Hlavní navigace

Názor k článku Orság: Energetické firmy se bojí fotovoltaické konkurence od Agent Bureš - I podle mě je dvoufázová indukce nesmysl. Buď...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 3. 2016 21:30

    Agent Bureš

    I podle mě je dvoufázová indukce nesmysl. Buď je zapojená jednofázově (tomu by nasvědčoval jistič 1x25A) a nebo třífázově. Dvoufázový spotřebič jsem nikdy neviděl.

    5 500 Wattů je skoro 24 ampér. Tzn. při plném výkonu a zapnutí dalšího spotřebiče (třeba rychlovarné konvice) by vám měl jistič spadnout.

    Pokud ale vaříte na jedné nebo dvou plotýnkách, tak to asi těch 1x25 A stačí. Manželka o víkendu dost často peče a k tomu má zapnuté dvě nebo i tři plotýnky a dost často k tomu i pere. Někdy zapne ona nebo já ještě rychlovarnou konvici. Když jsem jí navrhoval, že snížíme jističe (pokud NTS projde) a že už to takhle nebude moct dělat, tak se na to moc netvářila.

    U rodičů se nedala zapnout myčka a rychlovarná konvice. Byli jsme na to zvyklí a považovali jsme to za běžné. Teď ale bydlím v moderním panelovém bytě z konce osmdesátých let a už jsme si dost zvykli na to, že si můžeme zapnout kdykoliv cokoliv.

    Jsem zásadně proti tomu, aby byl v roce 2017 (nebo 2019 když je to odloženo) považován za luxus jistič, který byl běžně montovaný v osmdesátých letech (to nebyla běžná ani rychlovarná konvice ani myčka ani mikrovlnná trouba). Snižování hodnoty jističů a časování používání spotřebičů považuji za krok zpět. U zapnutí bojleru nebo nabíjení elektromobilu nejsem proti optimalizaci času zapnutí, časovat ale třeba vaření nebo praní, to mi přijde opravdu nevhodné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).