Hlavní navigace

Okradený bankomat

30. 4. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Stalo se vám někdy, že jste šli do bankomatu, roztržitě vybrali peníze, ale zapomněli si je odebrat? Anebo naopak, že jste si chtěli peníze vybrat a v bankomatu už byly, protože je tam někdo zapomněl? Můžete pak jen doufat v poctivost lidí a ochotu Policie České republiky.

Svůj nevšední příběh nám na redakční e-mail poslal čtenář David, doktor z Brna-Líšně. Příběh zapomenutých bankovek v bankomatu v jeho případě měl dobrý konec, ale v mnoha případech to není pravidlem. Pro ty, kterým se podobná situace přihodí, může tento fejeton inspirovat návodem, jak se zachovat a zvýšit šanci na zpětné získání bankovek. A pokud naopak peníze v bankomatu najdete, správný postup najdete ve článku Jak postupovat při ztrátě a nálezu peněz, osobních dokladů a majetku?



Po práci se mi vždy chce spát. Popravdě řečeno, mnohdy i v práci, ale ne v každé nemocnici má lékař popisovnu snímků i s lehátkem. Sice to výrazně zvyšuje pracovní výkon, vytížení i spokojenost lékařů, ale je celkem složité to zavádět všude.

V obchodech města Kyjov jak na potvoru všude zavírali už v pět hodin. S vypálenými obrazy koster na sítnici ze snímků střídajících se celý den na negatoskopu, jsem se mžouraje vydal prohlédnout obchody města, abych viděl i zdravé lidi, nebo alespoň lidi jen tak a ne zdokumentované na rentgenových filmech.

Trochu tápavou chůzí jsem došel až do Komerční banky k bankomatu, prohlédl si kamerové zařízení, ne nepodobné v kasinu a zasunul do té hodné krabice platební kartu. Přístroj poslušně kartu spolkl, zeptal se na jazyk, částku, to jsem navolil a pak mi vrátil kartu. Tu jsem pečlivě uschoval do peněženky a obrátil se k bedně pro peníze. Nebylo to jen tak. Na monitoru automatu se objevila překrásná dívčina a měla prst na ústech. Pod ní reklama sdělovala, že si může klient udělat platební kartu podle vlastního přání. Slečna i v poněkud placaté podobě na obrazovce byla opravdu milá, její gesto mi cosi připomnělo, její oči a vlasy zase něco jiného.Usmál jsem se, pozdravil virtuální slečnu a spokojeně odkráčel do města.

Po vyslovení přání v obchodě, poté co prodavač nakupil zboží na pult a začal velmi významně poklepávat klávesnici pokladny, jsem vytáhl peněženku, prolistoval obsah a prohlásil: „Kde jsou mé peníze?“ Krásné ženy, jak se zdá, byly vždy po nějaké době zhoubou, a té slečně se i v 2D podobě na obrazovce podařilo odlákat mou pozornost od bankovek. Poukázal jsem na to, že si budu muset odskočit nazpět pro své peníze a zaplatil drobnými. Obchodník se pousmál a naznal, že tam peníze určitě nebudou.

Už svižnějším krokem jsem se vydal zpátky do banky. Při pohledu na bankomat bylo jasné, že obsloužil i někoho jiného. Zašel jsem průchodem s bankomatem dovnitř do banky, a pozeptal jsem se, zda-li nálezce peníze vrátil. Slečnám za stoly to připadalo velmi vtipné. Dospěl jsem k názoru, že se opravdu jedná o žertovnou situaci, nechal si zavolat náměstka banky, aby rozhodně nemazal záběry z kamery bankomatu. Na policii jsem se dovolal z bankovního telefonu nejvíce rozesmáté slečny, ačkoliv podle mých představ stačilo šlápnout na tajný vypínač. Čtěte více: Průvodce cestováním s platebními kartami 

Nevydal vám bankomat peníze?

  • Podejte písemnou reklamaci u vydavatele vaší karty.
  • Je-li bankomat přímo v pobočce banky, která se o něj stará, kontaktujte pracovníka této pobočky, můžete se vyhnout písemné reklamaci.

Bohužel, záleží jen na poctivosti pracovníků banky nebo servisní organizace, kteří při kontrole bankomatu naleznou nevydané bankovky. Pokud tyto bankovky zatají, s reklamací neuspějete ani u finančního arbitra, protože jako důkaz transakce slouží elektronický záznam z bankomatu, a ten potvrzuje výběr (byť fakticky k němu pro poruchu nedošlo).

Zapomněli jste v bankomatu peníze?

  • Nahlaste to Policii České republiky.
  • Je-li bankomat v místě bankovní pobočky, jděte se zeptat, zda nálezce peníze nepřinesl do banky.
  • Kontaktujte místní obecní úřad, zda někdo nepřinesl nalezené peníze.
  • Nálezci hotovosti patří zákonná 10% odměna, tu jste mu povinni vyplatit.

Našli jste peníze v bankomatu?

  • Odevzdejte je na místně příslušný obecní úřad. Máte právo na 10% nálezné, to vám vyplatí původní majitel hotovosti, anebo obec, po uplynutí 6 měsíců, nepřihlásí-li se majitel o peníze.
  • Můžete peníze odevzdat i na služebnu Policie České republiky, má možnosti vypátrat majitele hotovosti. Pak ale nedostanete nálezné.

Policii trval příjezd více než půl hodiny. S jistou dávkou ironie jsem tedy pochopitelně začal litovat, že nejsem ozbrojený bankovní lupič. Ozbrojenci byli různého pohlaví v počtu dvou policistů a jedné policistky, která vládla milou povahou a schopností zapisovat. Velmi se snažila do protokolu dostat, že jsem peníze zapomněl, ale po mé argumentaci, že ten bankomat je pro mě rozhodně bankou i sejfem, a že v sejfu se cítím bezpečně, že v něm je zcela jedno, kam si peníze dám, nakonec zapsala, jak jsem si peníze nechal na chvíli v bankomatu „odložené“. Druzí dva policisté se velmi smáli.

Aby neztráceli čas, pomohl jsem jim zavolat náměstka místní bankovní pobočky a tedy šli pro fotografii potenciálního zločince. Poté, co se vrátili, začali smlouvat, že o žádný trestní čin se nejedná. Nechal jsem je, aby se mi svěřili se svými názory a upozornil je, že soudní precedens, kdy si kdosi vzal 11 000 Kč z bankomatu skončil dvěma lety nepodmíněně. Policisté mě poučili, že nejsem v Americe. Namítl jsem, že pokud je mi známo, Kyjov, na rozdíl od Kyjeva, se nachází v České republice, která se ovšem vyznačuje původem soudního precedentu, který jsem dříve uvedl. Naopak jsem dodal, že nejjednodušší systém, jak nějakého gaunera dostat za mříže je ten, že si někdo před ním vybere částku nad 10000  Kč, necháte ji v bankomatu a že se pak jedná přímo trestný čin krádeže. A že tedy takovému člověku nepomůže ani to, že vlastní dva bordely a patro daňových poradců i s vlastním právníkem. Čtěte více: Jak mají postupovat klienti, pokud jim bankomat nevydá hotovost

skoleni_15_4

K jejich nechuti jsem se zeptal, zda to není někdo od nich, jinými slovy, zdali se nejedná o interní záležitost, že bychom tedy mohli vrácení peněz vyřešit na místě. Policisté zapírali a jeden po druhém zmizeli do auta.

S touto veselou příhodou jsem druhý den, jakoby náhodou, obešel všechny obchody na místním náměstí. Třetí den mi zavolala policie do práce a šel jsem si tedy vyzvednout své tři tisíce, které nějaká hodná nálezkyně vrátila. Všichni byli rádi, že nehodlám podat trestní oznámení, já byl zase rád, že mi v peněžence šustí mé peníze. Při loučení jsem pochválil policistům jejich město, neboť pokud vím, takovéto zajímavé policejní případy s dobrým koncem se na mnoha místech v republice rozhodně nevyskytují.

O kolik peněz vás připravil bankomat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).