Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nová komise má vyřešit nespravedlnosti v důchodech. Jaké změny lze čekat? od ViR - Pane Hovorko, tvrzení že se: ".....doba strávená v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2019 15:09

    ViR

    Pane Hovorko, tvrzení že se: ".....doba strávená v předdůchodu POČÍTÁ do celkové doby pojištění, která je třeba pro zisk důchodu, zároveň se ale příjmy z období vyloučené doby nezapočítávají do výpočtu výše důchodu. Zjednodušeně řečeno tak předdůchod nesnižuje důchod." není úplně pravda.

    Doba strávená v předdůchodu je, pokud se týká vyměřovacího (a výpočtového) základu, dobou vyloučenou, čili při výpočtu osobního vyměřovacího základu (průměrného příjmu) tento vyměřovací základ nesnižuje. Nepočítá se však mezi doby pojištění, nejste-li důchodově pojištěn z jiného titulu, ani není dobou náhradní. Z toho plyne, že si sice zachováte vyměřovací (a tím i výpočtový) základ, ale současně za každý rok předdůchodu přijdete o 1,5 procentního bodu na procentní výměře důchodu. (Příklad: Muž narozený v r. 1957 dosáhne důcodového věku v r. 2021 a k datu důchodového věku by měl 47 let pojištění, což odpovídá procentní výměře důchodu 47 let x 0,015 x výpočtový základ. Pokud však nyní odejde do dvouletého předdůchodu, zachová si výpočtový základ, ale jeho procentní výměra bude 45 let x 0,015 x výpočtový základ. Důsledek je, že důchod bude mít o 400 - 600 Kč menší.)

  • 6. 2. 2019 8:51

    Láďa (neregistrovaný)

    To přece není pravda. V článku je uvedeno:
    "pro účely důchodového pojištění je předdůchod takzvanou vyloučenou dobou. To znamená, že se doba strávená v předdůchodu počítá do celkové doby pojištění"
    Pan Hovorka píše naprosté nesmysly a ani po upozornění je neopraví.
    Doba pobírání předdůchodu NENÍ dobou pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).