Hlavní navigace

Novoroční výprodej bezpečných dluhopisů vesele pokračuje

29. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Včera výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu poskočil na 2,0 %, což je úroveň, kde byl naposledy v dubnu loňského roku.

Samozřejmě, že z makroekonomického hlediska je i dvouprocentní desetiletá sazba stále směšně nízká, neboť stále leží pod průměrnou inflací, která je v USA realizována, resp. očekávána (a to ať již trhy či např. spotřebiteli). Nicméně z mikroekonomického pohledu, resp. z pohledu investora, který ve svém portfoliu dané (superbezpečné) dluhopisy drží, je každých deset bazických bodů, o které povyleze výnos, zatraceně znát. Jen pro zajímavost výnos onoho desetiletého státního dluhopisu USA je od počátku roku výše o 22 bodů, což shodou okolností představuje ztrátu na ceně ve výši 2 %.

dan_z_prijmu

Ztráty bezpečných dluhopisů souvisí s globálně se zlepšujícím makroekonomickým prostředím. O tom jsme se mohli přesvědčit i včera, kdy z pohledu investic velmi sledované americké zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby vykázaly (za prosinec) velmi solidní růst.
Když už přitom mluvíme o amerických makro-datech, pak je vcelku jasné, že bezpečné vládní dluhopisy musí být právě kvůli nim velmi nervózní. Zítra na trhy čeká výsledek amerického HDP za poslední čtvrtletí, v pátek potom klíčové statistiky z trhu práce a index podnikatelské nálady ISM v průmyslu. A ačkoliv neočekáváme, že by tato data měla překvapit nějak zásadně pozitivně, již pouhý strach z toho, že by to tak mohlo dopadnout, tlačí dluhopisy k dalším ztrátám.

Jestliže trh s americkými či německými vládními dluhopisy začíná být lehce „vycukaný“ z příchozích makro dat, pak jestli jej opravdu něco děsí, tak to, jak na ně zareaguje Fed. Americká centrální banka „bojující s deflací“ totiž stále kupuje měsíc co měsíc dluhopisy za desítky miliard. Pokud i Fed nazná že ekonomika je na tom opravdu lépe (což asi ještě neučiní na dnešním resp. zítřejším zasedání), bude to pro dluhopisové býky skutečná pohroma. Od té by jej pak mohli zachránit snad jen američtí politici a to za předpokladu, že by ekonomiku bez varování shodili z fiskálního útesu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).