Hlavní navigace

Osm změn v důchodech, které přinese nový rok

14. 11. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Změna je život a na přelomu roku to platí dvojnásob. Přinášíme proto kompletní přehled novinek, které do oblasti penzí přinese nový rok.

Nový rok přinese tradičně celou řadu změn. Abyste v tom měli pořádek s předstihem, připravili jsme souhrnný článek, který vás poinformuje o tom, co se bude měnit v důchodech.

Nejvíce změn přinese malá důchodová reforma

Nejvíce změn přinese s přelomem roku tzv. malá důchodová reforma. Její účinky už ovlivnily ty pojištěnce, kteří dosáhli důchodového věku po 29. 9. 2011. Další novinky přijdou s novým rokem. Velká penzijní reforma celého důchodového systému by měla odstartovat až od roku 2013, některých se ale dotkne už příští rok.

Sjednocení hranice pro odchod do důchodu

Malá reforma postupně smaže rozdíly ve věku pro odchod do důchodu u žen a mužů. Ženám se totiž začne bez ohledu na počet vychovaných dětí zrychlovat tempo zvyšování důchodového věku, aby se věkové hranice co nejrychleji přiblížily a posléze sjednotily s tou, která je určena pro muže.

Novela stanoví důchodový věk pojištěnců narozených v letech 1936 až 1977. Pojištěncům, kteří se narodili po roce 1977, stanoví věk tak, že se k věku 67 let přičte takový počet kalendářních měsíců, který odpovídá dvojnásobku rozdílu mezi rokem narození pojištěnce a rokem 1977. Přehlednou tabulku s novými věkovými hranicemi pro odchod do důchodu najdete v článku: Znáte konečný návrh malé penzijní reformy?

Také přemýšlíte, zda se vůbec důchodu dožijete? Pojďte se zamyslet s námi v článku Dožijete se důchodu?    

Odejít, či neodejít do 29. září do důchodu?

Malou důchodovou reformu spustil Ústavní soud svým rozhodnutím o tom, že český důchodový systém je až příliš solidární. Zavelel tak ke změně ve výpočtu důchodů s tím důsledkem, že lidé s příjmy nad 34 000 Kč měsíčně si polepší, zatímco pojištěncům s příjmy zhruba od 10 900 do 34 000 Kč se důchod mírně sníží. Nejnižší příjmové skupiny se opatření nedotklo. Přesnější informace o změnách v konstrukci výpočtu důchodu i přechodném období, kdy budou změny postupně aplikovány, najdete v článku: Znáte konečný návrh malé penzijní reformy?

Opatření se dotýkají všech, kteří do důchodu odešli a odejdou po 29. září 2011. Jedinou možností, jak se novému výpočtu vyhnout v případě, že dosáhnete důchodového věku po tomto datu, byl předčasný odchodu do důchodu.

Jak byl konkrétně změněn výpočet penzí a komu se vyplatilo odejít do předčasného důchodu před účinností nových pravidel? Podrobností včetně modelových příkladů si můžete přečíst v článku: Vyplatí se vám odejít do důchodu před důchodovou reformou?

Valorizace penze navýší méně, než se plánovalo

V novém roce vzrostou penze. Přičiní se o to klasicky valorizace. Ta však nebude aplikována v takovém rozsahu, v jakém se původně předpokládalo. Původní návrh počítal se zvýšením základní výměry o 50 Kč a s růstem procentní výměry o 2,5 %. Poslední vyhláška ministerstva už se ale zmiňuje jen o 40 Kč a 1,6 %. Podle vysvětlení ministerstva práce a sociálních věcí za změnou stojí fakt, že původní předloha počítala pouze s odhadem některých údajů, které byly Českým statistickým úřadem zpřesněny až po zveřejnění návrhu.

Z čeho bude valorizace přesně vycházet? Podrobnosti i názorný modelový příklad najdete v článku: Valorizace důchodů bude nižší, než se předpokládalo. O kolik penze vzrostou?

Rozmyslete, o kolik utečete do důchodu dříve

Další novinkou, kterou přinese malá důchodová reforma, je větší krácení důchodu při předčasném odchodu do penze o 1 až 2 roky dříve. Opatření začne platit od 1. ledna 2012. Pokud byste se novince chtěli vyhnout, můžete. Týká se to ale těch, kteří splní nárok na předčasný důchod ještě v roce 2011 a do konce roku stihnout podat také samotnou žádost o důchod.

Představu o tom, jak konkrétně se důchod bude krátit při předčasném odchodu do penze se starými a novými pravidly, si můžete udělat díky modelovým příkladům uvedeným v článku:  Malá důchodová reforma nekončí. Jaké změny vás čekají od nového roku? 

Méně času pro vzkříšení nároku na pozůstalostní důchod

Další změny se dotknou pozůstalostních důchodů. V novém roce dojde ke zrušení tzv. odbytného. To se vyplácelo v případě, že vdovec či vdova ztratili nárok na pozůstalostní důchod z důvodu uzavření dalšího manželství. Odbytné odpovídalo jednorázovému poskytnutí 12 měsíčních výplat vdovského či vdoveckého důchodu. Nárok na něj tedy získá ten, jemuž v důsledku uzavření nového manželství zanikne nárok na vdovský či vdovecký důchod do 31. 12. 2011.

Druhou změnou je zkrácení lhůty pro obnovu nároku na pozůstalostní důchod. Po zániku na vdovský či vdovecký důchod dosud platí 5letá lhůta pro jeho obnovu v případě splnění některé ze stanovených podmínek. Nově se tato lhůta zkrátí na dva roky. Jaké jsou předepsány podmínky pro opětovný vznik nároku? Podrobnější informace si přečtěte v článku: Jaké další změny přinese v novém roce malá důchodová reforma? 

V invalidních důchodech jen drobná změna

V oblasti výpočtu invalidních důchodů rok 2012 žádné změny nepřinese. Novinkou je ale návrh, který nově upravuje posuzování zdravotního stavu podle mezinárodního modelu. V oblasti posuzování zdravotního stavu vznikl návrh prováděcí vyhlášky k zákonu o sociálních službách, který počítá s novým způsobem posuzování podle mezinárodního modelu. Tento způsob posuzování stupně závislosti je postaven na hodnocení životních aktivit, které vycházejí z Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví, vysvětlil Pavel Gejdoš, mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

Návrh na posuzování stupně závislosti obsahuje 10 základních životních potřeb, kterými jsou:

  1. mobilita,
  2. orientace,
  3. komunikace,
  4. stravování,
  5. oblékání a obouvání,
  6. tělesná hygiena,
  7. výkon fyziologické potřeby,
  8. péče o zdraví,
  9. osobní aktivity,
  10. péče o domácnost.

Poslední z vyjmenovaných životních potřeb, tedy péče o domácnost, se nehodnotí u posuzovaných osob ve věku do 18 let, dodal Gejdoš.

Nezapomeňte na sjednocené doplatky na pojistném

Další změnu chceme jen připomenout. Až vám vaše příslušná okresní správa sociálního zabezpečení vyčíslí případný doplatek na sociálním pojištění, nezapomeňte, že termíny pro úhradu se sjednotily.

Už tedy neplatí, že doplatek za sociální pojištění budete muset uhradit do osmi dnů po podání přehledu, zatímco doplatek zdravotní pojišťovně do osmi dnů po podání daňového přiznání. Nově pro oba doplatky platí povinnost úhrady do osmi dnů poté, co jste měli předložit přehled o příjmech a výdajích. Více si přečtěte v článku: Na zmatky už se nevymluvíte, termíny pro doplatky na pojistném se sjednotily 

Velká reforma: druhé pololetí ve znamení rozhodnutí

V příštím roce se ještě velká penzijní reforma rozjíždět nebude. Ostrý start se plánuje na počátek roku 2013. Během příštího roku se ale někteří budou muset rozhodnout, zda se jí zúčastní, nebo ne, a to právě během posledního půl roku před jejím spuštěním.

Účast na reformě je dobrovolná a do 35 let máte čas na rozmyšlenou, zda „se vyslovíte“. Pojištěnci starší 35 let  dostanou na své rozhodování zmíněný půlrok. V momentě, kdy učiníte rozhodnutí nebo uběhne půlroční lhůta, nebude ale možné volbu změnit. Další vstup nebo výstup ze systému by neměl být umožněn. O podobě velké penzijní reformy si přečtěte v článku Vláda se shodla na reformě a odpověděla na další otázky

skoleni_15_4

Pořád v tom nemáte jasno? Třeba vám pomohou názory ekonomů, kterých jsme se v souvislosti s návrhem reformy zeptali na názor: Podoba penzijní reformy dohodnuta. Co vás čeká v důchodu?

Pokud si stále nejste jistí, třeba pomohou výsledky analýzy, které se zabývaly tím, jakým příjmovým skupinám se účast na reformě vyplatí a kdo by se jí raději účastnit neměl. Model je rozebrán v článku Kdo vydělá na penzijní reformě a kdo by se jí účastnit neměl? a také v článku Kdo by si měl místo reformy spořit raději na penzijním připojištění? 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).