Hlavní navigace

NWR: Prodaný objem za 4Q12/FY12 pod odhady

14. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Těžařská společnost NWR oznámila dnes ráno aktualizaci provozních dat. Ve srovnání s minulými reporty, chybí údaje o cenách uhlí a koksu na další období.Report obsahuje objemy produkce a prodané objemy za celý rok a 4Q12.

Objem vytěženého uhlí dosáhl za celý rok 11,2mt a překonal cíle o 1,9 % (cíl 11–11,1mt). Nicméně všechny další údaje jsou pod očekáváním. Složení produkce je 49/51 ve prospěch elektrárenského uhlí což je mírně pod plánem 50/50. Prodaný objem za 4Q12 na poli koksovatelného uhlí dosáhl 1,35mt. Ve srovnání s oznámeným cílem, kdy měl objem dosáhnout 1,73mt je to pokles o 21,6 %. Na úrovni koksovatelného uhlí zaostal prodaný objem za 4Q12 za očekáváním o 8,1 % (1,16mt proti cíli 1,26mt).

Výroba koksu mírně zaostala za očekáváním, zatímco prodaný objem této komodity je za 4Q12 o 26,8 % nižší proti původnímu cíli.

Důvodem absence informací o cenách je složitá situace na trhu a stále probíhající jednání. Nicméně očekává se znační tlak na cenu uhlí a minimálně u termálního uhlí pokles jeho ceny. Finální ceny by měly být zveřejněny v horizontu týdnů.

NWR čeká za celý rok produkci v rozmezí 10–11mt uhlí a 0,800mt koksu. Což je mírně nižší než naše odhady. Společnost také plánuje snížit CAPEX na meziroční bázi o 30–50 %.

skoleni_15_4

Report není z pohledu zveřejněných dat optimistický. Prostředí, které nyní převládá na trhu je velmi složité. Podle našich odhadů by za celý rok 2013 mělo NWR oznámit čistou ztrátu.

I když jsme čekali pokles cen uhlí a nesplnění celoročních cílů na úrovni prodaných objemů, tak naše odhady byly přece jen optimističtější (objem) navíc míra opatrnosti s jakou NWR komentuje současnou situaci, ukazuje na skutečně složité podmínky na úrovni elektrárenského uhlí. Odhadovaný pokles CAPEX ukazuje na velmi přísnou kontrolu nákladů a také to může znamenat odsunutí/pozastavení růstového projektu Debiensko. Zveřejněný report hodnotíme jako negativní.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).