Hlavní navigace

Očkovací certifikát: Kdy ho získáte a čím se do té doby prokázat?

27. 5. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Kdo má očkovací certifikát, nemusí se testovat. Zatím se ale vydává až po druhé dávce očkování. Jak se mají zatím prokázat ti, kteří jsou tři týdny po první očkovací dávce, ale certifikát pro ně zatím ještě není přístupný?

Od pondělí 24. května se lidé tři týdny po první dávce vakcíny proti novému koronaviru už nemusí testovat. Konkrétně se za bezinfekční považují 22. den po první dávce při dvoudávkovém schématu očkování. V případě jednodávkového schématu, které se používá u vakcíny Jansen od společnosti Johnson&Johnson, se bude za bezinfekčního považovat příjemce vakcíny po 14 dnech.

Aktualizace: Od 1.6. se očkovací certifikát zobrazuje i lidem očkovaným první dávkou. Certifikát nyní naskočí do systému chvíli po zadání informace o aplikace první dávky. Stále ale platí, že bezinfekčnost takto budete moci prokázat až tři týdny po první dávce.

Někteří z nich ale zatím nemusí mít čím prokázat prokázat svou bezinfekčnost. Některá očkovací centra po první dávce dosud žádná potvrzení nevydávala a očkovací certifikát po první dávce zatím není k dispozici. Jak tuto situaci řešit, abyste se mohli první dávkou prokázat už nyní?

Očkovací certifikát

Očkovací certifikát získáte:

  • na e-mail, který jste zadali při registraci k očkování do centrálního rezervačního systému,
  • na místě, kde jste se očkovali,
  • na webu https://ocko.uzis.cz.

Web ocko.uzis.cz je tzv. Očkovacím portálem občana. Přihlásíte se do něj pomocí rodného čísla (bez lomítka), čísla občanského průkazu a ověřovacího kódu, který vám přijde do SMS na číslo, které jste uvedli při registraci k očkování. Systém umožňuje také přihlášení přes eIdentitu.

Do očkovacího portálu se přihlásíte přes rodné číslo, číslo občanky a heslo nebo eIdentitu
Autor: Gabriela Hájková

Do očkovacího portálu se přihlásíte přes rodné číslo, číslo občanky a heslo nebo eIdentitu

Identifikaci dokončíte zadáním kódu, který přijde do SMS
Autor: Gabriela Hájková

Identifikaci dokončíte zadáním kódu, který přijde do SMS

Po přihlášení do svého profilu na tomto portálu si můžete v první polovině stránky změnit pomocí tlačítka své kontaktní údaje (e-mail a telefonní číslo).

V první části svého profilu můžete upravit kontaktní údaje
Autor: Gabriela Hájková

V první části svého profilu můžete upravit kontaktní údaje

V druhé části už jsou informace o očkovacích dávkách. V šedé liště nadepsané jako Vakcinace SARS-CoV-2 vpravo nahoře najdete tlačítko Očkovací certifikát, po jehož kliknutí se vám vygeneruje soubor v PDF. Nově se ikona pro stažení očkovacího certifikátu zobrazuje i lidem, kteří dostali ve dvoudávkovém schématu první dávku. Do konce května se zobrazoval pouze český očkovací certifikát, od 1. června už se zobrazuje evropský certifikát s názvem EU Digital Covid Certificate.

Údaje o aplikovaných dávkách. Po aplikaci té druhé se na portálu vpravo nahoře objeví tlačítko pro vygenerování certifikátu
Autor: Gabriela Hájková

Údaje o aplikovaných dávkách. Po aplikaci té druhé se na portálu vpravo nahoře objeví tlačítko pro vygenerování certifikátu

Oficiálně bude očkovací certifikát už po první dávce ke stažení od 1. června, potvrdila pro server Měšec.cz koncem května mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Čím nyní prokázat první dávku?

U vakcín od společnosti Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna je lhůta pro přeočkování 42 dní, u vakcíny od společnosti AstraZeneca pak 90 dní.

Pokud máte tři týdny po první dávce a chcete prokázat svou bezinfekčnost ještě před 1. červnem, máte několik možností.

Podle ministerstva zdravotnictví můžete využít kartičku s termínem druhé dávky, kterou jste dostali po první dávce v očkovacím centru. Ne každé očkovací centrum ji ale vydávalo. V reakci na rozhodnutí z 24. května však začala očkovací centra potvrzení o první dávce vydávat zpětně, stačí tedy požádat o instrukce ohledně vyzvednutí to své. Podobně se můžete obrátit s prosbou o potvrzení i na obvodního lékaře, pokud jste dostali svou první dávku vakcíny u něj.

Aktualizace: Od 1.6. se očkovací certifikát zobrazuje i lidem očkovaným první dávkou. Certifikát naskočí do systému chvíli po zadání informace o aplikace první dávky. Stále ale platí, že bezinfekčnost takto budete moci prokázat až tři týdny po první dávce.

Jana Schillerová autorce článku posvětila ještě jeden způsob. Pokud nemáte cestu ke svému lékaři nebo do očkovacího centra, můžete se přihlásit na portál ocko.uzis.cz do svého profilu a vytisknout si zde uvedené informace (kde je mimo jiné právě i datum první dávky) přímo z prohlížeče. Např. u prohlížeče Mozilla Firefox tuto volbu najdete pod ikonou nabídky aplikace, která je v pravém horním rohu.

Údaje o první dávce můžete vytisknout přímo z prohlížeče
Autor: Gabriela Hájková

Údaje o první dávce můžete vytisknout přímo z prohlížeče

Informace vytištěné z očkovacího portálu přes prohlížeč vyjdou na dvě stránky
Autor: Gabriela Hájková

Informace vytištěné z očkovacího portálu přes prohlížeč vyjdou na dvě stránky

První ani druhá dávka nebude stačit pořád

Pokud byste se rozhodli druhou dávku očkování bojkotovat, vězte, že první dávkou nebudete moci prokazovat bezinfekčnost donekonečna. Podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví vám k tomuto účelu poslouží maximálně 90 dní.

Stejný dokument určuje, že po druhé dávce budete považováni za bezinfekční po dobu devíti měsíců.

skoleni_15_4

Od 1. června se pár hodin po aplikaci první dávky zobrazí evropský očkovací certifikát
Autor: Gabriela Hájková

Od 1. června se pár hodin po aplikaci první dávky zobrazí evropský očkovací certifikát

Očkovací certifikát obsahuje i QR kód, který bude fungovat od půlky června
Autor: Gabriela Hájková

Do konce května se lidem po druhé dávce zobrazoval jen český očkovací certifikát

QR kód do mobilu

Zanedlouho bude pro prokazování bezinfekčnosti zpřístupněn ještě další nástroj. QR kód, který je uvedený na očkovacím certifikátu a který budete moci nosit v mobilu. Zatím ale nefunguje.

Bezplatný zelený certifikát bude potvrzovat očkování, negativní test nebo prodělané onemocnění covid-19. Více informací najdete na webu Evropské komise.

Podle webu ministerstva zdravotnictví měly být od 1. června v souvislosti s implementací zeleného certifikátu (Digital Green Certificate) vydávané nové verze certifikátu s funkčním QR kódem, který by sloužil k ověření v rámci celé EU. Podle Jany Schillerové nakonec QR kódy, které už potvrdí i očkování první dávkou, budou vydávány později. Ve hře je termín 7. června, který uváděl ministr zdravotnictví Vojtěch nebo až 15. června, který uváděla mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Co je dobré vědět

Kromě očkování svou bezinfekčnost prokážete:

  • negativním antigenním nebo PCR testem (na odběrových místech máte nárok 1× za tři dny na jeden antigenní test bez poplatku),
  • potvrzením o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech od prvního pozitivního testu.

S očkováním můžete začít nejdříve 90 dní po prodělání nemoci covid-19.

Prokazovat bezinfekčnost musíte ve službách (např. kadeřnictví apod.), na hromadných kulturních nebo sportovních akcích, při návštěvě restauračních zařízení (zatím jen zahrádek), při návštěvě nemocnice nebo chcete-li využít ubytovacích služeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).