Hlavní navigace

Okamžité platby v eurech podporuje první český subjekt. A není to banka

7. 1. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Převody v eurech během pár minut už dorazily do Česka. Samotný převod trvá maximálně 10 sekund a lze poslat max. 100 000 eur. Kdo by ale čekal, že půjde o banku, bude zklamaný.

První finanční instituce s českou registrací začala oficiálně podporovat okamžité platby v eurech (v angličtině SEPA Instant Credit transfer, zkráceně SCT Inst.). Vyplývá to ze seznamu subjektů Evropské rady pro platby, která seznam eviduje. Toto prvenství ale nepatří bance, jde o malou platební instituci Fairplay Pay, která poskytuje platební účty pro soukromé osoby i firmy a podnikatele a pro e-shopy pak platební bránu.

Fairplay Pay působí jako finanční instituce elektronických peněz. Jde o český subjekt se sídlem v Praze, jehož společníkem je Tigran Tamazyan, s trvalým pobytem na Kypru. Společně s paní Tatianou Filippovou působí i jako jednatel. Firma vznikla 8. září 2016.

Je to nová éra plateb v České republice založená na rychlosti a inovacích. Okamžité platby SEPA umožní odesílat a přijímat převody v EUR v oblasti SEPA během několika sekund, včetně víkendů a svátků, komentuje pro Měšec Linara Kuzbayeva, Partner Relationship Manager.

skoleni_15_5

Okamžité platby v eurech mají obecně tyto parametry:

  • 10 sekund – převedená částka by měla být zaúčtována na účtu příjemce během této doby.
  • max. 100 000 EUR (cca 2 446 608 Kč ke dni publikace článku)
  • Dostupnost 24/7/365

FairPlay Pay je tak prvním subjektem registrovaným v Česku, který je do okamžitých europlateb zapojen. Je potřeba dodat, že jako instituce elektronických peněz není součástí systému pojištění vkladů, jde však o subjekt regulovaný Českou národní bankou (oficiálně jde o vydavatele elektronických peněz malého rozsahu). V rámci českého mezibankovního systému CERTIS, provozovaného ČNB, má kód banky 8270, společnost však do CERTISu zapojena není. Její BIC kód pak je FAPOCZP1.

Okamžité europlatby byly systémově spuštěny v listopadu 2017. Kromě FairPlay Pay je podporují i v Česku působící subjekty (ale registrované mimo ČR) Revolut, Wise, SumUp, VITESSE a Transactive Systems. Z bank působících v Česku okamžité europlatby podporuje Oberbank, která tu působí jako pobočka rakouské banky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).