Hlavní navigace

Nový pohled na korunu: Sleze EUR/CZK k 27 na švýcarsko-dánský způsob?

27. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po čase opět lehce přepisujeme náš výhled na korunu, kterou vidíme nyní v o něco světlejších barvách než na začátku roku.

Za prvé kvůli tomu, že domácí centrální bankéři jsou odhodláni tolerovat tento rok nižší inflaci a neuvažují zatím o dalším oslabení kurzu. Mohli by uvažovat jinak, pokud by nízká inflace zanechala dlouhodobější negativní otisk v ekonomice. Tomu zatím nic nenasvědčuje. Nová prognóza totiž zvýšila odhady růstu na tento a příští rok 2016.

Za druhé českou korunu také staví do trochu jiného (býčího) světla rozjezd masivního kvantitativního uvolňování v eurozóně. Ten výrazně zkomplikoval život těm centrálním bankám v Evropě, které se snaží držet uměle podhodnocené své vlastní měny.

dan_z_prijmu

Dánská a švýcarská zkušenost nám naznačuje, že v budoucnu ani koruna nemusí být ušetřena spekulativního přílivu kapitálu, který ji může vrátit do blízkosti 27,0 EUR/CZK a donutit ČNB po delší době skutečně intervenovat na trhu. Nečekáme nicméně, že by příliv peněz do Česka byl tak výrazný jako v Dánsku nebo ve Švýcarsku. Pozice české koruny a ČNB je totiž v řadě důležitých bodů rozdílná.Za prvé ČNB má řádově daleko méně devizových rezerv ve své bilanci (Švýcaři mají přes 80 % HDP) a ČNB nečelí výraznějšímu politickému tlaku, který by centrální banku kritizoval za vysokou držbu rezerv. Za druhé ČNB dala především na rozdíl od Švýcarska jasnější a transparentnější závazek držet korunu podhodnocenou delší dobu. A za třetí česká koruna je celkově na současných úrovních zjevně o poznání méně podhodnocená, než byl například švýcarský frank – jak Dánsko, tak Švýcarsko vykazují výrazné přebytky běžného účtu platební bilance, zatímco český běžný účet se dostává do přebytků až nyní. A konečně pro zahraniční portfolio-investory je poměrně obtížné hrát hru s korunovými aktivy, neboť trhy aktiv jsou ve Švýcarsku či Dánsku ve srovnání s ČR podstatně hlubší a tudíž je zde snazší investovat.

Ať tak či onak, pokud by se česká koruna dostala do těsné blízkosti 27,00 EUR/CZK, tak by ČNB zřejmě neměla problém ji intervencemi dostat na slabší úroveň. Tomu by však předcházela zesílená holubičí rétorika bankovní rady, jež by mohla oprášit možnost výraznějšího oslabení intervenčního kurzu. Teprve poté, co by verbální intervence nezabraly, by zřejmě přišla na pořad intervence skutečná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).