Hlavní navigace

Ostatní rostou, česká ekonomika padá dál

14. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešek měl naznačit, kdo z ekonomů je aktuálně blíže pravdě: zdali Ti, co nás straší dluhově-deflační spirálou a velí k dalšímu uvolnění měnových podmínek (skrze oslabení kurzu koruny), anebo ti, co říkají, že hospodářské oživení postupuje dále vpřed.

Ranní data o HDP z Německa, což je náš největší obchodní partner, dávají přitom za pravdu mírným optimistům. Růst v Německu podle předběžných (sezóně očištěných údajů) ve třetím čtvrtletí zpevnil z 0,5 % na 0,6 %, přičemž speciálně pro českou ekonomiku je dobrou zprávou, že ekonomika našeho velkého souseda byla tažena především domácí poptávkou.

Česká data však s výsledkem německého HDP vůbec nekorespondují a ex-post v podstatě dávají částečně za pravdu ČNB, které argumentuje tím, že situace v ekonomice se nezlepšuje. Ve srovnání s druhým čtvrtletím české HDP klesá o půl procenta, v meziročním srovnání dokonce o 1,6 %.Českou ekonomiku stále táhnou dolů slabé investice omezované veřejným sektorem i soukromými firmami. Ostatně v tomto směru se jejich trend bohužel nemění. Ekonomice nepomáhá ani spotřeba domácností ovlivněná stále ještě nepříznivým vývojem finanční situace domácností. Dokud nerostou reálné příjmy a panuje strach o práci, trvalejší poptávka se bude jen těžko vracet. Negativní vliv měl tentokrát i zahraniční obchod, na který jsme si zvykli jako na motor českého hospodářství. Přesto byl tentokrát jeho vliv negativní v důsledku rychlejšího nárůstu dovozu.

Výsledek českého HDP rozhodně nepůsobí pozitivně, protože naznačuje, že ekonomika postrádá solidní tempo, které by dokázalo zcela smazat předchozí ztráty. Potěšit nás mohou výsledky pouze tehdy, když zapomeneme, že letošní třetí čtvrtletí mělo o tři pracovní dny navíc. Bez zohlednění tohoto bonusu by čísla nevypadala až tak negativně, nicméně to už je hodně slabá útěcha.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).