Hlavní navigace

Nízké úrokové sazby si v Česku ještě nějaký čas užijeme

10. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Výsledky inflace potvrzují, že inflačních tlaků se není třeba bát a nízké úrokové sazby budou mít v ČR ještě dlouhého trvání.

Spotřebitelské ceny v květnu poklesly, míra inflace padá na 1,3 %

V průběhu května se hladina spotřebitelských cen snížila ve srovnání s dubnem o dvě desetiny. Tento pokles cen jde na vrub konkurenčnímu boji v telekomunikacích a utilitách. Lidé tak mohli viditelně ušetřit díky levnějšímu mobilnímu telefonování a zlevněnému zemnímu plynu. 

Více si spotřebitelé naopak připlatili za potraviny, které ovšem v dalších měsících čeká přece jen určité zklidnění situace. S nastupující úrodou totiž postupně vyprchá aktuální sezónní zdražení zeleniny. 

Meziroční inflace sledovaná centrální bankou se dále přiblížila dolní hranici tolerančního pásma, když poklesla z dubnových 1,7 % na květnové 1,3 %. 

skoleni_15_4

Příznivější vývoj inflace znovu potvrzuje, že česká ekonomika inflačními tlaky rozhodně netrpí. Spíše naopak. Slabá poptávka omezuje prostor pro zvyšování cen spotřebního zboží a nutí obchodníky i výrobce držet ceny na uzdě. 

Nízká inflace rovněž potvrzuje názor, že nízké úrokové sazby budou mít v ČR delšího trvání, než to vypadalo třeba před půl rokem. Dokud se ekonomika nezvedne a spotřebitelé nezačnou utrácet, inflace zde bude jen okrajovým tématem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).