Hlavní navigace

Nový bič na neplatiče!

20. 8. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zadlužovat se stále dokola a nesplácet? U bank už pár let funguje úvěrový registr, který se snaží na chronické neplatiče došlápnout. Teď mají ale smůlu i ti neplatiči, kteří se dostali do problémů se splácením leasingu či spotřebitelského úvěru. Jaké problémy je čekají?

Zadlužování je mezi českými domácnostmi stále obrovským hitem. Každý Čech včetně nemluvňat dluží bankám více než 25 tisíc korun. A další tisíce půjčují úvěrové a leasingové společnosti.

S tím, jak roste počet zadlužených domácností, však logicky roste i počet dlužníků, kteří mají se splácením úvěrů problémy. Sdružení SOLUS, které sbírá informace o neplatičích využívajících úvěrové produkty bank, splátkových firem a leasingových společností, eviduje více než 100 000 neplatičů!

A kdo je vlastně typický český neplatič? Podle Jana Stopky ze sdružení SOLUS jsou tři hlavní typy dlužníků, kteří nesplácejí půjčky. První skupinou jsou podvodníci, kteří si už půjčují se záměrem úvěr nesplácet. Jejich počet se v posledních letech už nezvyšuje, ale i tak dosahuje hrozivých 20 procent. To znamená, že každý pátý neplatič si půjčku bral s nekalým úmyslem.

Druhou a třetí skupinu už představují typické české rodiny, které si v prvotním úvěrovém opojení vybavily celou domácnost na úvěr a najednou zjistily, že nemají z čeho splácet. A počet klientů, kteří špatně odhadnou své síly, roste. Stačí přijít o práci, být delší dobu nemocný nebo si jen špatně naplánovat finanční budoucnost.

Kromě poskytovatelů finančních služeb chrání naše sdružení „paradoxně“ i samotné klienty. Pokud se dostanou do problémů se splácením jedné půjčky, znemožní jim záznam v databázi, aby si dalšími úvěry situaci ještě více zkomplikovali, popisuje neobvyklý pohled na databázi neplatičů Jan Stopka.

U neplatičů se mnohdy nejedná o nijak závratné částky. Průměrná výše spotřebitelského úvěru je 10 000 Kč a měsíční splátky se pohybují mezi 500 až 800 korunami. Přesto se počet dlužníků stále zvyšuje.

Častokrát se nám stává, že dlužník chce ušetřit a nezaplatí nám poslední splátku, popisuje situaci v praxi Jan Stopka. Doufá, že když se jedná o tak nízkou sumu a poslední splátku, tak to nebudeme vymáhat.

Všechny bankovní i nebankovní společnosti, které se orientují na úvěry, stojí vůči neplatičům v poměrně nevýhodném postavení. Soudy u nás fungují tak pomalu, že se kvůli nesplácení dluhu téměř nikdo nesoudí, říká Pavel Plachký ze společnosti Home Credit.

Členové sdružení SOLUS:
  • Beneficia Finance
  • CCB Finance
  • CCS Česká společnost pro platební karty
  • Cetelem ČR
  • Český Triangl
  • ESSOX
  • Home Credit Finance
  • HVB Bank
  • Profireal
  • Raiffeisenbank
  • VB Leasing CZ

Poznámka: V jednání je přistoupení dalších osmi členů, mezi nimiž je i několik bank

Hlavním úkolem sdružení SOLUS, mezi jehož členy patří kromě nebankovních institucí i dvě banky, je tedy zabraňovat rizikovým úvěrům. Každý člen sdružení má možnost v úvěrovém registru zjistit, zda měl jeho potenciální klient někdy problémy se splácením dluhu.

Toto je jediná informace, kterou o neplatiči sdružení eviduje. Nikdo nemůže zjistit ani výši klientovi půjčky, ani jeho osobní údaje, vysvětluje Alena Ludrovská ze společnosti SOLUS. Přesto mělo sdružení zpočátku problémy s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Tento měsíc však skončila roční kontrola fungování databáze SOLUS a úřad potvrdil, že databáze je v současné podobě v pořádku.

dan_z_prijmu

Do databáze neplatičů se dostane každý dlužník, který buď nezaplatí hned první dvě splátky, nebo kdykoliv během splácení nezaplatí čtyři po sobě jdoucí splátky. Čtyři měsíce jsou údajně dostatečně dlouhá doba, aby věřitelská společnost a neplatič celou situaci nějak vyřešili. Pokud však klient nekomunikuje nebo není ochotný ke kompromisu, ocitne se okamžitě v databázi. Klienti, kteří časem svůj dluh zaplatí, se po třech letech z registru automaticky vymažou. O výmaz z registru si mohou zažádat i dříve, ovšem musí mít splacený dluh.

Zní to všechno pěkně, ale realita je trochu jiná. Velkou výhodou pro neplatiče totiž je, že členem tohoto sdružení jen zatím jen málo společností. Stačí si tedy jen vypůjčit od někoho, kdo ve sdružení není a do databáze neplatičů nemá přístup. Navíc v tomto případě ani neplatiči nehrozí, že se v registru ocitne.

Dostali jste se někdy do problémů se splácením úvěru?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).