Hlavní navigace

Nové zakázky slibují další růst průmyslu

7. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Růst průmyslu byl ke konci roku slabší. Po listopadovém vzestupu je to docela změna, nicméně neznamená to, že by se průmyslu nedostávalo zakázek.

Konec roku byl nejen ve znamení zpomalení maloobchodu zveřejněného včera, ale slabší byl i růst průmyslu, když se jeho produkce meziročně zvýšila jen o 2,7 %. Po listopadovém sedmiprocentním vzestupu je to docela hodně velká změna, nicméně neznamená, že by se průmyslu přestávalo dařit či nedostávalo zakázek.

Ostatně zakázkové knihy se firmám v tomto odvětví docela dobře plní. Tentokrát se jejich objem zvýšil o 9,4 %, a to především díky automobilovému průmyslu (+18,2 %), strojírenství (+7,7 %) a firmám v elektrotechnickém průmyslu (+7,5 %). A to je jen jeden z argumentů, proč není moc důvod přeceňovat slabší prosincový výsledek. Tím druhým je velmi slušný vývoj indexů nákupních manažerů za leden nebo pravidelný konjunkturální průzkum mezi firmami v průmyslu, který potvrzuje, že velmi solidní růst uvidíme už v lednových výsledcích.

Průmyslové podniky stále nabírají nové lidi a současně jim stále chybí. Je tedy zřejmé, že průmysl žádnou změnu trendu ve výrobě či v zakázkách nepozoruje. Dokonce naopak. Nedostatek zaměstnanců se stává stále větším problémem pro další expanzi tohoto našeho největšího odvětví.

skoleni_15_4

Za celý rok 2016 se průmyslová výroba reálně zvýšila o necelá tři procenta a zásluhu na tom měly především automobilky (+11 %). Ne náhodou je vlastně výroba aut největším tuzemským průmyslovým oborem a současně i auta představují fakticky více než čtvrtinu celého českého exportu. Takže úspěch či neúspěch české ekonomiky do značné míry stojí na zájmu především evropských spotřebitelů a firem o nová auta. A trend evropského automobilového trhu i průzkumy mezi spotřebiteli naznačují, že zájem o nová auta nepolevuje, i když už neporoste tak rychle jako v předchozích dvou letech.

Jak je vidět z loňských výsledků, průmysl si udržel svoji pozici motoru české ekonomiky. A to jak z pohledu ekonomického růstu, tak z pohledu zaměstnanosti či tvůrce nových pracovních míst.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).