Hlavní navigace

Nižší daň z nabytí nemovitých věcí? Návrh Pirátů má mezi poslanci podporu

19. 10. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
O polovinu nižší daň z nabytí nemovitých věcí má podle Pirátů vyvážit přísnější podmínky pro hypotéky od ČNB. Návrh neodmítají třeba ani poslanci ODS nebo KSČM.

Daň z nabytí nemovitých věcí by pro většinu kupujících mohla klesnout na polovinu. Počítá s tím návrh poslanců České pirátské strany, který míří k projednání v poslanecké sněmovně.

Piráti chtějí u nemovitostí, ve kterých budou mít kupující trvalé bydliště a bude to zároveň jejich první vlastněná nemovitost, snížit sazbu daně z nabytí na dvě procenta ze současných čtyř. Zároveň by snížená sazba platila jen na hodnotu nemovitosti do čtyř milionů korun, případná část hodnoty nemovitosti nad touto hranicí by byla daněna čtyřprocentní sazbou.

Tento návrh změny zákona má za úkol udělat vlastní bydlení více dostupné velké části populace. V době, kdy ČNB zvyšuje úrokovou míru a vytváří přísnější regulace v oblasti hypoték, se jeví možnost snížení daňového zatížení vlastního bydlení jako rozumné řešení, stojí v důvodové zprávě k návrhu. Piráti odhadují, že by podmínky pro sníženou sazbu daně splňovalo 70 procent nabyvatelů.

Návrh Pirátů má přitom podle vyjádření zástupců stran zastoupených v poslanecké sněmovně šanci na schválení. Podpoří ho poslanci TOP 09, zřejmě i KDU-ČSL, minimálně diskutovat o něm chtějí i zástupci ODS a KSČM. Myšlenka progrese u majetkových daní, protože jde o druh majetkové daně, nám cizí není, říká například Jiří Dolejš, stínový ministr financí komunistů. 

Naopak zásadně proti se v připomínkovém řízení postavilo ministerstvo financí, které se obává složitější správy daně, vytvoření prostoru pro daňové úniky a v neposlední řadě i poklesu příjmu státního rozpočtu (dokument s připomínkami MF ke stažení). Podpora nejsilnějšího poslaneckého klubu ANO se tak očekávat nedá. Zástupci ČSSD, druhé koaliční strany, se k dotazům serveru Měšec.cz nevyjádřili.

ZMĚNY V ROCE 2019

Projděte si, co se bude měnit v příštím roce.

Na dani z nabytí se ročně vybere zhruba 12 miliard korun. Piráti počítají s tím, že se sníženou sazbou by státní pokladna přišla o více jak dvě miliardy. Naopak zvýšení příjmů by mělo přinést další navrhované opatření, kterým je zrušení osvobození od daně v případě prvního úplatného převodu nemovitosti pro právnické osoby. Osvobození by zůstalo jen pro fyzické osoby, které jsou občany EU a Evropského hospodářského prostoru.

Pokud by návrh získal podporu, začaly by změny platit nejdříve v druhé polovině roku 2019. Návrh počítá s účinností od devátého měsíce po jeho vyhlášení, tedy zhruba poté, co by zákon podepsal prezident.

Proč má ke změně dojít?

Piráti návrh zdůvodňují tak, že chtějí udělat bydlení dostupné velké části populace v době, kdy ČNB zvyšuje úrokovou míru a přísněji reguluje hypotéky. Dle doporučení ČNB by měl mít v tuto chvíli pro získání hypotéky žadatel k dispozici LTV 20 procent hodnoty nemovitosti. K tomu je nyní nutné také přičíst právě výši daně z nabytí nemovitosti (4 %), která se platí do 3 měsíců od zápisu do katastru nemovitostí, vypočítává důvodová zpráva.

Návrh na nižší daň je podle Pirátů vhodnější než úplné zrušení této daně, jak to v minulosti několikrát navrhovala ODS. V případě úplného zrušení daně z nabytí nemovitosti by kromě významného snížení příjmu státního rozpočtu o více než 12 miliard Kč došlo také ke zvýšení spekulativního a investičního kapitálu na nemovitostním trhu, což by z makroekonomického hlediska v dlouhodobém horizontu znamenalo nežádoucí zvýšení cen nemovitostí a tím i snížení dostupnosti vlastního bydlení, zdůvodňují předkladatelé návrhu.

Pro koho by nižší daň byla?

Nižší sazba daně má být pro ty, kteří nemovitost kupují k vlastnímu trvalému bydlení a zároveň jde o fyzické osoby, které jsou občany České republiky, EU a Evropského hospodářského prostoru.

Osoba musí splňovat podmínku, že žádnou nemovitost určenou k bydlení nevlastní ani nevlastní alespoň 50 % podíl na takové nemovitosti v České republice ani v jiné zemi. Ověření vlastnictví nemovitostí danou fyzickou osobou na území České republiky by měl ověřit úřad na základě dotazu do katastru nemovitostí, vlastnictví v Česku i mimo území České republiky a splnění dalších podmínek prokazuje daná fyzická osoba například čestným prohlášením, uvádí Piráti.

Podle nich podobná pravidla platí v jiných zemích EU, například jde o Finsko, Irsko, Itálii, Nizozemsko, Portugalsko, Řecko nebo Velkou Británii.

Podle finského vzoru chtějí Piráti zavést také minimální věk kupujícího ve výši 18 let pro účely získání snížené daňové sazby. Spodní věková hranice je určena za účelem, aby nemohlo docházet k obcházení zákona rozdělením podílů na nezletilé osoby, a zároveň za účelem ochrany práv dítěte, které by nemohlo dané snížení využít na vlastní nemovitost, pokud by bylo podílníkem nemovitosti rodičů, zdůvodňují Piráti.

Další podmínkou pro uplatnění snížené sazby daně má být, že kupující budou mít v době, kdy daň budou platit, již registrováno trvalé bydliště v dané nemovitosti. Dokládat to mají společně s přiznáním k dani z nabytí nemovitosti.

Proč jen do čtyř milionů?

Hodnota čtyř milionů Kč byla určena na základě výpočtu dle doporučení ČNB k hypotékám. V říjnu 2018 vchází v platnost doporučení ČNB, které stanovuje, že je nutné pro poskytnutí hypotéky mít k dispozici 20 % LTV, měsíční splátka nemá překročit 45 % příjmů žadatele a celková půjčená částka nemá převýšit příjem žadatele za 9 let. Pokud vynásobíme průměrnou mzdu v ČR dvanácti měsíci a následně 9 lety, získáme 80 % částky, kterou si může žadatel půjčit v případě, že má naspořeno zbylých 20 %. Pokud dopočítáme 100 % této částky, získáme částku zhruba 4 miliony Kč, vypočítává důvodová zpráva.

A přidávají i konkrétní výpočty: Pokud kupní cena nemovitosti určené k vlastnímu trvalému bydlení bude například 3 000 000 Kč, bude se platit daň z nabytí nemovitosti s využitím sazby 2 %. V případě, že kupní cena nemovitosti určená k vlastnímu trvalému bydlení bude například 6 000 000 Kč, bude se platit daň z nabytí nemovitosti 2 % ze 4 000 000 Kč a 4 % z hodnoty Kč 2 000 000 Kč.

Připomínají také, že kupující platí daň sám ze svého podílu. Pokud tedy budou například dvě fyzické osoby splňující dané podmínky kupovat nemovitost za 8 milionů Kč a každá bude mít spoluvlastnický podíl ve výši 50 procent, nebudou platit zvýšenou daň.

Obdobně, pokud budou nemovitost nabývat manželé splňující podmínky do společného jmění manželů, je stanovena hodnota pro sníženou sazbu daně na 8 milionů Kč. Tímto ustanovením podporuje dané nařízení společný a rodinný život, dodávají Piráti.

Proč chtějí zrušit osvobození pro firmy?

Piráti chtějí prosadit také změnu v osvobození novostaveb. To by se nově nemělo vztahovat na firmy, právnické osoby.

Z dostupných informací víme, že v současné době dochází k tomu, že vznikají právnické osoby pouze za účelem vlastnění jedné nemovitosti určené k bydlení. Cílem těchto společností s ručením omezeným je nabýt novostavbu a následně prodat danou stavbu kupujícímu tak, že nebude prodávána daná nemovitost, ale je převáděn podíl v dané společnosti. Touto praxí se vlastníci dané právnické osoby i kupující vyhýbají placení daně z nabytí nemovitostí, zdůvodňují Piráti.

Návrh má tak podle nich zajistit, že alespoň v případě prvního nabytí dané novostavby právnickou osobou dojde k zaplacení daně z nabytí nemovitosti. 

Aby se zvýšila šance nižší a střední vrstvy obyvatel na pořízení důstojného vlastního bydlení, je vhodné tuto možnost podpořit i touto změnou zákona, dodává důvodová zpráva.

Co říkají zástupci dalších stran z poslanecké sněmovny?

Vojtěch Munzar, poslanec ODS: ODS již na začátku tohoto roku navrhla zrušení daně z nabytí nemovitosti. A to v souladu se svým dlouhodobým postojem a také z důvodu růstu ceny nemovitostí a očekávaném zpřísňování podmínek hypoték, které komplikují pořízení vlastního bydlení. Náš návrh sněmovna zamítla, a to i hlasem poslankyně Richterové za Pirátskou stranu.

ODS bude nadále prosazovat úplné zrušení této daně, kterou nesmyslně platí státu kupující z již jednou zdaněných peněz. Výnos z této daně navíc nedosahuje ani 1 % příjmu státního rozpočtu. Návrh Pirátů na snížení daně vidíme pouze jako poloviční řešení, protože stále zůstane tato nelogická daň a zátěž na straně kupujících.

Ale jsme rádi, že se Pirátská strana probudila, a pokud nedojde ke kompletnímu zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, tak podpoříme její návrh na snížení, protože je to lepší než stávající stav.

Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL: O návrhu budeme na klubu debatovat, ale pravděpodobně návrh podpoříme. Dlouhodobě se snažíme o to, aby bylo bydlení dostupnější.

skoleni_15_4

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09: Poslanecký klub TOP 09 návrh na snížení daně z nabytí nemovitosti podpoří.

Jiří Dolejš, poslanec a stínový ministr financí KSČM: O pirátském návrhu se určitě dá diskutovat, především ale bude záležet na nastavení, protože to je to nejsložitější, dvě sazby daně znamenají větší agendu, která by také měla určitý dopad, takže právě o nastavení bude potřeba diskutovat. Nicméně myšlenka progrese u majetkových daní, protože jde o druh majetkové daně, nám cizí není.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).