se nachází v půlprocentním zisku poté, co MSCI rozhodlo o zařazení více jak dvou stovek čínských akcií do svých benchmarků.

dan_z_prijmu

CME

Podle společnosti Nielsen Admosphere vzrostly ceny televizní reklamy v České republice za prvních pět měsíců letošního roku meziročně o 15,8 %, v samotném květnu to pak bylo o 8,6 %.

Ač se jedná o ceníkové ceny a skutečné ceny se mohou lišit, je patrné, že příznivý hospodářský vývoj se promítá na vyšším zájmu společností inzerovat, což zvyšuje cenu reklamy. Vzhledem k tomu, že tržní podíl skupiny CME představuje v České republice zhruba 60 %, očekáváme pozitivní dopady i do jejího hospodaření. Zprávu vnímáme pro ocenění firmy pozitivně, ačkoliv včera akcie zakončily s minimálním ziskem 0,1 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).