Hlavní navigace

Ochrání dětský účet peníze rodičů před exekucemi a věřiteli?

4. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Návodů, jak ukrýt peníze na dětský účet a vyhnout se tak strhávání části výplaty na splácení exekuce, najdete na internetu nespočet. Teoreticky mohou fungovat. Jestliže vás ale chytí, můžete jít i „sedět“.

Živost s exekucí na krku není snadný. Mnozí z dlužníků, kteří jsou v bezvýchodné situaci, unikají před exekutory do šedých sfér ekonomiky. V praxi buď pracují načerno, nebo se se zaměstnavatelem dohodnou na vyplácení minimální mzdy s tím, že zaměstnavatel jim zbytek výplaty dá buď na ruku, či ji pošle na jiný účet. Kde však vzít účet, který není na jméno dlužníka a exekutor o něm neví?

Tím, že pošlete své peníze na účet známého, se sice můžete vyhnout exekuci, ale taky je už nemusíte nikdy vidět. Protože váš dobrý známý si je třeba nechá a čeká vás tak další spor.

Existují ale také jiné možnosti. Na internetu najdete nespočet návodů, jak ukrýt peníze před věřiteli na dětský účet. Na první pohled je to velice snadná a neprůstřelná strategie. Dlužník si zřídí účet, jehož majitelem je formálně jeho dítě, a na něj si nechá posílat plat, mzdu nebo jiné exekučně vymahatelné příjmy. Majitelem peněz je takto oficiálně jeho potomek, nikoliv on, a tudíž se na ně nevztahuje exekuce. Odpadá tak riziko, že si dlužníkovy peníze nechá někdo cizí.

Myslíte si, že na tuto fintu nikdo nepřijde a peníze jsou před věřiteli v bezpečí? Pak hodně riskujete. S tím, že se dlužníci v exekuci snaží vyhnout placení, se soudní exekutoři setkávají poměrně často, a tak většinu tajných metod, jak toho docílit, znají. Zvlášť pokud jde o metodu typu ukrýt finance na účet svého dítěte, o které vědí vesměs všichni.

Přesná čísla, kolik dlužníků si založí dětský účet, aby se vyhnuli placení, sice Exekutorská komora ČR nemá, jejich postup je však v tomto případě jasný. Soudní exekutoři mohou na základě zákonné součinnosti s bankovními institucemi efektivně zjistit, že dlužník má k danému účtu zřízeno dispoziční oprávnění i to, že si na tento účet nechává posílat například mzdu, vysvětluje Lenka Desatová, tisková mluvčí Exekutorské komory ČR. Pokud si podle ní dlužník nechá posílat příjem na účet svého dítěte či jiné třetí osoby, musí počítat s tím, že mu hrozí postih za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí (lidově „mařenka“) či poškození věřitele.

Za tzv. „mařenku“ hrozí trest odnětí svobody

Za tento trestný čin lze uložit i trest odnětí svobody v nemalém rozsahu. Velkému riziku dlužník vystavuje také své dítě, kterému patří účet, protože za určitých okolností může být žalováno na vydání částky, kterou si na jeho účet rodič ukryl a která měla spadat do exekuce, upozorňuje Lenka Desatová. Hrozí také, že na dítě bude vydán exekuční příkaz jako na poddlužníka svého rodiče. Tyto postupy jsou v rámci exekuce za určitých podmínek možné, pokud má soudní exekutor jistotu, že na účtu dítěte se nacházejí prostředky dlužníka, tvrdí Lenka Desatová.

Dlužník by si měl podle ní prý také uvědomit, že pokud nebude možné dluh vymoci prostřednictvím strhávání peněz z jeho účtu, může soudní exekutor vykonat exekuci jiným způsobem, například prodejem movitých či nemovitých věcí dlužníka. Což může do jeho života a života jeho rodiny zasáhnout daleko razantněji než srážky ze mzdy.

Banky vás samy aktivně exekutorům nepřehodí…

Takzvané dětské účty u nás v současnosti nabízí několik bank. Oslovili jsme některé z nich a zeptali se, jak by v případě, že mají podezření na „odklánění“ peněz, které by jinak podléhaly exekuci, reagovaly. Česká spořitelna má mezi svými produkty studentský účet, který je určený dětem a mladým lidem od 0 roků až do věku 26 let. Vedení účtu je zdarma. 

Rodič jako zákonný zástupce dítěte může na jeho jméno a k jeho užívání zřídit účet u banky, který pak může také spravovat. Měl by tak ale činit v zájmu dítěte. Pokud účet spravuje za účelem odklonu mzdy před soudním exekutorem, banka tomuto nemůže a ani nemá právo zamezit, avšak v případě dotazu soudního exekutora mu takovou skutečnost může sdělit a následně je na soudním exekutorovi, aby postupoval dle exekučního řádu a takto odhalený příjem postihl exekučním příkazem přímo u plátce mzdy, informuje Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Upozorňuje také, že případů, kdy se dlužník pokusí svůj příjem odklonit na cizí účet, není tolik, protože soudní exekutor spolu s postižením bankovního účtu obvykle zatíží exekučním příkazem rovnou i jeho mzdu, jelikož získává informace o zaměstnavateli z jiných zdrojů. Takže oficiální příjem takto fakticky odklonit nelze.

…ale mohou vám vypovědět účet

Dva produkty určené dětem Richee účet Junior a Spoření Richee Junior zavedla počátkem září také Banka CREDITAS. Vedení účtu Richee Junior je bez poplatku a s poměrně příznivým úrokem 1,5 % p.a. u částky nepřesahující 50 tisíc Kč. Založit jej můžete už od šesti let věku dítěte. V případě exekuce je banka vázána exekučními příkazy, které jsou jí doručeny, a banka pak postupuje v souladu s nimi. Pokud bychom měli důvodné podezření na vědomé zneužívání účtu dítěte rodičem, mohlo by takové jednání znamenat porušení smluvních podmínek s možností poskytování služeb ukončit. To by však banka řešila individuálně s ohledem na konkrétní okolnosti, říká k možnému zneužití účtu Lucie Brunclíková, ředitelka odboru komunikace a marketingu Banky CREDITAS.

skoleni_15_4

MONETA Money Bank poskytuje dětský účet Genius, který je určen pro děti do patnácti let a jehož vedení je zdarma. Jestliže si ho zřídí rodič v exekuci, může se svými penězi na účtu poměrně pohodlně manipulovat, protože dítě má už ve věku osmi let nárok na platební kartu a může si samo vybírat z bankomatu až do limitu 5000 Kč měsíčně. Přítomnost dítěte při zakládání účtu není povinná, stačí pouze jeho rodný list, doklad totožnosti zákonného zástupce a příspěvek ve výši 200 Kč. Pokud však na zneužívání účtu banka přijde, hrozí dlužníkovi jeho výpověď.   

V případě, že klient využívá účet k jinému účelu, než k jakému byl sjednán, banka ho zpravidla nejprve upozorní, a pokud nedojde k nápravě, může účet vypovědět, vyjádřila se Zuzana Filipová z tiskového oddělení MONETA Money Bank.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).