Hlavní navigace

O zůstatku na účtu musíte mít přehled. Nepovolený debet vám banka právem naúčtuje

15. 10. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Máte na účtu pouze své peníze, nemáte nastavený kontokorent, a stejně jste se dostali do mínusu. Bohužel není vina na straně banky a za tzv. nepovolený debet je oprávněná vám naúčtovat úroky. Jak takovým případům předejít?

Čas od času nám do redakce Měšce přijde žádost o pomoc od nějakého čtenáře, či se s námi čtenář podělí o nepříjemnou zkušenost. Stejně tak tomu bylo s panem Martinem, který se s námi podělil o zkušenost s nepovoleným debetem.

Běžný účet v mínusu i bez kontokorentu

Pan Martinsi u MONETA Money Bank zřídil běžný účet a měl na něm disponibilní zůstatek ve výši 1000 Kč. Ty postupně utrácel za drobné platby. Při následné kontrole stavu na běžném účtu v mobilním bankovnictví ale zjistil, že ani po hodině od nákupu se dané platby na účtu neobjevily. Ani v blokacích pan Martin uskutečněné platby neměl.

Nepříjemné překvapení na něj čekalo, když druhý den otevřel mobilní bankovnictví znovu. Platby se se zpožděním do systému propsaly. Zároveň byl ale pan Martin 33 Kč v mínusu, ačkoli neměl sjednaný kontokorent a utrácel pouze své peníze.

Trik je v „offline platbě“

Nejednoho čtenáře napadne, jak je možné se s běžným účtem dostat do mínusu, když na něm má pouze své prostředky a ani si nesjednal kontokorent. Ve chvíli, kdy peníze na účtu nestačí, by měl přece platební terminál transakci zamítnout.

Odpověď je skrytá pod názvem offline režim. V praxi to vypadá tak, že klient zaplatí na terminálu, který pracuje v režimu offline. Terminál si transakci zapamatuje a drží ji uloženou. Po připojení na internet balík všech uložených transakcí odešle do bank, a až tehdy se banka o transakci dozví a transakci z účtu strhne. Pokud klient v mezičase prováděl jiné transakce a nemá dostatek prostředků na účtu, může se dostat do nepovoleného debetu, sdělila Měšci Zuzana Filipová, tisková mluvčí MONETA Money Bank.

V praxi tedy pan Martin mohl zaplatit v supermarketu nákup za 500 Kč, který ale proběhl v offline režimu. Na účtu mu tedy sice zbývalo jen 500 Kč, ale dokud se terminál nepřipojí a platby neodešle, banka neví, že nějaká transakce proběhla, a situaci vnímá tak, že na účtu stále zbývá 1000 Kč. Následně pan Martin udělal řadu drobnějších nákupů, například si v trafice koupil cigarety za 89 Kč, následně v pekárně svačinu do práce za 55 Kč a tak dále.

Poslední transakce, kterou provedl, by v případě, že by všechny platby proběhly v online režimu, byla zamítnuta, protože by na účtu neměl dost peněz a chybělo by mu oněch 33 Kč. Jedna z plateb, v tomto případě částka 500 Kč za nákup v supermarketu, ale proběhla v offline režimu, a než stihla být zaúčtována, pan Martin jednoduše utratil i část oné pětisetkoruny.

Záleží na nastavení karet i terminálů

Jestli platby probíhají v offline režimu, nebo v online režimu, nemůžete nijak ovlivnit. Platební terminál vám ani nesdělí, v jakém režimu vaši platbu zpracuje. Některé terminály jsou nastaveny pouze na offline transakce, jiné mají určené preference, jestli pokud si mohou vybrat, zaúčtují platbu v offline, či online režimu.

Podobně je to s platebními kartami. Ty také mohou mít nastaveny preference, jakou formu zaúčtování zvolit, pokud si mohou vybrat.

Odvodit to bohužel nemůžete ani podle typu obchodu, kde nakupujete. S offline platbou se můžete setkat v malé rodinné pekárně, ale i ve velkém dvoupodlažním supermarketu.

Za nepovolený debet je úrok

Pokud se dostanete do nepovoleného debetu, je to z pohledu banky bohužel vaše vina. O zůstatku na účtu máte mít přehled vy sami. A i pokud vás terminál pustí danou transakci zaplatit, neznamená to, že na účtu máte dost peněz. O tom musíte být přesvědčeni vy sami.

V tomto případě naúčtovala banka panu Martinovi za nepovolený debet úrok z nepovoleného debetního zůstatku 29 % p.a.

V tomto případě činila výsledná výše poplatku 0,07 Kč, protože pan Martin dluh vyrovnal hned druhý den. Čím déle ale s vyrovnáním dlužné částky čekáte, tím vyšší úrok pochopitelně zaplatíte.

skoleni_15_4

Přehled musíte mít vždy vy

Někteří obchodníci mohou mít přehled o tom, jak jejich terminál pracuje a v jakém režimu zpracovává transakce. Ne vždy se vám ale bude chtít takovou informaci při placení zjišťovat a pokladní ve velkém supermarketu vám pravděpodobně správnou odpověď nesdělí.

Jediné řešení je mít přehled o tom, jaké finanční prostředky na účtu máte a kolik peněz ještě můžete utratit. Nejlépe si vše někam psát. Někteří obchodníci si totiž peníze mohou strhnout z vašeho účtu i se zpožděním několika dní či týdnů. Není jejich povinností peníze po bance vyžadovat okamžitě. Za několik týdnů už ale dávno můžete zapomenout, že jste si v dané provozovně něco kupovali, a tudíž takovou částku nesmíte z účtu utratit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).