Hlavní navigace

Optimismus v americkém průmyslu navzdory utahování opasků narůstá

4. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Američtí politici nedokázali na počátku tohoto roku odvrátit ani zvýšení daní ani spuštění automatických výdajových škrtů – největší ekonomika světa jakoby tyto zprávy ignorovala.

Američtí politici nedokázali na počátku tohoto roku odvrátit ani zvýšení daní ani spuštění automatických výdajových škrtů – největší ekonomika světa jakoby tyto zprávy ignorovala. Stačí se podívat na v pátek zveřejněné údaje za únor týkající se podnikatelské nálady v americkém průmyslu a prodejů nových automobilů. Ani známka toho, že by se americká ekonomika připravovala na horší časy. Naopak optimismus v americkém průmyslu roste a to zejména díky novým zakázkám, což je asi ta nejlepší zpráva o stavu konjunktury.

skoleni_15_4

Abychom si byli opravdu jisti, že se americké ekonomice navzdory evidentnímu zpřísnění rozpočtové politiky opravdu v prvním kvartále daří, bude zapotřebí dalších důkazů, a ty by nám měla podat data, která jsou na programu tento týden. Vedle důležitého reportu zachycujícího náladu v americkém sektoru služeb na trhy v pátek čekají tradiční měsíční údaje z trhu práce. My očekáváme, že v únoru přibylo cca 150 tisíc pracovních míst, což je možná trochu méně než v předchozích měsících, avšak jde o přírůstek, který zaručuje, že se ekonomika posunuje vpřed.

Tento týden to však nebudou jen americká čísla, která budou určovat dění na globálních trzích. Zajímavé věci se mohou dít i v eurozóně. Dnes by např. ministři financí unie měli schválit finanční pomoc pro Kypr, přičemž bude velmi zajímavé sledovat, zdali to bude řešení, které by zahrnovalo nějaký prvek restrukturalizace (dluhu či vkladů). Ve čtvrtek pak bude zajímavá i tiskovka ECB, kde se prezident Draghi bude muset postavit čelem jak k výsledkům italských voleb, tak k faktu, že hospodářská divergence uvnitř eurozóny nabývá stále viditelnější kontury.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).