Hlavní navigace

Novinky z Fio banky: další investice a kreditky bez poplatků

22. 11. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Fio banka představila další plány. Její klienti brzy dostanou k dispozici kreditní karty bez základních poplatků a investice do podílových listů. Co dalšího se ještě chystá?

Fio banka, která je z hlediska počtu klientů pátou největší bankou (a největší nízkonákladovou), představila další chystané novinky. Některé z nich budou moci klienti vyzkoušet asi ještě letos, další přijdou v průběhu příštího roku. Z hlediska produktů chce banka nabídnout nejdříve kreditní karty a novou formu investic. Příští rok na řadu přijde nové mobilní bankovnictví a služba Android Pay.

Kromě plánů se banka pochlubila více než 770 tisíci klienty (meziroční nárůst o 19 %, ročně přibývá cca 100 tis. klientů) a ziskem, který před zdaněním ke konci září činil 268 mil. Kč.

Kreditní karty bez základních poplatků

Již brzy představí Fio banka kreditní karty pro podnikatele i retailové klienty. V první fázi do konce letošního roku chce kreditní karty pro spotřebitele nabídnout k testování jen užší skupině uživatelů, tzv. family and friends. Do této škatulky se ale může nominovat i klasický klient, banka nabídne testování veřejně. Plné uvedení se pak plánuje na přelom roku 2017 a 2018.

Banka nabídne kreditní karty od Mastercard s programem Mastercard Priceless Specials (vlastní program ke kreditkám zatím banka neplánuje). Za jejich vydání a vedení nebude účtovat žádné poplatky, stejně jako za vedení úvěrového účtu ke kreditní kartě.

Účtované poplatky ke kreditní kartě by se měly řídit ceníkem, který platí i pro debetní karty. Co se týče výběrů z bankomatu, bude zde tedy 10 výběrů z vlastních bankomatů (Fio banka využívá bankomaty od společnosti Pharro) bez poplatku, pak za 9 Kč. Výběry z cizích bankomatů vás přijdou maximálně na 30 Kč. Pokud ale s kartou budete platit, za každé takto utracené 4000 Kč získáte jeden výběr z cizího bankomatu bez poplatku (max. 5 takovýchto bezplatných výběrů měsíčně). Výběr v cizině vás pak přijde na 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky. V souvislosti s výběry z kreditky ale mějte na paměti, že se na ně nevztahuje bezúročné období.

Držitel karty si bude moci zvolit datum počátku bezúročného období, které bude v délce 45 dní. Úvěrový rámec bude od 5 do 500 tis. Kč s tím, že konkrétní schválený limit bude samozřejmě záviset na vaší bonitě.

Úrokovou sazbu si zatím banka nechává pro sebe pro případ, kdyby se do doby plného uvedení karet nějak výrazněji změnila situace na trhu. Sazba bude určitě pod 20 % ročně, pravděpodobně i pod 18 % p.a. Více jsme ze zástupců banky na tiskové konferenci ale nedostali.

Banka umožní nastavit z účtu inkaso 100% dlužné částky z kreditní karty nebo inkaso minimální splátky, kterou banka nastavila na 500 Kč.

Nejdůležitější údaje ke kreditním kartám Fio banky pro spotřebitele
Délka bezúročného období 45 dní (volitelný počátek)
Úvěrový rámec 5–500 tis. Kč
Úroková sazba pravděpodobně pod 18 % p.a.
Poplatek za vydání a vedení karty 0 Kč
Poplatek za výběr z bankomatů Fio banky 0 Kč (od 11. výběru v měsíci 9 Kč)
Poplatek za výběr z bankomatu jiné banky v ČR 30 Kč (za každé utracené 4000 Kč výběr za 0 Kč)
Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Minimální splátka 500 Kč

Rozšíření investičních služeb

Další novinkou, kterou pro klienty banka spustí v 1. pololetí roku 2018, budou investice do podílových listů. Nebudou ale nabízeny na stávající platformě e-Broker, ale prostřednictvím nové dceřinné Fio investiční společnosti, která už získala potřebnou licenci.

e-Broker je aplikace, ve které si klienti mohou sami nakupovat a prodávat cenné papíry.
Kromě toho zde mohou využít službu Správa portfolia, ve které je připraveno několik investičních strategií a makléři řídí portfolio dle definované strategie. Minimální vklad pro Správu portfolia je 250 000 Kč. Dále zde Fio banka nabízí službu Osobního makléře, kdy makléři konzultují s klientem každý nákup/prodej cenného papíru, radí mu, ale finální rozhodnutí je vždy na něm. Služba je podmíněna minimálním vkladem 2,5 milionu Kč.

V rámci nové investiční společnosti bude banka (primárně svým klientům) nabízet vlastní akciové podílové fondy (investice do podílových listů) s různou strategií. Stávající klienti, kteří používají aplikaci e-Broker, budou moci přidat tyto podílové listy přes své internetové bankovnictví.

Akciové podílové fondy nabídnou tři různé strategie (příklady vychází z momentální situace u služby Správa portfolia):

  • domácí (např. akcie ČEZu a Moneta Money Bank, bankovní tituly Erste Group a Komerční banku využívány spíše pro aktivnější obchodování a využívání vyšší volatility),
  • růstovou (tituly jako Apple, z ropného sektoru Anadarko Petroleum či přední světový výrobce umělých chlopní Edwards Lifesciences),
  • konzervativní (investice do indexových akcií, které budou kopírovat hlavní světové indexy, vybrané regiony či investiční přístupy, investice do preferovaných sektorů, individuálních akcií jednotlivých společností zde bude minimum).

Primárně budeme vycházet z investičních portfolií, které již nyní nabízíme v rámci služby Správa portfolia, ve které je několik strategií. Například domácí obsahuje nejkvalitnější tituly na českém trhu, růstová, ve které jsou akcie společností růstového charakteru, nebo konzervativní, kde se nachází indexové a sektorové akcie vybraných odvětví, vysvětlil pro server Měšec.cz Zdeněk Kovář z Fio banky s tím, že přesné složení oznámí banka při spuštění investiční společnosti.

Zájemci zde budou moci investovat buď jednorázově, či pravidelně. Minimální částka úložky ani frekvence spoření není stanovena. Za úpis podílových listů banka nebude účtovat poplatek. Jedinou cenou za služby bude poplatek za roční správu, jehož výše bude známa opět až při spuštění.

Po kreditních kartách a nových investicích přijdou na řadu i spotřebitelské úvěry, jak jsme se dozvěděli v rozhovoru s ředitelem obchodu a marketingu Fio banky Janem Bláhou.

Nové mobilní bankovnictví a Android Pay

Příští rok Fio banka představí také nové mobilní bankovnictví pro chytré telefony. Bude mít nový vzhled a umožní i správu trvalých příkazů, možnost načtení QR kódu z obrázku, kompletní správu pojištění k platebním kartám nebo možnost u operačního systému Android využívat otisk prstu. V další fázi chce banka smartbanking rozšířit o funkce, které nyní nabízí internetové bankovnictví tak, aby z tohoto pohledu byly obě aplikace rovnocenné.

V roce 2018 chce banka také umožnit klientům platit mobilními telefony pomocí Android Pay.

Více o zavádění Android Pay čtěte v článku Android Pay je v Česku. Startuje se čtyřmi bankami.

V první vlně službu nenabídla proto, že se nyní zabývala zaváděním vlastního processingu platebních karet. U karet Mastercard nyní Fio banka zpracovává transakce od autorizace až po zaúčtování sama, sama provozuje vlastní evidenci karet (card management system) a generuje čipová data pro vydání platebních karet. U karet VISA nyní dokončuje testování a připravuje se na migraci. Vlastní processing se v roce 2018 vztáhne i na samotné bankomaty a platební terminály.

Standardně se na processing najímá tzv. karetní procesor. Například v ČR to je společnost Global Payments Europe. 

skoleni_15_4


Autor: Fio banka

Pro klienty to znamená rychlejší zaúčtování plateb kartou a do budoucna také rozšířené možnosti nastavení karet. Chceme klientům například umožnit blokování transakcí ve vybraných zemích či regionech, které si klient sám nastaví v Internetbankingu, nebo bezkontaktní výběry z bankomatů, upřesnil Kovář.

Pro banku, která se pro tento krok rozhodla hlavně kvůli regulaci mezibankovních poplatků, vlastní processing znamená úsporu nákladů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka se věnuje daňově-sociální problematice a finančním tématům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).