Hlavní navigace

Optimismus manažerů posiluje českou korunu

3. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přečtěte si ranní zprávy z trhů pohledem Marka Dřímala, analytika Komerční banky.

Zprávy a události

Nezaměstnanost v eurozóně stoupla v únoru na čtrnáctileté maximum 10,8 %. Finální index nákupních manažerů z EMU setrval v březnu na 47,7 bodu.

Březnový americký ISM výrobní index vzrostl více, než očekával trh na 53,4 bodu (trh 53,0 bodu). Výdaje ve stavebnictví se v únoru snížily o 1,1 % (trh +0,6 %).

Polský výrobní PMI v březnu mírně vzrostl na 50,1 bodu (trh 49,7 bodu) z 50,0 bodu. Maďarský březnový PMI dosáhl 56,8 bodu oproti revidovaným 51,2 bodu v únoru.

Český výrobní PMI v březnu překvapil růstem na 52,1 bodu (trh 49,5 bodu) z únorových 50,5 bodu. Český státní rozpočet uzavřel v březnu v deficitu 22,7 mld. CZK, což znamená meziroční zlepšení o 2,5 mld. CZK.

Euro proti dolaru na začátek týdne beze změn

Včera přišly z obou stran Atlantiku smíšené makroekonomické údaje. Kurz USD/EUR se tak nakonec po několika výkyvech ustálil na své páteční úrovni 1,333 USD/EUR.

Konečný odhad výrobního PMI v eurozóně za březen nepřekvapil, když byl index potvrzen na 47,7 bodech a ukázal tak na pokles aktivity v tomto sektoru. Indexy pro jednotlivé země ale změnami prošly. Španělský PMI poklesl o 0,5 bodu na 44,5 bodu, francouzský index byl revidován dokonce o celý bod dolů na 46,7 bodu. Italský index sice mírně vzrostl z původních 47,8 bodu na 47,9 bodu, ale přesto spolu se španělským a francouzským indexem věští silný pokles ekonomické aktivity. Německý PMI byl revidován na 48,4 bodu (z 48,1 bodu). Tyto údaje tak naznačují, že eurozóna setrvala v prvním čtvrtletí roku v recesi, která byla nejhlubší v periferních zemích, jako je Španělsko.

Nepříznivé zprávy přišly i z trhu práce. Analytici sice správně předpověděli růst únorové míry nezaměstnanosti v EMU na 10,8 %, tato hodnota je ale nejvyšší za posledních 14 let a jen mírně pod absolutním maximem 10.9 % ze začátku roku 1997. Nejvíc nezaměstnaných bylo opět ve Španělsku (23,6 %) a Řecku (v prosinci 21 %), vysoká nezaměstnanost trápí i Portugalsko (v březnu 15 %) a Irsku (14,7 %).

Americký březnový ISM index překonal očekávání trhu, když vzrostl na 53,4 bodu (konsenzus 53,0 bodu) a částečně tak vymazal únorový pokles o 1,7 bodu na 52,4 bodu. Hlavními tahouny březnové statistiky byly složky zaměstnanosti a produkce, což je sice kvalitativně v souladu například s  makroekonomickými údaji z trhu práce, ale kvantitativně čísla neodpovídají (současné hodnoty ISM ukazují na růst HDP okolo 3,5 %, což je vysoko nad realitou americké ekonomiky). Naopak včera zklamaly únorové výdaje ve stavebnictví, které poklesly meziměsíčně o 1,1 % (trh naopak čekal růst o 0,6 % m/m), lednový údaj byl navíc revidován na –0,8 % (původně –0,1 % m/m).

Dnes bude zveřejněn únorový index výrobních cen v eurozóně. V USA bude nejzajímavější únorový indikátor továrních objednávek, u kterého trh očekává meziměsíční růst o 1,5 % po lednovém jednoprocentním poklesu. Dočkáme se též zápisu z březnového zasedání Fedu.

Překvapivě vysoký PMI index podpořil korunu

Koruna byla včera nejúspěšnější středoevropskou měnou. Proti euru si připsala zhruba třetinu procenta a posílila k 24,75 CZK/EUR. Koruně pomohlo zveřejnění březnového indexu nákupních manažerů, který překonal veškerá očekávání a vzrostl na šestiměsíční maximum 52,1 bodu z únorových 50,5 bodu. Konsenzus trhu přitom ukazoval na pokles na 49,5 bodu, tedy do pásma kontrakce ekonomické aktivity.

Český vládní rozpočet v březnu uzavřel v deficitu 22,7 mld. CZK z plánovaných 105 mld. CZK pro celý rok 2012. Loni v březnu činil kumulovaný rozpočtový schodek 25,2 mld. CZK. Růst nižší sazby DPH sice znamenal vyšší výběr této daně o 2,6 mld. CZK y/y, rozpočet je ale splněn jen na 19,0 %, což je o 1,2 procentního bodu méně než vloni. Celkové daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení se meziročně zvýšily o 7,7 mld. CZK.

dan_z_prijmu

Polský forint zůstal téměř beze změn a maďarský forint mírně oslabil k 295 HUF/EUR.

Česká swapová výnosová křivka se včera téměř nezměnila.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).