Hlavní navigace

Nezaměstnaných ubývá a firmy už nemají kde brát

10. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Nezaměstnanost v dubnu dále poklesla, tentokrát na 4,4 %. Je to o 1,3 procentního bodu méně než loni v dubnu, respektive počet nezaměstnaných se oproti loňskému roku snížil o dalších téměř 88 tisíc.

Dubnový pokles nezaměstnanosti jde na vrub rozjezdu sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství a zejména pak ekonomickému růstu, který navzdory svému zpomalení stále vytváří nová pracovní místa. Aktuálně představuje nabídka práce na úřadech přes 159 tisíc volných pracovních míst a zdaleka se neomezuje jen na nejúspěšnější regiony v rámci ČR.

V tom, koho firmy hledají, se toho v posledních měsících příliš nemění. Na prvním místě jsou opět pomocní pracovníci do výroby, kvalifikovaní dělníci, kováři a nástrojáři. V top desítce i nadále zůstávají řidiči, pracovníci ostrahy, kuchaři a řemeslníci. Z pohledu nabízených minimálních mezd jsou na prvním místě řidiči, a ti jsou nedostatkovou profesí v podstatě ve všech regionech země.

skoleni_15_4

Množství pracovních nabídek roste i v regionech s nadprůměrnou nezaměstnaností, kde ještě existuje nepochybně určitý prostor ke snížení nezaměstnanosti. Prostor k dalšímu poklesu nezaměstnanosti za celou ČR je však už omezený. A to přestože v některých městech a okresech s nadprůměrnou nezaměstnaností existuje docela silná nabídka volných pracovních míst. Je otázkou, nakolik je tato nabídka práce nezajímavá z titulu nízkých nabízených mezd a nakolik jen koliduje se stávající sociální sítí, respektive s příspěvkem na bydlení.

Je velmi pravděpodobné, že v rámci evropských žebříčků si ČR i nadále udrží první místo jako země s nejnižší nezaměstnaností v EU.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).