Hlavní navigace

Období deflace výrobních cen v eurozóně je za námi

5. 1. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Listopadový růst cen průmyslových výrobců v eurozóně překonal tržní očekávání. Ještě zajímavější je pohled na meziroční vývoj průmyslových cen.

Listopadový růst cen průmyslových výrobců v eurozóně překonal tržní očekávání, když ceny během tohoto měsíce vzrostly o 0,3 %. Ještě zajímavější je pohled na meziroční vývoj průmyslových cen. Ty totiž byly v prosinci 2016 o 0,1 % výše než v prosinci 2015.

Meziroční růst cen byl zaznamenán poprvé po 43 měsících kontinuálního snižování produkčních cen. Jedná se tak o další střípek do mozaiky zvyšujících se cenových tlaků, i když v tomto případě primárně kvůli vyšším cenám ropy a jejích produktů.

skoleni_15_4

Co odeznívající deflační prostředí v eurozóně znamená pro nastavení měnové politiky ECB? Éra hledání nestandardních nástrojů, jak uvolnit měnovou politiku, je za námi. Ovšem ani návrat k normálnímu fungování ECB nebude jednoduchý a už vůbec ne rychlý.

I ve zbytku letošního roku bude pokračovat program kvantitativního uvolňování, i když se od března měsíční objem nakupovaných dluhopisů sníží. Ukončení tohoto programu se zřejmě dočkáme až v příštím roce. A se zápornými úrokovými sazbami ECB ale budeme žít ještě hodně dlouho, zřejmě ještě několik let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).