Hlavní navigace

Nový rok ve znamení čínského strachu

4. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Čínské akciové trhy vstupují do nového roku masivním výprodejem – po pádu o 7 % došlo k přerušení obchodování. To není pro rozvíjející se trhy a obecně riziková aktiva zrovna dobrý signál.

Čínské akciové trhy vstupují do nového roku masivním výprodejem – po pádu o 7 % došlo k přerušení obchodování. To není pro rozvíjející se trhy a obecně riziková aktiva zrovna dobrý signál. Ranní čísla ukázala, že náladu v čínském průmyslu se nedaří stabilizovat – index PMI se propadl hlouběji pod klíčovou hodnotu 50ti bodů. To je v souladu s naším skeptickým pohledem na čínské hospodářství – v tomto roce čekáme další zpomalení dynamiky růstu (na 5–6%).

skoleni_15_4

Vedle toho sázkám na riziko rozhodně neprospívá roztržka mezi Saudskou Arábií a Íránem. Poté, co Saudská Arábie popravila šíitského duchovního, dav rozhořčených Íránců vypálil v Teheránu v neděli saudskou ambasádu. Rostoucí napětí na blízkém východě pomohlo cenám ropy zastavit výprodeje a najít pevnější půdu pod nohama. Pravděpodobně ale ne na dlouho, geopolitické napětí zpravidla ropu povzbudí jen krátkodobě. Stabilnější ropa ale může na začátku roku trochu odrazovat vystrašené investory od přesunu peněz do bezpečných dluhopisů – jejich výnosy zůstávají z dlouhodobého pohledu nebezpečně nízko.

Kromě ropy a nálady na rozvíjejících se trzích bude v tomto týdnu důležité sledovat sérii klíčových makro-čísel z USA. Nijak dobře především kvůli levné ropě nedopadne pravděpodobně podnikatelská nálada v americkém průmyslu – očekáváme další výsledek hluboko pod kritickou hodnotou 50ti bodů. Štěstím americké ekonomiky je, že se průmysl na HDP podílí jen relativně malou měrou. Zatímco v Číně je to necelých 40 % HDP, v USA se podíl zpracovatelského průmyslu na HDP pohybuje okolo 10 %. I proto nehledě na špatnou náladu v průmyslu mohou opět dopadnout dobře čísla z amerického trhu práce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).