Hlavní navigace

Odchod z banky si musíte zaplatit

6. 2. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nejste spokojeni s tím, jak se o vás ve vaší bance starají? Máte pocit, že vám banka jen zdražuje poplatky, ale služby zůstávají stále stejné? Dnes můžete díky konkurenci odejít a založit si zadarmo nové konto kdekoli jinde. Jenže zrušení starého účtu si banky nechají zaplatit.

Taktika všech bank je skoro stejná – ulehčit klientům, aby k nim přišli a ztížit jim případný odchod. V praxi to pak vypadá tak, že banky zpravidla nic nechtějí za založení účtu, ale jeho zrušení zaplatíte.

Princip tedy stejný, poplatky podobné. Poplatky za zrušení účtu se počítají v řádu stokorun, což se může zdát na první pohled málo. Když si ale představíme, že bankám vlastně takto zaplatíte často i několik měsíčních poplatků za vedení účtu, během kterých u nich účet mít nebudete, už se to tak bezvýznamné a samozřejmé zdát nebude.

Valná většina bank nastavila „zrušné“, tj. poplatek za zrušení účtu, na 200 Kč. Jde o jakýsi „zdravý“ průměr, od kterého se některé banky odchylují nahoru nebo dolů.

Zcela největší poplatek zaplatíte za zrušení účtu u HVB, která klientovi stáhne celých 400 Kč. Druhá je Komerční banka, kde je poplatek 250 Kč. Ovšem na druhou pozici Komerční banky, a ostatně i na první místo HVB, velice úspěšně útočí GE Capital Bank, která sice za zrušení účtu jako takového chce jen 200 Kč, ale jako jediná požaduje, aby jí klienti zaplatili i za zrušení přídatných služeb. Takže pokud u ní máte zřízeno telefonní bankovnictví, internetové bankovnictví a navrch spořící účet, zaplatíte spolu se zrušením běžného účtu 700 Kč. A to už je docela slušná částka.

Naopak pod průměrem je Citibank s poplatkem 150 Kč a Živnostenská banka s poplatkem 100 Kč. A naprosto bezkonkurenční je eBanka. Tam za zrušení účtu nezaplatíte vůbec nic. S trochou nadsázky se dá říci, že u ní můžete zakládat a rušit účty dle libosti.

Tabulka č. 233
Kolik stojí zrušení běžného účtu
Zrušení účtu
Citibank 150 Kč
Česká spořitelna 200 Kč
ČSOB 200 Kč
ČSOB Poštovní spořitelna 200 Kč
eBanka 0 Kč
GE Capital Bank 200 Kč*
HVB Czech Republic 400 Kč
Komerční banka 250 Kč
Raiffeisenbank 200 Kč
Union banka 200 Kč
Živnostenská banka 100 Kč


*dále se navíc platí za zrušení každé další služby:
 – spořící účet 100 Kč, Mobil/Telefon/In­ternet banka 200 Kč

skoleni_15_4

Řeknete si, no dobrá, zaplatím pár stovek a dál už mě nic nezajímá. Možná máte pravdu, ale nesvědčí vysoké poplatky za to, že něco nechci, o trochu nekorektním přístupu? Banka má přece vydělávat na klientech, kteří u ní chtějí být, protože jsou spokojeni s jejími službami a jsou za ně ochotni zaplatit. Proč je ale penalizován ten, kdo se službami spokojen není?

Jaký je váš názor? Máte s rušením účtu nějaké zkušenosti?

Rušili jste někdy účet v bance?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).