V článku jste zapoměli na mBank, jak minulý rok žádala klienty, aby je podpořili v anketě o nejlepší účet (tuším u zlaté koruny, sám jsem to udělal).
A poté co vyhrála, tak k danému dnu zpoplatnila výběry z bankomatů, odchozí položky atd. :) haha.
To byla parodie jak prase :), lépe své klienty naštvat umí jen málokdo...
Priznam se, ze nacasovani si nepamatuju, ale v podobe, v jake to omezeni prislo (nad 3 vybery, nad 10 odchozich plateb d ojine banky, pokud se dobre pamatuju), ho docela dokazu pochopit - prece jen oboji stoji banku nejaky netrivialni poplatek a zrejme mnozstvi lidi vybirajicich 200 nebo vtipalku posilajicich stokrat korunu prekrocilo unosnou mez... Pro bezne pouziti to podle me bohate staci, osobne jediny poplatek, co platim je jedna sms mesicne - notifikace prichozi vyplaty ;)
Souhlas, ale než bych si třeba já konkrétně otevřel banku v Česku, nebo v podstatě kdekoli, prostě bych si zaplatil reřerše, prošel si tamní trh, prozkoumal konkurenci, udělal anktety, vyzkumy a tak dále. Tak půl roku až rok bych tomu věnoval, než bych na trh vyhodil kompletní, komplexní a dokonalou službu přesně šitou na míru. Tedy včetně všech zvyklostí dané země včetně SIPO, inkasních plateb, výběrů, kontokorentů a tak dále. A klidně bych to dal v základu za nula, ale tu nulu bych jednak ošetřil a jednak dodržel. Mám konto v mBank také a už ho nepoužívám. Samé změny a problémy. Pár let jsem čekal, jak se s tím popasují a dodneska to není zcela plnohodnotná banka. Navíc podobčky nevyhledávám, ale sem tam ji potřebuju. Minimálně abych se přesvědčil, že ta banka vůbec existuje. Takže třeba u mě skončili.
jenze tady vzhledem k neexistenci podobne sluzby zadna relevantni data nebyla (a vsichni vime, jak vypadaji pruzkumy verejneho mineni). A i kdyby se pruzkum nakrasne udelal, kolik lidi prizna, ze nekomu z pomsty posle stokrat korunu, aby zaplatil petset za prichozi platby? Nebo ze pujde vybrat kazdy den, kdyz uz je to "zadarmo"? A na pobocku se (alespon v Praze) dojit podivat muzu, dokonce i na centralu (Nile House na Karline)... Osobne mi jejich sluzby i mira neobtezovani vyhovuje (vcetne hypo a kreditky), jedine co chybi jsou zahranicni platby na ucet/z uctu (tak dvakrat do roka) a to resi FIO...
jenze tady vzhledem k neexistenci podobne sluzby
zadna relevantni data nebyla
Ale byla. Zdarma platby nabízelo (a dodnes bez omezení nabízí) FIO. A hlavně - u zneužívání se mluví o stovkách plateb a ne o 10 za měsíc, to je ten rozdíl.
Nebo ze pujde vybrat kazdy den, kdyz uz je to "zadarmo"?
Už od začátku byly zdarma 3 výběry, o nějakém každodenním výběru nemůže být řeč. S čím by se klienti spokojili by bylo zachováni alespoň JEDNOHO bezplatného výběru bez podmínek.
jedine co chybi jsou zahranicni platby na ucet/z uctu
(tak dvakrat do roka) a to resi FIO...
nebo devizovka :)
www.mesec.cz/clanky/zahranicni-platby-s-dobrou-devizovou-spolecnosti-usetrite/
FIO je banka cca posledni rok... Dal jsem si praci a nase tohle : http://finexpert.e15.cz/fio--kampelicka-s-ambici-banky
Cili rok pred startem mBank meli 3800 klientu, v roce jejiho startu 7000.
pane vy asi nemáte co na práci než tady neustále kvokat. než bych řešil tu stovku kterou zaplatím bance tak raději vydělám x tisíc procent v běžném výdělku .. ano říká se tomu podnikání. po x letech jsem neměl do čeho píchnout tak se podívám na tuto diskuzi a opravdu mně stačilo. je mně vás líto .
lidi vzpamatujte se
1) jde právě o ty první tři výběry, které byly původně zdarma bez úpodmínek, nyní ale jen při splnění obratu. Alespoň jeden výběr mohli ponechat zdarma
2) zajímavé, že se mluví o stovkách (někde ii o tisících) převodech, ale hranice byla stanovena na 10. Uznávám, že já asi nejsem příkladem typického klienta, ale 10 převodů mě rozhodně nestačí.
Tak tak jde o tu frašku.
Snad každý pochopí tu "jemnou" ironii, když banka napíše, že prodělává, protože se k ní přesunuli podnikatelé se stovkami odchozích položek a proto zavede měsíční limit na DESET... To je prostě fraška.
Ohledně toho data, vyhrála zlatou korunu a nový ceník začal platit tuším den poté.
K výběru, PŘESNĚ TAK Patriku, kdyby byl aspoň jeden výběr zdarma bez podmínek, tak neřeknu nic. Ironie je to, že právě tyto tři výběry zdarma byly při založení banky prezentováný jako něco co je zdarma proto, že lidé nemají možnost si vybrat peníze na pobočkách, jako tzv. kompenzace.
Prostě mBanka se zpronevěřila všem svým slibům a její každý nový ceník se podobá časované bombě.
Od banky čekám především stabilitu, že nastaví nějak produkt a já ho pak budu používat MINIMÁLNĚ 5 - 10 let (spíše víc).
Ještě jedna věc, výběry z bankomatu jsou drahé, to zpoplatnění bych ještě pochopil, ale tu argumentaci u omezení odchozích příkazů nepochopím. Jednak mohli nastavit limit třeba na 25 či 50 odchozích příkazů a jednak za odchozí příkaz platí banka ČNB jednotky HALÉŘŮ, takže i tohle padá.
Je to prostě fraška z mBanky se u mě stal nedůvěryhodný hokynář, který mění co chvíli ceny, nevím co pak od dané instituce čekat, nemůžu na ni založit nějaké své finanční plánování a zároveň ty časté poplatkové změny ukazují, že vevnitř nevědí co mají dělat (něco zkusí a pak to mění) :(.
Mimochodem v dnešní době je mít jednu příchozí platbu a několik odchozích netypické... Mnoho lidí si mezi sebou posílají peníze (aukce atd.) a tak je omezení na 10 odchozích plateb velmi limitující.
Ještě, že je tu FIO. Je fakt síla, že v mých očích je nejdůvěryhodnější a nejstabilnější banka (kde se ke mě i dobře chovají) bývalá kampelička.
Co já se jen zažil výsměchů od ČSOB, kdy mi účtovali za vedení účtu 150 Kč a dávali mi pár haléřů z 0,01% úroku, které jsem pak musel dávat do účetnictví jako plusové položky a nebo, že mi v rámci "zkvalitňování služeb" zdražili ještě více toto vedení účtu, no prostě hrůza.
Jen doufám, že FIO zůstane i nadále jistou oázou finanční svobody a zdravého rozumu, kde budou základní podmínky produktů neměnné po dlouhé roky, tak jak je tomu nyní. Jestli ne, tak už vážně zanevřu na celou ČR a budu používat už jen PayPal a účty v cizině.
FIO zahraniční platby na Slovensko zdarma MÁ.
http://www.fio.cz/docs/cz/SR.pdf
Zadarmo umí FIO ze zahraničních jen platby na a ze Slovenska, ale ii ty ostatní jsou výrazně levnější, než je v našich končinách běžné. Zatímco europlatba stojí u ostatních bank 150-250 Kč / 100-200 Kč u FIO je to 50/25 Kč (odchozí, příchozí), platby do řady dalších zemí jsou za stovku (u bank dle váše částky ii několik tisíc, atd).
Samozřejmě kdo chce, vyzžije devizové společnosti (odkaz jsem už do diskuse dával).
FIO podporuje přijímání a posílaní peněz na Slovensko, každý účet u nich je takový obojetný a pro EU mají SEPU (odeslání dva eura, přijetí euro), takže to není třeba.
PayPal je naprosto ideální pro běžné lidi i malé živnostníky jako já. Na Internetu ho používá každý a jednoduše z něj dostanu peníze na jakýkoliv účet v ČR. Kurzový spread mi nevadí, je asi 2 procenta (stejný jako u KB).
Klasické Wire pak řeším přes devizové společnosti. Jsou to jednak o dva řády vyšší částky (jinak se vyplatí PayPal) a hrají tam už velký význam i kurzové rozdíly.
Tak já jsem použíl SEPU/Target2 či jak se ten EU převod jmenuje (se v tom moc nevyznám :) ) z FIO jen jednou, jak jsem fundoval účet u brokera ve Švýcarsku a prošlo to. Jinak používám PayPal.
Jen jsem chtěl napsat, že tu nějaká možnost je.
Před měsícem jsem se bavil s člověkem na pobočce a říkal že dělají jak SEPU, tak TARGET2 či co, já tomu fakt nerozumím ale odesílat/přijímat peníze z EU u FIO jde.
Ani tady to není jednoduché. SEPA je pouze popis vlastností platby, tedy že musí být v EUR, musí jít o typ SHA a musí být uveden IBAN účtu a SWIFT banky. Konkrétní cesta (jestli jde o dvoustrannou dohodu mezi bankami, např. v rámci stejné finanční skupiny, nebo jestli půjde o převod přes ECB) není určena.
Naproti tomu TARGET2, který využívá FIO je cesta - tedy kanál, kudy příkaz přímo putuje. Bohužel některé německé banky (zejména skupina kolem VB a RB) tyto platy bere jako tzv. prioritní a (neoprávněně) příjemci účtuje příplatek za prioritní platbu.
Ono je to trochu složitější. Přes PayPal je možné platit dvěma způsoby:
1) přímo z účtu PayPalu - konto se "nabije" převodem na účet PayPalu u Unicredit bank a to výhradně v českých korunách. Platby pak PayPal převádí svým kurzem, který není zrovna výhodný
2) kartou - zde záleží na nastavení konta a karty, ale zpravidla je to tak, že PayPal pošle "na kartu" částku v originální měně a je na bance, která kartu vydala, jakým kurzem platbu zúčtuje (v tomto je FIO lepší než mBank). Zde si PayPal nic ke kurzu nepřihazuje. Nejlepší je tak přiřadit si k PayPalovému účtu kartu ke spořicímu účtu Axa, ta používá kurzy VISA bez úprav, což je velmi blízko středovému kurzu.
Nikdo z nas absolutne netusi, jake je rozlozeni poctu plateb, takze rict ze zrovna deset je fraske, je trochu odvazne. Osobne bych si tipnul, ze to fakt 99% (a mozna i vic) s prehledem staci... Osobne jich pravidelnych mesicnich mam 6 (a slo by to snizit) a 4 mesicne na mimoradne veci jsem nikdy nevyuzil...
A ty 3 vybery zdarma jsou tusim za 4000 mesicne utracenych kartou, to vycemene pokryji mesicni nakupy jidla.
4000 na osobu za jídlo je nějak moc, nemůžeš počítat s tím, že typický člověk je otcem rodiny. Osobně za jídlo neutratím rozhodně ani 2k a auto nemám, takže na kartě ten obrat pro výběr zdarma neudělám.
Navíc byť žiji v menším městě, tak nejlepší zelinář na náměstí např. karty nebere vůbec.
Ti to nějak nesedí, tu nahodíš objem celé rodiny 4000 za jídlo a zároveň říkáš, že 10 položek stačí, což pro celou rodinu rozhodně nestačí. Vždyť jen když započteš plyn, elektřinu, odpav, vodu, různá pojištění nemovitosti, pravidelné platby atd. tak je limit skoro včudu (osobně nepoužívám inkasa ani sipo, chci mít peníze pod kontrolou) a když přihodíš pár příkazů navíc (aukce, nákupy na Internetu placené převodem) tak jsi přes 10 lehce, já mám za měsíc tak 20- 25 převodů jen to fikne.
A rozhodně je nechci počítat, když vím, že banku stojí jeden převod halíře. Ideální je, jak to má FIO, autentizace přes certifikát (neplatí za SMS) a můžeš si poslat kolik převodů chceš.
Popravde receno bych ty 2k na jidlo (70/den) chtel videt.Mozna tak s dotovanou zavodkou nebo rodici pripravujicimi jidlo zadarmo.... Jenze v Praze chemickovy obed (bez piti) bezne za kilco, restaurace spis vic a to neni zadne hogo fogo. A kdyz si neco koupim k snidani (20), jablko a jogurt s svacinam (dalsich 20) a vecere 50 (blby hermelin stoji 30), tak jsem na 200/den ani nemrknu....
Nojo, pokud na každý oběd vyžaduješ flákotu masa v místní restauraci za stovku (neuděláš si sám například luštěniny, rýži či těstoviny), sníš na jednu svačinu jabko a půl KILA jogurtu (to tak odpovídá 20 Kč, půl kila jogurtu stojí v discontu 18 Kč) a na věčeři zdlabeš celý hermelín, s kterého každý kuchař normálně dělá drahý oběd (hermelín je setsakra drahý), tak se pak nediv, že místo 2k dáš za jídlo 5k...
Já jsem zvyklý si vařit sám, takže si třeba koupím půl kila masa za 50 Kč a to mám spolu s rýží a jinými těstovinami na třikrát. Nebo si na svačinu dám chleba něčím namazaný s zeleninou (ředkvičkami), či třeba jen medem a mám to tak za 4-5 Kč, na večeři si dám třeba půlku půlkilovky jogurtu, což je za 9Kč.
Nemám plat 40k CZK, nejsem střední třída, tak nebudu každý den chodit do restaurace na oběd.
Za měsíc se dá za 1500-2000 Kč vpohodě vyžít a pokud budeš chtít byt jo levný a budeš si vařit zásadně sám takové ty levné šlágry typu lušteniny, rýže s kouskem masa a těstoviny, či si něco upečeš (mouka je levná), tak se dostaneš vpohodě na 1000 za měsíc, ale to pak samozřejmě nemáš každý den maso a o restauraci každý den si můžeš jen zdát.
Kámoš je vazba, maká ve fabrice manuálně a má denní limit na jídlo 60 Kč.
To jen člověk tvého typu, který si koupí od snídaně, večeři až po svačiny prefabrikované produkty a na oběd zajde na práškový oběd si myslí, že za 2k nejde vyžít a přitom je to vpohodě.
Si uvědom, že na východě (Čína atd.) jsou lidi na rýži, zelenině atd a stojí je to stovky korun za měsíc, to jen u nás rozežraní češi požadují na oběd flákotu masa, půl kila brambor a jak vidím i svařinu si sami neudělají.
LOL sežrat na večeři hermelín, víš chlape, že je to nejen drahé, ale není to i zdravé (samý tuk)? Já si dám hermelín tak na třikrát.
Mimochodem jelikož mám rád jogurty, tak jsem si je jednu dobu dělal i sám. Staří k tomu jen ohřát mléko a dát tam trochu jogurtu a člověk má pak kilo jogurtu za 10 Kč.
Tady nejde jen o peníze, sám zajdu tak jednou dvakrát týdne do restaurace, ale abych tam byl pořád... Ta kvalita jídla v restauracích není dobrá. Používají málo zeleniny, dávají hodně masa a šíleně příloh, místo výpeku to koření instantními dochucovadly a sušenými majoránkami, no prostě hnus. Doma si navařím tak jak chci, mám to ještě na více dní a dokonce mě to baví.
A třeba včera jsem měl na večeři mrkev, cenu ani nemá cenu počítat, jsou to desítky haléřů za kus...
Souhlasím, asi žiji podobně. Ale je fakt že základní suroviny v poslední době značně podražili, ty kvalitní více. Posledního 1/4 roku jsem sumu 2000 Kč vždy překročil a to ještě některé potraviny mám v zásobě za lepší ceny a zelenina roste na zahrádce.
Co mi ale vadí nejvíc, je že nejen že se zvedla cena, ale podle mne se i zhoršila kvalita. Nemohu s tím nic dělat, musím brát co je.
**
Pro ty co nevaří a nechápou co je základní surovina, tak jde o: maso, sádlo, vajíčka, mléko, sýr, (jogurt, kefír - ale často je vyrábím sám), mouku, krupice/kroupy, vločky, olej, zeleninu, ovoce, kávu, čaj, čokoládu, kakao, cukr, med, luštěniny, rýži, pohanku, chléb, houby, vyuzené maso, klobásky, kvasnice, sůl, těstoviny (kdo se s tím má dělat), hořčici, kečup (ten ale nejím),... pivo, koňak (brandy), víno, burčák, pálenka,... (alkohol do těch dvou tisíc pochopitelně nikdo rozumný nebude zahrnovat)
Maso nepodražilo. Mléčné výrobky podražily. U zeleniny spíš záleží, jestli člověk koupí to, co je zrovna v akci. Chleba a rohlíky podražily o 20%. A s DPH bude jen hůř...
Tak ale stále ti, co si vaří na tom jsou (z hlediska financí), o kvalitě nemluvě, za vodou...
Teď jsem kupoval čistá leča ve sklenicích (byly v akci) a všiml jsem si, že oproti těm, co nejsou v akci jsou o hodně řidčí, asi to ředí vodou.
Nebo jsem včera kupoval margarýn a vedle klasických značek byla nějaká nová, o polovinu dražší (ale měla menší gramáž aby to nešlo tak poznat na ceně), na obalu velký obrázek másla a texty "S MÁSLEM" a po přečtení malého písma jsem se dozvěděl, že je tam "0,5% másla" ano správně půl procenta :).
O kvalitě párků se ani nemá cenu bavit. Koupim levný šunt a je tam soja, kopím za 140 Kč kilo a jsou tam zuby a křupky, prostě hnus. Ještě že nemůžou pančovat maso z výseku (když pominu tu jejich novinku "křehčení" ala injekčního přidávání vody a chemie dovnitř).
Ze stravování se pomalu stává boj.
Levná meníčka kuchaři nevaří (do 100 Kč), ale smaží, nedávají si s tím práci a základní potraviny se šidí, jak se to dá.
Je zajímavé, jak hodně lidí se každý den stravují v restauracích a přitom jsou schopni akceptovat tu v průměru nevalnou kvalitu jídla, která se tam podává.
Joj, to jsme zase offtopic :). Jsem to tu pěkně zvrhnul
No a nejen krechceni u ryb se tomu rika glazovani. Tak sem prochazel vsechny ryby v mrazicim boxu (bohuzel nemam prodejnu cerstvych ryb tak blizko, abych si tam vzdycky zasel hodinu pred dlenaim obeda, takze kupuju mrazene) a hledal tam mrazenou rybu bez glazovani. Nakonec sem narazil na jedinou a to byl zralok (zadna informace o glazovani na obalu), takze super. Sice je to paryba, ale co uz. Doma sem to rozmrazil a vylil vsechnu vodu (z 350 g mi zbylo 200 g) tak sem to jsete zmacknul, perci jenom to maso bylo nasakle jak houba a zbylo mi 150g masa, stale jeste notne vodnateho, ale uz se s tim dalo jakz takz pracovat. Takze sem ho udelal a musim rict, fialovy hnus, to maso je od tech chemikalii tak kysele. No proste jako ta krechcena sracka. Na obalu neni o zadne chemii zminka, ani o zvysenem procentu vody. Byl to v podstate nejdrazsi kus ryby, ktery prodavali a stejne z porce pro dva mi zbyla porce pro jednoho a k tomu nepozyvatelna.
Co se s tim da delat? Volit nohama? No jo, ale to jako mam kvuli jedne rybe tydne behat az do Trebone?
Ono se dnes nedá sehnat už ani nekřehčené kuřecí maso. Vždy jsem si dělal legraci z těch co to kupují, protože se jich zdála být menšina. Ale prakticky už rok žádný větší obchod v okolí nedodává jiné, než křehčené, drůbeží maso.
Kdysi před lety jsem kvůli podobným výtvorům opovrhl Lídlem, tam do toho napouštěli sójovou sračku, do všeho.
Dnes nemám moc kam jít. Náš řezním kdrůbež neprodává. Tak nakupuji alespoň celá zvířata a porcuji si je sám dle potřeby, navíc to vyjde levněji.
Asi před 1/2 rokem jsem se prohraboval v regále a nadával si. Nedalo mi to a postěžoval si ženám které tam také nakupovaly a ony na to "vždyť je to lepší, ne"? Já na tom nic lepšího, chuťově ani strukturou nevidím. Akorát se musím bát, že to bude přesolené, nebo v tom bude nějaká chemická sračka. Jak je maso staré také kvůli tomu nepoznám. Ještě, že aspoň ten flák hovězího a vepřového vypadá pořád stejně, i když i toto maso nasvěcují červeným světlem abych si nemohl řádně vybrat...
Dobře jsi koupil. Já se napálil asi 5x než jsem mraženou rybu z obchodu definitivně vzdal a ponechal ostatním nakupujícím. Nekupuji již ani filé na vánoce. Vymalování kuchyně, to je přiliš drahá cena za pár gramů rozpadlého masa, které musím navíc seškrábat ze stropu.
Ohledně levných kupovaných ryb existuje zvláštní paradox. Ten kdo je nepřipravuje a jen je jí si pochvaluje jak dobrou rybu a levně koupil, většinou muž kterému jídlo připraví žena. Ten kdo jídlo připravuje se může vzteknout, kolik práce s tou mizérí má a uplně zbytečně...
No, já kupuju mražené ryby celé (makrela, pražma, případně losos), moc drahé to není voda z toho neteče (aspoň když je peču, tak je ještě musím trochu podlít). To filé jsem tenkrát koupil, protože se manželka najednou zbláznila, že bude filé.
Bohužel, dětí jedí jedinou rybu, a to pangasia, z toho je vždycky kýbl vody. Ten se neglazovaný vůbec neprodává.
Jsou to docela hodnotné informace ohledně jídla i když možná OT.
Problém s vařením doma je ten, že to bere čas, za druhé kdo jezdí do práce třeba vlakem a ještě MHD (jedna známá cestou do práce 4x přestupuje, má to ani ne 30 km vzdušnou čarou), musí tam ten oběd nějak dopravit, což znamená další tašku nebo batůžek s jídlem, převážet ho tak, aby "zůstalo celé"... V práci musí mít jak jídlo ohřát a kde ho tam sníst - což každý taky nemá tu možnost.
Jinak souhlasím, že kvalita obědů v restauracích je nízká za velké peníze a nutriční hodnota jídla většinou slabá. Porce masa by často nestačily ani pro 40-kilového žáka 6. třídy ZŠ natož tak pro dospělého chlapa, který třeba sportuje nebo těžce fyzicky pracuje.
No mne se ani syry ani jogurty vyrabet z mlika za 10 Kc nedari. Nejen ze dneska uz se ani mliko za 10Kc sehnat neda. I to 0.5% uz stoji kolem dvanacti, ale hlavne protoze komplet vsechny jsou upraveny pro vyssi trvanlivost a proste jogurtova kultura se mi v tom nikdy porade nenamnozila (a to sem zkousel vsechny dostupne bile jogurty), vzdycky z toho zbylo jenom trosicku hustsi mliko. A na vlastnorucne vyrabencyh syrech z tvarohu mi vzdycky vyroste plisen driv nez se z toho stane syr (proste pasterizace je svina).
Takze jedine co si delam je pravidelne peceni chleba. Rucne umysim, rucne placnu na plech a v troube upecu. Btw. a to jsem jako IT platove vyssi stredni trida. Presto s celou triclenou rodinou zijeme za cca 5000 tisic na mesic (a to je k tem nakupum ptravin pripocitana i drogerie).
A ty si v restauraci pochutnáš :) ? Já tedy ne.
Doma si uvařím, levněji, zdravěji a chutněji.
Ale když neumíš vařit, tak ti fakt nezbývá, než jít do kvalitnější restaurace, dát za jídlo 200 Kč a pak si pochutnáš.
Protože podle mých zkušeností ty meníčka a jídla za 60 - 100 Kč jsou z 90% nějaké maso okořeněno instantním kořením se zvýraznovačem chuti, omáčky zeleninu a kvalitnější věci neviděly (hrnec svíčkové omáčky pozná tak tři mrkve), je to samá mouka a jediné na čem se nešetří je množství brambor (samozřejmě bez másla), smažených hranolek a pak obvykle pěti kupkami nakládané zeleniny vytáhnuté z lahví. Plus když je na talíři něco smaženého (hranolky, sýr, květák), tak se tam kidne ještě z pětilitrového kýblu tatarky. Tohle je u mě vrchol hnusu a s domácí stravou se to nedá srovnat, jsou to instantní blafy, anglicky "junk". A jako vrchol všeho ti ti "lepší" kuchaři posypou okraj talíře sušenou majoránkou, což se šíří jako mor, jsem takhle dostal znetvořený talíř už v minimálně 5ti hospodách.
Tohle u mě není "k pochutnání" ale k zblití a lepší kvalitu si udělám doma (o ceně ani nemá cenu mluvit). Nehákuji někde ve fabrice makám na Internetu, takže si s radostí jednou za den něco udělám i mě to baví, člověk aspoň vypadne od kompu a odreaguje se
LOL, zapoměl jsem na polévky :).
Vidět normální vývar (bez přidání instantního koření) už je rarita. Za posledních tuším 20 návštěv v tom plavalo vždy něco instantního. Kuchaři se už odnaučili vařit z masa, kostí a zeleniny.
Kdysi jsem taky chodil pravidelně do restaurace ale byl jsem doslova zhnusen kvalitou, tak jsem si začal vařit sám. Nejsem kdovíjaký expert ale aspoň používám čerstvé bylinky, zeleninu, výpeky a vyhýbám se instantním píííííp.
Jaj, jsem se rozjel :).
Promiňte mi diskusi mimo téma už končím.
Jen jsem chtěl napsat, že za 2k se dá vpohodě najíst a že mi nechutná jídlo v levných restauracích (porce za 60-100 Kč), takže si raději vařím doma.
Pokud jsem byl trošku útočnější, tak se omlouvám, není to kvůli vám, ale protože jsem naštvaný na úroveň běžné české gastronomie pro běžné lidi, kde se vaří pomocí instantních dochucovadel, vše se smaží, dávají se velké přílohy atd. Prostě s ní nejsem spokojený...
Mějte se fajn :).
Mimochodem víš, kolik stojí v discontu těstoviny?
Kup si kilo těstovin, uvař si je, a garantuji ti, že se z toho královský týden najíš a nebudě tě to stát ani 20 korun.
Jasně, není tam maso a budeš k tomu muset udělat třeba ještě omáčku s rajčat v plechovce (která zvedne cenu na dvojnásobek) ale tohle jsou přesně příklady jak se vaří.
Když vidím v restauraci špagety, či těstoviny za 70 Kč, tak si pomyslím svoje, protože je tam surovin na jedné porci doslova za pár korun. Typická restaurace nakoupí za 10 Kč balíček špaget, dá ti z toho tak čtvrtinu (za 2,5 Kč) osmahnou ti to na oleji s česnekem a prodají za 70 Kč.
A stejně tak maso, kilo libového vepřového koupíš za 85 Kč, víš kolik z toho jde udělat porcí? Když vařím sám pro sebe, tak mi stačí kolem deseti deka masa, takže si například koupím jen 30 deka masa a mám to na dvakrát až třikrát.
Navíc každý den maso nejím, prokládám to luštěninami atd, jejiž cena je doslova směšná. Člověk koupí čočku za 15 Kč a je z toho tak 5 porcí.
Ale zpět k tématu. Jen jsem tu chtěl napsat, že každý NEchodí do hospody každý den, NEmá auto, takže na kartě osobně 2500 Kč měsíčně neprotočím (leda, že bych tam točil výdaje z podnikání, ale na to mám zase dolarové konto atd.).
Testoviny nekupovat. Jejich priprava je tak trivialni a jsou o tolik chutnejsi, ze se to fakt nevyplati. Vlastne jedine co je potreba mit k vyrobe testovin je mouka (a dost jedno jaka), vejce, valecek a nuz. Ja to delam pro triclenou rodinu z jednoho vejce a mouky cca tolik aby se do toho nemusela pridavat dalsi voda. Do peti minut nemam co delat i s vyvalenim a nakrajenim.
Btw. taky je dobre kdyz je valite si je moucnit hrubou moukou, ta se pak do testa zavali (i kdyz je delate z 00-ky) a daleko lepe se navazou na omacku.
Já na to mám mlýnek, ale v posledních letech si dělám nanejvýš droby (strouhané těsto, lze i s vajíčkama). Ostatní těstoviny kupuji, přestože jsou minimálně o 100% dražší než vstupní surovina. Příliš předražené ale nekupuji!
Vůbec nakupuji tak, že nakupuji očima. Teprve následně vyhodnocuji zda cena alespoň jakž-takž odpovídá a jsem ochoten tuto stanovenou cenu zaplatit...
Poznám celkem dobře kvalitu zeleniny a ovoce a mám se super/hyper docela problém, ale dříve jsem chodíval na rynk (dnes už zase začíná být zajímavější) a bavilo mne i smlouvání o ceně.
S masem je to u mne horší, řekl bych že i docela špatné, a to kupuji jen opravdové maso, a pak už jen klobásky a uzené maso, nanejvíš ještě jitrničku,...
Problém je ten, že kromě domácích králíků a slepic jsem ještě asi moc kvalitního masa neviděl. Jěště skopový, ale to zase nemají běžně v obchodě.
Zapoměl jsem připsat ještě jednu věc, lidé utrácejí strašné peníze za balenou vodu.
1) je to hnus, protože za den vyprodukují šíleně plastového odpadu
2) je to drahé
Zdá se mi divné naplnit půlku nákupního koše vodou. Už jen ta představa, že budu pít něco, co měsíc stojí v plastiku mi je odporná.
Takže osobně piju vodu z vodovodu.
Četla jsem celou Vaši debatu. Za 2.000,- Kč/měsíc/osoba se vyžít dá, a to vcelku pohodlně a slušně. Podmínkou ale je vařit doma, s chozením do restaurací to vyjde o dost víc. Doma vím, co do jídla dám, nepoužívám instantní hnusy ani předražené věci (jako příklad uvedu třeba sůl ochucenou kořením - stačí se podívat na nálepku se složením a ježí se mi vlasy, jak lze draze prodat ochucenou kuchyňskou sůl), snažím se o rozumnou kvalitu za rozumnou cenu. Tuhle jsem třeba k rodinné oslavě pekla dort. Kulatý, promazaný máslovým krémem, na povrchu ovoce přelité želatinou. Jen tak ze sportu jsem si spočítala náklady na suroviny. Bylo to převratných 75,- Kč, bez nákladů na práci a bez elektřiny. Totéž v cukrárně nejméně 250-300,- Kč.
E-rycu jde o to, že jsi napsal tohle, což mě namíchlo:
"Popravde receno bych ty 2k na jidlo (70/den) chtel videt."
Určitá skupina lidí (ke kterým patříš) prostě spočte své náklady na restaurace, připočítá nakoupené housky v rychlém občerstvení, vynásobí to 30 a myslí, že právě tohle je minimální měsíční náklad u jídla na člověka.
Je tady ale celkem početná skupina (matky co jsou doma, důchodci, mladí studenti, lidi co to baví, či nejsou spokojení s kvalitou restaurací), kteří si naprosto běžně vaří a vejdou se s přehledem do 2000 měsíčně za jídlo...
Doufám, že jsi to tímto pochopil a už tu nebudeš říkat, že se za 2000 za měsíc nedá najíst, nebo ti tu vypustím stejnou pitomost ve stylu, že stačí na ráno dvě vejce, na oběd instantní nudle a na večer půl kilo mrkve a máš to za 250 Kč za měsíc :).
jj, presne tak.
Lidi asi nechapou ze napr. baleni testovin neni potreba uvarit cele najednou, nebo neumeji pouzivat mrazak.
Jinak mne skutecne prijemne prekvapilo ze se ve financni diskuzi velmi rozumne argumentuje i ohledne jinych veci.
Jeste poznamku k te "usetrene" hodine v restauraci - kdyz varite sam pro sebe ci rodinu, "ztratite" tim nejaky cas, to je fakt. Ale uvedomte si, ze ten cas soucasne INVESTUJETE do sveho zdravi.
Jen tak pro zabavu, zkuste si nekdy podrobne precist slozeni veci ktere kupujete v supermarketu. Taky to je "ztraceny" cas, ale soucasne investice do sebe (nebo nekoho blizkeho).
Ohledně čtení složení to má dvě strany:
a) pozitivní, že si vyberu potravinu bez dochucovadel, barviv a jiných příměsí
b) negativní, že se mnohdy strašně naštvu, co tam jsou schopni narvat (zrovna včera jsem málem koupil margarýn s máslem, kde bylo ve složení napsáno "0,5% másla), někdy to je ale spíš k smíchu
"soucasne INVESTUJETE do sveho zdravi."
Každopádně máš pravdu. V restauracích je jediné "zdraví" fialové, bílé zelí s koprem a bez kopru vytažené z pětilitrové flašky. A samozřejmě bylinky zásadně sušené a koření jedině instantní se zvýraznovačem chuti.
Někdy si říkám, že mi opravdu chybí ty rajčatové a jiné saláty podávané standardně ke každému jídlu u jižních národů. U nás maximálně člověk dostane zdarma tatarku.
Taky mě štve, že standardně nedostane člověk v restauraci na stůl karafu s vodou. Očekává se, že si bude kupovat vodu v hnusném plastu za 25 Kč, takže nevalné jídlo je ještě korunovanou nevalným pitím.
Podle mě jsou na vině právě lidé, kteří chodí každý den do restaurace a nevracejí jim ty blafy. Dostali stravenky s nějakou mírnou slevou, tak drží hubu. Je jen opravdu málo restaurací, které vaří (v tom pravém slova smyslu, tedy nejsou to jen smažírny, ohřívárny a otvírači krabic a kýblů) a jejich jídlo má úroveň.
Jako reakce na R-ryca a Petra: vy mluvíte, jako kdyby člověk celý den dělal jen placenou práci. Pro řadu lidí je vaření relax, teda hlavně pro ty, co v práci celý den sedí. Krom toho prostě existují práce, které jsou neplacené, ale jsou pro život nezbytné a nikdo je za nás neudělá. Doma si musíte uklidit, vytřít, umýt okna, vyprat ušmudlané prádlo, vyžehlit, popř. zašít, pokud máte děti, tak si s nimi pohrát, dohlédnout na napsání úkolů, pokud to jsou školáci... Jak toto všechno vyjádříte v penězích? Máte dokonce pravdu v tom, že všechny tyto práce lze i outsourcovat, ale za předpokladu, že to tímto způsobem pořídíte levněji, než byste je dělali sami. Bill Gates asi nemá problém s outsourcováním úklidu nebo praní prádla, prodavačka v supermarketu si totéž udělá svépomocí, protože by se nedoplatila. A mimochodem, vážení, vám se nesbíhají sliny, když doma cítíte vůni třeba pečeného masa nebo buchet? Jak chcete zrovna tohle vyjádřit v penězích?
To bylo k tomu ze "zli kapitaliste" maji dort za 300 a ja ho zvladnu za 75 (protoze moje prace nema zadnou cenu). A popravde, toho volneho casu za den je jen omezene mnozstvi a ja nez litat hodinu kolem plotny a delat dort, ktery stejne nebude vypadat nic moc, tak radsi na tu hodinu vytahnu kolo a ten dort koupim. Takze cas usetreny jeho nepripravou proste ma konkretni hodnotu v penezich, at se to libi nebo ne... Vy mate jako relax vareni, ja zase jine veci, ktere na penize neprepocitavam, protoze bych se z toho zblaznil a musel s nimi prestat....
Já původně začal vařit z nutnosti, právě aby zbyly peníze na jiné požitky. Dnes mě vaření celkem baví, ale vařím velmi jednoduchá která zabírají málo času a je u nich malá spotřeba nádobí. Základní měrnou jednotkou je hrnek, přiměřeně a asi tolik.
Když nad tím ale tak přemýšlím, tak v mém životě již bylo několik období kdy by bylo nutné, kdybych mezitím změnil způsob života, vrátat se k vaření, právě a jen kvůli ekonomické výhodnosti. Navíc myslím, že na stará kolena, budu-li toho schopen, mi nic jiného nezbude, než vařit si sám. Už přemýšlím od kterého ročníku mám začít odkládat víno a brandy (prý posiluje srdce) a o hodně starých sýrech jsem už také slyšel ;o)
Mně nešlo o "ty zlé kapitalisty", já za tím vidím něco jiného, a sice rozdíl v tom, co zvládneme doma svépomocí, protože chceme nebo musíme, a tím, co si chceme nebo můžeme dovolit zvenčí. Při kvalitě, kterou kupované potraviny mají, se nebudu divit, když si řada lidí doma začne péct chleba, znovu opráší rýč a zryjou zahrádku, možná bych se nedivila ani znovuobnovené králíkárně. Tento vývoj mne ani za mák netěší, čekala jsem osobně pravicovější vývoj, nižší daně a větší zodpovědnost občanů. Neumíš vyrobit? Krachneš! Místo toho vidím arbitráže jako útok na svobodu podnikání, přičemž svoboda podnikání je chápána jako naprostá anarchie, z arbitráží je tunek státní pokladny, to vše doprovozeno tvrdým sešupem úrovně školství, bincem ve zdravotnictví a snahu vlády rozhodovat o kdečem co nejvýše, nejlépe až v Bruselu. Proboha, co má nějaký Kalousek co rozhodovat o tom, kolik bude stát občana vyvážení popelnic v Horním Dolní (http://www.novinky.cz/finance/234144-zdrazeni-poplatku-za-odpad-muze-byt-brzy-az-ctyrnasobne.html)? Když to doplníme faktem, že do tohoto státu jsou ze zahraničí, především ze zemí na západ od našich hranic, naprosto beztrestně dováženy méně kvalitní potraviny (http://ekonomika.idnes.cz/do-postkomunistickych-zemi-se-dovazeji-horsi-potraviny-nez-na-zapad-1jg-/eko_euro.aspx?c=A110519_124734_eko_euro_fih), mám dojem, že to černé, co čeká za dveřmi, je naše růžová budoucnost.
Vážím si mBank, která jako jedna z prvních zavedla bezpoplatkový a hlavně dobře funkční systém. Chápu, že musela přijmout opatření nutící klienty snížit její náklady. Prostě za 9 kč vyberu hotovost potřebnou na dva měsíce a jiné poplatky nemám. Stačí porovnat náklady s jakoukoliv jinou bankou. Líbí se mě možnost měnit limity na kartě on-line. Nepotřebuji zahraniční platby ani se natřásat na pobočce. Buďme rádi, že zde dvě takové banky jsou.
Obecně s tebou souhlasím díky za ni. Navíc výběr stojí mBanku kolem eura až euro a půl, takže těch pár korun je dobrých.
Ta jejich karta ale není žádný zázrak. Jo sice dostaneš embosku zdarma, což když si vzpomenu že po mě chtěly banky v roce 1999 100k na účtě a podobně, tak jsem vděčný. Ale když si vezmu, že z každé transakce v USD (a já hodně kupuji mimo) si berou 2% od obchodníka a pak dalších 5% ode mě na šílených kurzových spreadech s EUR mezičlánkem se mi otevírá kudla v kapse. Holt i taková banka se na člověku vždy nějak zahojí...
Ale jo, mezi slepými jednooký králem - bych chtěl vidět, co by lidi říkali např na německou DKB, která má zdarma výběry po celé Evropě (možná ii ve světě, to si nejsem jist).
Limity na kartě jsou super, jen to zabíjejí příšernými kurzy, to bych dostal křeč do ruky, kdybych měl kartou mB zaplatit v cizí měně, na to mám Axu ;).
Jinak pro mě je výhodnější FIO. Nemusím se omezovat počtem plateb a výběrů z bankomatu Pharro mám za měsíc zdarma deset - ano, vím, že jsou rozmístěny nerovnoměrně, ale v mém dosahu jsou, navíc si můžu ještě zdarma vybrat na pobočce ii když pokladní hodiny jsou dost na pytel.
No, oni to omezují jiným způsobem - časovou dostupností. Provozní doba pokladny je výrazně kratší, než otvírací doba pobočky, člověk pracující v 1 směnném provozu se tam stihne dostat jen obtížně.
Navíc tu je těch 10 výběrů z vlastního bankomatu zdarma, které slibují výhledově minimálně v každém městě, kde mají pobočku, to jim dost odlehčí.
Tak jasně, když budu chtít, tak taky najdu směnárnu s horším kurzem, než má mBank :). Každopádně takové směnárny já nehledám :)
Každopádně aktuální situace se má takto:
Deviza-prodej mBank: 24.8778 (x 200 = 4975,56)
Czech-exchange s kuponem (http://www.czech-exchange.cz/kupon.pdf) : 24,35 (x 200 = 4870)
Visa kurz (Axa) 24.34594 (x 200 = 4869,188), poplatek za výběr z bankomatu je 1 %, minimálně 59 Kč, výsledná částka je tak 4928,188, kurz vychází 24,64094.
Nevím, jak vy, ale já mám na svém výpisu pořád v kolonce Poplatky nulu. Takže chyba bude asi mimo banku. Je pravda, že pokud si tu nulu chcete udržet, musíte respektovat nastavená pravidla, ale je také pravda, že pokud tato pravidla dokážete respektovat, poplatkům u mBank se vyhnete.