Hlavní navigace

NWR dojednala měkčí kovenanty na úvěry

5. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

NWR dojednala nové kovenanty pro 78 mil. EUR úvěr od ECA. Plnění původních kovenantů nebude do 30.9.2013 testováno

NWR dojednala měkčí kovenanty na úvěry

Dále, pro období do konce roku 2013 se povolený poměr čistého dluhu k EBITDA posouvá ze 3,25 násobku na 5.0 násobek a minimální krytí čistých finančních nákladů z EBITDA se posouvá ze 3,5 násobku na 2,0 násobek. Kovenanty byly posunuty i u aktuálně nevyužívané 100 mil. EUR RCF linky (NWR). Očekáváme, že výsledky NWR v 1H 2013 budou velmi špatné kvůli slabým cenám uhlí, zlepšení ale očekáváme ve druhé polovině roku. Předpokládáme, že firma by se tak měla udržet nad nově nastavenými kovenanty. NWR v současnosti nemá problémy s likviditou a byla by v případně potřeby schopna ECA úvěr splatit. Zpráva je mírně pozitivní. Petr Bártek, (Analytik), +420 224 995 227

Ranní komentář: Dnes vychází březnová data z trhu práce v USA

Včera americké akciové indexy lehce rostly (S&P 500 +0,40 %, Nasdaq +0,20 %). Počet týdenních žádostí v nezaměstnanosti sice vzrostl na 385 tis. (konsensus počítal s 353 tis.), negativní vliv na to ale měly Velikonoce kvůli své „pohyblivosti“ v kalendáři, což zhoršuje statistické očišťování. ECB ponechala sazby beze změny s tím, že před další změnou chce nejdříve dále monitorovat současnou hospodářskou situace v eurozóně. Očekává oživení v 2. polovině roku, ale současně vnímá rizika na spodní straně svého výhledu. V 14:30 SELČ se zveřejňují březnová data z trhu práce.

skoleni_15_4

Očekává se meziměsíční stagnace míry nezaměstnanosti na 7,7 % a meziměsíční pokles počtu vytvořených míst z relativně vysokých úrovní z února. Akcie Facebooku zareagovaly na představenou zlepšenou aplikaci pro Android, která by měla zajistit větší integraci s tímto systémem, růstem o 3,1 %. Asijské akciové indexy se obchodovaly smíšeně. V Japonsku ještě dozníval efekt z představených stimulačních opatření ze strany japonské centrální banky. Naopak se nedařilo akciím v Hong Kongu kvůli obavám z možných dopadů nového chřipkového viru H7N9 především na turistiku, tzn. například letecké společnosti (Nikkei 225 +1,88 %, Hang Seng –2,60 %).

V rámci indexu Nikkei225 nejvíce rostl finanční sektor a naopak nejvíce klesal sektor ropa a plyn. V 11h SELČ vychází únorové maloobchodní tržby za eurozónu (oč. –0,4 % m/m, –1,2 % r/r). Evropské akciové indexy otevřely lehce v mínusu. Pražská burza začala obchodování v blízkosti včerejšího závěru. Martin Krajhanzl (Analytik)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v České spořitelně

Autor pracuje jako analytik v České spořitelně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).