Hlavní navigace

NFC karta od Komerčky: bezpečná karta v mobilu

7. 9. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pořídili jsme si NFC kartu od Komerční banky a porovnali s dalšími NFC kartami. Platit mobilem vás bude bavit, jen se musíte prokousat nastavením. Málem ale na nás přijela Policie.

Novinku v podobě NFC karty Komerční banka spustila v srpnu 2016. Více si přečtete ve článku MojeMobilní karta: vychytávky využijete, pokud máte NFC a Android. V tomto textu se zaměřím na zřízení NFC karty od Komerčky a její používání.

Účet a Android podmínkou

Stejně jako u konkurence je NFC karta dostupná jen pro klienty banky s běžným účtem. O kartu můžete požádat na pobočce nebo přes internetové bankovnictví.

Nemusíte mít už nějakou vydanou kartu, NFC karta Komerční banky je samostatná, nová karta s novým číslem. To je rozdíl od ČSOB, u které je NFC karta virtuálním klonem vaší stávající fyzické karty.

Potřebujete rovněž mobilní telefon s Androidem 4.4 a vyšším. O iPhone si můžete nechat zdát (kritiku směřujte do Apple, který NFC platby pro ČR blokuje). Ani Windows Mobile není podporovaný.

Design virtuální karty i její pojmenování si můžete vybrat.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Design virtuální karty i její pojmenování si můžete vybrat.

Test pod značkou Měšce

Server Měšec.cz testoval mobilní kartu Komerční banky v aplikaci Mobilní banka. Parametry testování:

  • Použitý mobil: Huawei G620s
  • Použitý účet: MůjÚčet
  • Použitá karta: debetní karta Visa Classic
  • Země testování: ČR

Vše v jedné appce

Komerční banka své řešení postavila na jedné aplikaci – Mobilní banka. To je jednak aplikace pro mobilní bankování s Komerčkou, se kterou můžete zadávat běžné platby z účtu, ale zároveň do ní přidala i Mobilní kartu. To znamená, že abyste mohli pracovat s nastavením mobilní NFC karty, musíte se nejprve přihlásit do samotné aplikace. Přihlašujete se uživatelským jménem (= rodným číslem) a heslem, které je nejméně 6místné a může jej tvořit např. šest po sobě jdoucích číslic.

Toto řešení vše v jednom je praktické jen do doby, dokud nepotřebujete pracovat s nastavením mobilní karty. Musíte se totiž nejprve přihlásit do Mobilní banky (heslo) a poté znovu do menu mobilní karty (PIN). Konkurenční ČSOB má aplikaci pro placení kartou zvlášť a subjektivně mi toto oddělené řešení více vyhovovalo. Ne vždy potřebuji při nastavení karty spouštět celou mobilní banku.

Není to však chyba, je to jen jiný způsob používání. Někomu bude vyhovovat jeden způsob, jinému druhý. Je to jen o zvyku. Pokud potřebujete platit kartou a máte nastavený PIN pro každou transakci, kliknutím na logo karty v aplikaci Mobilní banka (i bez přihlášení) se vám karta zobrazí, zadáte PIN a máte 30 vteřin na přiložení mobilu ke čtečce.

V Mobilní bance KB vidíte všechny aktivní vydané karty.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

V Mobilní bance KB vidíte všechny aktivní vydané karty.

Bezpečnost

Řešení mobilní karty přímo v aplikaci Mobilní banka se podepsalo na nemožnosti dělat screeny displeje. Respektive dělat je můžete, ale jen přímo z prostředí aplikace pomocí ikony foťáčku. Pokud použijete příkaz přímo z telefonu, screen se neprovede (proto je ve článku mobil focený jiným mobilem).

NFC kartu Komerčky si nastavujete v menu aplikace. Volitelně si můžete nastavit, od jaké výše transakce bude po vás mobil vyžadovat PIN. Máte na výběr z 6 variant:

  • 0 Kč
  • 100 Kč
  • 200 Kč
  • 300 Kč
  • 400 Kč
  • 500 Kč

Tím, že jde o kartu Visa, v případě volby varianty 500 Kč budete PIN zadávat již při částce 500 Kč. Konkurenční MasterCard ještě tuto částku pustí bez PINu.

NFC karta KB funguje vždy, když svítí displej mobilu, nemusí být odemčená klávesnice. Konkurenční ČSOB naopak vyžaduje odemčenou klávesnici.

Po aktivaci karty máte 30 vteřin na přiložení ke snímači u obchodníka. Během této doby karta začne šedivět.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Po aktivaci karty máte 30 vteřin na přiložení ke snímači u obchodníka. Během této doby karta začne šedivět.

Při testování jsem u maximálně nastaveného limitu NFC karty KB zaplatil 2× 490 Kč bez zadání PINu a následně už jsem musel u další platby zadat PIN bez ohledu na to, že šlo třeba jen o 1 Kč. Dobrou zprávou tak je, že s NFC kartou Komerčky vám pachatel trestného činu může ukrást max. 999,99 Kč (alespoň podle mého testování). Konkurenční ČSOB vás pustí do 2500 Kč, poté narazíte na denní strop a dál už platit bez zadání PIN nejde.

PIN pro platby si volíte vlastní přímo v aplikaci, před přiložením ke snímači obchodníka jej zadáváte na displeji svého mobilu, nikoli do PINPADu obchodníka. U ČSOB toto funguje stejně.

Jako další bezpečnostní prvek si můžete nastavit, že klávesnice pro zadání PIN ke kartě se bude nahodile měnit a vy ta čísla budete doslova hledat. Pokud vás toto baví, je to vaše. ČSOB to neumí.

HCE – Host Card Emulation – zjednodušeně, v mobilním zařízení se zobrazuje otisk platební karty, ale data o kartě v mobilu uložena nejsou. Ta jsou na zabezpečeném serveru. Mezi mobilem, serverem a snímačem terminálu obchodníka dochází k výměně tzv. tokenů. To jsou jednorázová čísla pro jednu transakci a teprve na cloudovém serveru dojde ke spárování tokenu s reálným číslem platební karty. I kdyby případný pachatel odposlechl komunikaci mezi mobilem a terminálem, bude mu tato informace k ničemu.

NFC SIM – speciální SIM karta mobilního operátora, na které je část vyhrazena výhradně pro vydavatele karty. Tato část SIM je zabezpečená šifrováním a nemá k ní přístup ani uživatel, ani operátor.

Kradená karta

Když testovat, tak se vším všudy. Volám na infolinku Komerční banky a hlásím ztrátu karty (nikoli krádež). Operátorka mi potvrzuje blokaci karty, novou vystavit nechci. O pár hodin později zkouším mobilní NFC kartou zaplatit na čerpací stanici. Platba je správně zamítnutá, ale zajímavější je důvod: kradená karta. Obsluha čerpací stanice se na mě hned dívá podezíravě a jen můj klid a další setrvávání na místě ji postupně přesvědčuje, že nejsem pachatel trestného činu, ale jen si testuji fungování aplikace. Byla však připravená mi mobil vytrhnout z ruky a volat Policii ČR, jak mi později řekla.

Správný postup je takový, že obsluha na místě zadrží platební kartu, o tom provede písemný záznam, ten předá držiteli karty, a je-li správný postup dodržen, může obsluha od banky obdržet odměnu. Průšvih ale je, když platíte mobilem a karta je virtuální. Jak ji má obsluha zadržet? Řešením je zabavení celého mobilu, protože je podezření, že tímto zařízením byl spáchaný trestný čin. A že tomu tak nebylo, je už na vysvětlení u Policie. Pokud mezitím bude mobil předmětem zkoumání, máte pech. Toto je nedořešená situace a bylo by moc nepříjemné, kdyby se to někomu skutečně stalo.

Zablokovaná NFC karta Komerčky se obchodníkovi hlásí jako kradená.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zablokovaná NFC karta Komerčky se obchodníkovi hlásí jako kradená.

Bez internetu zaplatíte

Chytrý mobil k životu internet potřebuje, ale NFC karta ne. Nebo ne nonstop. S mobilní NFC kartou Komerčky jsem opakovaně platil bez internetového připojení bez sebemenších problémů, po 30. transakci jsem to vzdal. Naproti tomu mobilní karta ČSOB uživatele pustí k platbě bez internetu 22×, poté se transakce zamítnou do doby, než se mobil připojí k internetu a dojde k nahrání nových bezpečnostních tokenů. A pak zase můžete platit do aleluja.

Platit NFC kartou lze i bez připojení k internetu. Mobilni banka sice fungovat nebude, ale karta ano.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Platit NFC kartou lze i bez připojení k internetu. Mobilní banka sice fungovat nebude, ale karta ano.

Co to stojí a kdo další to umí

Za NFC kartu si Komerční banka řekne ročně o 99 Kč. Pokud byste toužili po NFC kartě od jiného vydavatele, můžete jít svobodně do ČSOB. Podrobnosti si můžete přečíst ve článku ČSOB NaNákupy: bude vás bavit platit NFC mobilem a na výběr máte ze všech debetních a kreditních karet vydávaných ČSOB (tedy nejen Visa karty).

NFC karty má i Fio banka, jenže… Fio zvolila starší řešení, kdy potřebujete speciální NFC SIM od mobilního operátora, v tomto případě od O2. Je to bezpečné, ale v dnešní době již nepraktické. Pokud nepoužíváte O2, je hloupost si pořizovat SIM od O2 jen pro to, abyste platili NFC Fio kartou. Pokud to přesto absolvujete, Fio banka si od vás vezme 19 Kč měsíčně, ale pokud s kartou měsíčně utratíte min. 4000 Kč, máte to pro ten měsíc grátis.

Něco málo k historii. S nadsázkou napsáno, Fio banka začala službu NFC karty připravovat v době, kdy bylo HCE teprve v plenkách. A když do toho nasypala docela hodně peněz a zjistilo se, že NFC SIM je slepá ulička a budoucnost má HCE, vedení Fio banky se muselo postavit před zásadní rozhodnutí: vyhodí celý projekt i nasypanými penězi do koše a začnou znovu, anebo to dotáhnou do konce s tím, že služba bude použitelná jen pro omezené množství klientů? Fio si vybrala druhou cestu. Chápu je, ale je to škoda.

Moneta Money Bank už NFC karty nevydává, a tak dobíhají jen ty, které si před dvěma lety pár technoidů pořídilo, než jim vyprší doba platnosti. I Moneta zvolila tehdy populární řešení NFC SIM přes mobilního operátora O2.

Porovnání cen a parametrů mobilních karet
Vydavatel karty ČSOB Fio banka Komerční banka Moneta Money Bank
Poplatek 0 Kč 228 Kč ročně 99 Kč ročně 0 Kč
Odpuštění poplatku Netýká se. Útrata kartou nad 4000 Kč měsíčně. U účtu „TOP nabídka“ je v ceně. Netýká se.
Podporovaný operační systém Android Android Android Android
Povinná SIM mobilního operátora ne O2 ne O2
Forma zabezpečení NFC karty HCE NFC SIM HCE NFC SIM
Podporovaná aplikace pro obsluhu NFC karty ČSOB NaNákupy Wallegro Mobilní banka Bezkontaktní platby – peněženka

S MHD nekamarádí

NFC kartu Komerčky jsem testoval i prostředcích MHD ostravského dopravního podniku. Neúspěšně. Kartou se nedařilo platit, transakce byly vždy zamítnuté. Ale pro pořádek dodávám, že stejný problém stále má i NFC karta ČSOB, v Ostravě s ní v tramvaji nezaplatíte. Těžko říct, zda je to typem použitého mobilu, nebo verzí Androidu, neměl jsem k dispozici různé přístroje, abych vyloučil chybu použitého softwaru/hardwaru.

skoleni_15_4

V MHD v Ostravě kartou platit nešlo.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

V MHD v Ostravě kartou platit nešlo.

Lag, sek, ale funguje

K NFC kartám je stále potřeba přistupovat jako k technologickým novinkám, protože napříč různými typy mobilů s Androidem je obtížné garantovat 100% funkčnost na jakémkoli NFC zařízení. Během testování se mi stávalo, že se mi několikrát zobrazilo hlášení „mobilní aplikace přestala pracovat“, nebo se seklo zadávání PIN k platební kartě a nešlo jej potvrdit.

I takové hlášení se vám může při používání NFC karty Komerčky zobrazit. Ale týká se to i ČSOB.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

I takové hlášení se vám může při používání NFC karty Komerčky zobrazit. Ale týká se to i ČSOB.

Jenže nelze vytýkat Komerčce, ČSOB či komukoli jinému, že jim to nefunguje a mají problém. Problém může být na více místech, např. nedostatek volné paměti v mobilu nebo nestíhající procesor mobilu. Pokud vám mobilní karta bude zlobit, dejte (jakékoli) bance šanci, aby našla příčinu, a zkuste k tomu přistupovat s nadhledem. Když se chcete 100% spolehnout, že vždy zaplatíte, je potřeba mít u sebe starou dobrou plastovou kartu. Pokud však NFC platby fungují, jsou děsně návykové. Vyzkoušeno na lidech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).