Hlavní navigace

Optimismus v české ekonomice stále na vzestupu

24. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zatímco podnikatelské nálady kolem nás směřují ke stále většímu pesimismu, Česko se stává ostrůvkem naplněným optimismem.

Zatímco podnikatelské nálady kolem nás směřují ke stále většímu pesimismu, Česko se stává ostrůvkem naplněným optimismem. Nálada v podnikatelském sektoru je nejlepší od roku 2011, spotřebitelé jsou dokonce nejlépe naladěni za posledních šest let. 

V průmyslu se sice nálada trochu zhoršila zvláště s ohledem na horší očekávání v následujících šesti měsících. Nicméně i tak můžeme současné naladění firem v našem nejsilnějším odvětví, jež je i motorem celé ekonomiky považovat za vcelku dobré. 

Výrazně lepší je nyní důvěra firem ve stavebnictví. Možná i díky pěknému počasí, ale spíše v důsledku rostoucích nových zakázek se stavební podniky dívají do budoucna přece jen docela optimističtěji než třeba před rokem. 

skoleni_15_4

Zajímavý je propad nálady obchodníků, zejména s ohledem na zprávu statistického úřadu. Uvádí se v ní totiž, že očekávání obchodníků pro následující tři měsíce – a tedy i Vánoce – klesají. Docela to kontrastuje s rekordně pozitivním naladěním našich spotřebitelů. 

Důvěra spotřebitelů se dostává na šestileté maximum. Lidé se méně bojí budoucnosti, nezaměstnanosti i inflace. A také hodlají méně spořit. Je to nepochybně zajímavá informace s ohledem na nadcházející Vánoce. Když ovšem vezmeme v úvahu aktuální nepříliš vysoký růst mezd, tak rozhodně dramatické utrácení obyvatel před vánocemi až tak čekat nemusíme.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).