Hlavní navigace

Oči investorů zamíří na americké maloobchodní tržby

13. 2. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nedostatek nových ekonomických zpráv se podepsal pod klidnější obchodování na globálních trzích. Euro během včerejší seance zdražilo vůči dolaru o necelý cent a během dnešního asijského obchodování se kurz pohyboval poblíž 1,3450.

 Pozornost investorů tak byla směřována spíše na japonský jen, který zaznamenal nepatrné zisky v reakci na prohlášení ze zasedání G7, na kterém zazněly obavy z příliš rychlého oslabování asijské měny. Kvůli přijatým opatřením ze strany japonské vlády i centrální banky totiž jen oslabil od listopadu vůči dolaru o téměř 20 %.

Nicméně nelze očekávat, že by komentář měl za následek otočení trendu. Dá se předpokládat, že oslabování jenu bude nadále pokračovat. V noci ze středy na čtvrtek bude jednat japonská centrální banka. Ta na minulém zasedání přijala 2% inflační cíl a navýšila program na nákup aktiv. Od nadcházejícího jednání se žádné novinky nečekají. Nicméně další uvolňování měnové politiky stále přichází v úvahu. K tomu by ale mělo dojít zřejmě až po výměně guvernéra a jeho dvou zástupců. Nejpravděpodobnějším termínem pro další opatření se tak jeví až duben.

Zprávy a události

Deficit českého běžného účtu v prosinci činil 24,30 mld. CZK. To byl ještě horší výsledek, než na co ukazoval nejpesimističtější odhad mezi analytiky.

Dnešní den by měl být z pohledu makroekonomických událostí zajímavější. Data o evropské průmyslové výrobě by nám měla připomenout, že se ekonomika eurozóny stále nachází v recesi. Na druhou stranu však můžeme opatrně říci, že to nejhorší máme snad již za sebou. V následujících měsících bude důležité, aby se příznivé předstihové indikátory projevily i na reálných datech. Větší pozornost investorů však bude mířit k lednovým maloobchodním tržbám ve Spojených státech.

Konsensus naznačuje mírný vzestup, odhady kolegů z SG jsou optimističtější. Čísla budou především zajímavá z pohledu dopadu nutné fiskální konsolidace. Do jaké míry se lidé obávají dalšího vývoje, zda spíše šetří na horší časy, nebo naopak začínají více utrácet. Rozhodnutí o tzv. fiskálním útesu má padnout do konce tohoto měsíce. Příznivější data by snížila potřebu dalšího měnověpolitického stimulu pro ekonomiku, což by bylo pozitivním impulsem pro americký dolar.

Prosinec se běžnému účtu nevydařil, celý rok 2012 ano

Obchodování s českou korunou bylo během úterní seance poměrně klidné. Domácí měna se vůči té evropské pohybovala na mezibankovním trhu v rozmezí dvanácti haléřů.  Euro vůči koruně v průběhu seance postupně zdražovalo a nejdražší obchod se uskutečnil v závěru dne za 25,37 korun.

Ač koruna na včerejší data platební bilance příliš nereagovala, statistika pro ni nebyla vůbec příznivá. Běžný účet skončil v deficitu 24,30 mld. CZK, což bylo i více, než činil náš nejpesimističtější odhad na trhu. Hlavní zklamání se soustředilo do bilance výnosů. V celém loňském roce pak skončil běžný účet v pasivním saldu 90,3 mld. CZK, což je však o necelých 20 mld. CZK méně než v roce 2011. V relaci k HDP se schodek běžného účtu snížil z předloňských 2,8 % na 2,3 %.

Na meziročním zlepšení běžného účtu se podílela pouze obchodní bilance, která vykázala o 20 mld. CZK vyšší přebytek než v roce 2011. Ostatní položky zaznamenaly oproti předloňskému roku zhoršení. Příznivé trendy na běžném účtu platební bilance by měly přetrvávat i v letošním roce. Především díky zahraničnímu obchodu, kde očekáváme další zvýšení přebytku, existuje pro letošní rok celkem slušná šance, že bude poprvé od roku 1993 vykázán přebytek běžného účtu (podle našeho odhadu ve výši 0,1 % HDP). A co víc, aktivem ve výši cca 0,8 % HDP by měl skončit i kapitálový účet díky obnovení přílivu prostředků z fondů EU.

dan_z_prijmu

Výrazný přebytek ve výši 3,8 % HDP předpokládáme u finančního účtu. U přímých zahraničních investic počítáme s přílivem téměř 100 mld. CZK, i když ze zhruba 85 % se bude jednat o reinvestované zisky. U portfoliových investic se patrně dočkáme opět emise státních dluhopisů na zahraničních trzích v objemu 2 mld. EUR.

Swapová výnosová křivka včera vzrostla po celé své křivce o zhruba 4–5 bodů, když kopírovala vývoj svého evropského protějšku. Rovněž výnosy dluhopisů šly nahoru, ale jejich vzestup nebyl tak razantní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).