Jak sleduji tuto debatu, mám dotaz. Stalo se někomu, že cena na pokladně byla nižší než uvedená u zboží? Pokud ne, je to dle mého názoru zcela jednoznačné klamání spotřebitele. Osobně přiznávám, že ceny nekontroluji. Dělávám zpravidla velký nákup a snažím se na hrubo počítat nákup při vhazování do koše. Obvykle se +- trefím do tolerance 20Kč.
To se mi stalo jednou a neveril jsem vlastnim ocim. Kupoval jsem balene syry, ktere mely na sobe nalepku s carkovym kodem a cenou. Pokladni carovy kod prejizdela snimacem, ten to nevzal. Tak tam to cislo z caroveho kodu natukala rucne. Pokladna ohlasila "neplatny kod". Tak ten sejr vzala a rovnou ho soupla mezi namarkovane zbozi. U dalsiho to bylo obdobne, akorat se uz vubec neobtezovala tam ten kod cvakat rucne a ihned pote, co to snimac neprecetl, mi ho dala. Takze jsem usetril asi 70Kc, coz potesi, ale hlavne jsem to "rozdejchaval" jeste asi dva dny - tohle se mi v zivote nestalo a asi uz nestane...
Jinak je pravda, ze si nepamatuju na jedinej pripad, kdy by mi na pokladne zbozi ocenili mensi castkou, nez byla na cenovce. Zatim tomu bylo vzdy naopak - je to opravdu divne.
Takze vcera na mne byly naaplikovany reverzni Murphyho zakony! Kupoval jsem v Bille slehacku. Meli jich tam nekolik, ceny byly 32.90, 34.90 a 37.90. Vzal jsem tu 32.90 (protoze znacka je mi ukradena) a na paragonu jsem zjistil, ze uctovali 29.90, takze par dni pote, co jsem napsal, ze se mi to v zivote nestalo, se to opravdu stalo :-)))))
A to bylo označené jako šlehačka (nebo přesněji smetana
ke šlehání) nebo jenom jakosmetana?. Protože jestli to bylo označeno jako šlehačka, tak jde dle mého názoru o
normální podvod. Myslím, že je to horší než nějaký korunový rozdíl u poklady. Nevím jak je v případě šlehačky, ale v EU existují přesné definice např. pro to, co se smí označovat jako maso, mléko, máslo, ... .
Ono to může na první pohled vypadat jako prkotina, ale když se ti kvůli tomu např. nepovede cukroví, tak to dost naštve. A převážně starší lidé na tohle naletí.
1. tomu nerozumí, neví kolik pravá šlehačka má mít tuku
2. většinou tak dobře nevidí
Já osobně, když kupuju šlehačku, tak jedině 33 % tuku a to i když jí dávám do omáčky, prostě z principu, protože výrobce, kteří jí prodávají ředěnou považuji jednoduše za podvodníky.
Když budu chtít slabší, tak si jí můžu klidně mlékem naředit (ale nikdy jsem to nedělal).