Hlavní navigace

Okradený, v cizině a bez peněz!

25. 8. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Stát se na dovolené obětí zloděje je noční můrou každého turisty. Přijít o hotovost, doklady nebo platební karty může nejen zkomplikovat dovolenou, ale i udělat pořádnou díru do rodinného rozpočtu. Co si počít, když vám v cizině ukradnou platební kartu?

Kam dřív skočit? Ohlásit krádež na policii, uklidňovat manželku, nebo pronásledovat zloděje? Pokud vás nenechavý lapka připravil i o platební karty, jedna z vašich prvních cest by měla vést k telefonnímu automatu. Čím dřív totiž své bance krádež karty oznámíte a kartu zablokujete, tím lépe pro vás. Ale i se seberychlejší reakcí se musíte připravit na to, že vás okradení může vyjít pořádně draho.

S rizikem okradení je potřeba počítat už před odjezdem. Každá banka vám při vydání karty dá kartičku s telefonním číslem, na které se musíte obrátit v případě krádeže platební karty. Ovšem, ruku na srdce, víte, kde teď tu kartičku máte? Když vás okradou v České republice, není problém si zavolat na informace nebo do banky a potřebný telefon zjistit. V zahraničí to ale může být pěkná komplikace.

Může se to zdát malicherné, ale je na místě připomenout, že kartičku s pohotovostním telefonním číslem a platební kartu je dobré uschovat odděleně. Pro jistotu si na kartičku ještě připište další identifikační údaje o svém bankovním účtu – některé banky chtějí při blokaci karty znát číslo účtu nebo číslo platební karty, ty opatrnější se vás zeptají i na kontrolní otázky zadané u vašeho účtu. Banky musí být při ověřování totožnosti obezřetné, aby se nestalo, že by vám kartu zablokoval nějaký vtipálek.

Telefonní linky jsou obvykle v češtině, poplatek platí volající. Banky svým zákazníkům většinou účtují zvýhodněný tarif. Pokud se nemůžete spojit se svou bankou, zavolejte na karetní asociaci, kam vaše karta spadá a kde vám nabídnou asistenci. Zablokování karty je zpoplatněno několika stokorunami. Jediná Živnostenská banka tuto službu nabízí zdarma.

Telefonní číslo na mezinárodní centrum platebních karet:

  • VISA +1 410 581 9994
  • MasterCard +1 636 722 7111

Přijdete-li na dovolené o platební kartu i hotovost, budete stát před problémem, kde získat peníze na zpáteční cestu. Pomoci vám mohou například konzulární úřady České republiky. Úředníci jsou většinou schopni okradeným turistům zprostředkovat půjčku . Často je však nutné, aby někdo z příbuzných či známých nejprve složil peníze v České republika a až potom dostanete peníze vy v zahraničí.

Jiným způsobem, jak získat rychle v zahraničí peníze, je využít služby Western Union. Tato transakce je sice poměrně drahá, ale můžete se ocitnout v situaci, kdy budete peníze potřebovat, ať to stojí, co to stojí.

Western Union umožňuje převody hotovosti po celém světě. Opět je nutné, aby vaši příbuzní či známí složili peníze v českých korunách na pobočce a během několika málo desítek minut si je můžete vyzvednout vy. Výběr peněz není vázán na předložení dokladů, ale může být podmíněn například sdělením hesla. Poplatek za tuto službu se pohybuje mezi pěti až deseti procenty ze zasílané částky. Například za převod 20 000 korun zaplatíte poplatek 1 250 Kč.

Podobnou službu svým klientům poskytují i banky. Nouzovou hotovost vám do zahraničí poskytnou do 48 hodin. Odpadá zde povinnost, aby nejprve někdo peníze složil v České republice.

Většina českých bank okradeným klientům s „lepšími“ kartami (embosovanými) poskytuje „Pohotovostní servis“, kde klientovi zajistí vydání náhradní karty či zaslání nouzové hotovosti.

Například HVB Bank poskytne náhradní kartu do zahraničí do 48 hodin. Tato karta je jen dočasná a nedá se s ní vybírat hotovost z bankomatu. Použít ji lze tedy jen k placení v obchodě. Vydání náhradní karty do zahraničí však není nic levného, HVB Bank si zde účtuje 3000 Kč, ČSOB 4000 Kč. Česká spořitelna, která jako jediná poskytuje sice časově omezenou, ale jinak plnohodnotnou kartu, si účtuje 2500 Kč.

dan_z_prijmu

Banka vyrozumí žadatele o místě a způsobu převzetí nouzové platební karty nebo hotovosti a zajistí realizaci požadavku prostřednictvím člena asociace pro nouzové služby v příslušné lokalitě, vysvětluje postup banky Pavel HejzlarČSOB. Kartu či hotovost si můžete obvykle vyzvednout v nejbližší bance.

Po návratu z dovolené by vaše cesta měla zamířit co nejrychleji do banky. Například ČSOB vyžaduje, aby klient telefonické ohlášení krádeže karty potvrdil písemně nejpozději následující pracovní den po návratu do České republiky.

Přišli jste někdy o platební kartu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).