Hlavní navigace

Nová britská premiérka uzavírá kauzu Brexit, na řadě jsou zisky firem…

12. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
A je po Brexitu. Tedy ještě úplně ne – chce to ještě, aby libra smazala své ztráty, a pak opravdu můžeme konstatovat, že britské referendum již trhy opravdu nebere.

Hitem bude zase něco jiného – třeba začínající výsledková sezóna firem.

dan_z_prijmu

Globální trhy včera kvitovaly to, že tečku za politickým zemětřesením, jež ve Velké Británii vyvolal Brexit, udělalo jmenování Theresy Mayové do čela konzervativní strany a tím i do čela vlády. Nová britská premiérka má být sice pod odstoupivším Davidu Cameronovi “vykonavatelkou” Brexitu, avšak už z faktu, že před lidovým hlasováním stála na straně těch, co vedli kampaň za setrvání Velké Británie v EU. Mayová se sice nechala slyšet, že nebude hledat cestu jak udržet Británii v EU, ale zároveň dodala, že letos nebude aktivovat tzv. článek 50, který by formálně spustil proceduru Brexitu. A do konce roku samozřejmě zbývá moře času a může se odehrát spousta jiných důležitých událostí, které téma Brexitu mohou zcela marginalizovat.

Momentálně to může být například začínající kvartální výsledková sezóna firem, jež úspěšně odstartovala včera v noci. Trh je přitom nastaven ve svých očekáváních poměrně konzervativně, když v případě klíčového akciového indexu S&P500 i ve druhém čtvrtletí očekává mírný meziroční propad zisků (o cca 2 %). Pokud se tato očekávání podaří v následujících dnech a týdnech překonat, tak včerejší dosažení historických maxim (u S&P500) nemuselo být letos posledním. Za této tržní konstelace, kdy averze k riziku klesá, by přitom bylo velmi podivné, kdyby výnosy (bezpečných) vládních dluhopisů a s nimi tržní úrokové sazby zůstaly stále tak absurdně nízko, jako jsou dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).