Hlavní navigace

Názor k článku Lidí bez práce ubývá, otázkou je, proč od Flasi - Jenže to jsou vaše dojmy. Tady nikdo nedělal...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 7. 2010 10:51

    Flasi (neregistrovaný)

    Jenže to jsou vaše dojmy. Tady nikdo nedělal žádné gesto. Východní trhy se neopustily umělým rozhodnutím.
    Ve zbrojní výrobě prostě východní trhy ztratily zájem kupovat další zboží a své existující zboží začaly masově vyprodávat. O tom jsem napsal celý dlouhý odstavec. K tomu fakt nemám co dodat.
    Ve spotřebním zboží sice o naše zboží zájem poklesl (stejně jako u nás poklesl zájem o naše zboží). Ale určitý zájem byl dále, ale problém byl v placení.
    Prostě východ chtěl platit svou měnou, ale ta nám byla k ničemu – my jejich zboží nechtěli (s vyjímkou surovin). Naše podniky chtěly dostávat tvrdou měnu. Ale tu zase východní trhy raději platily za kvalitnější západní zboží.
    A i když se obchod a placení dohodlo, tak velká většina zboží nebyla zaplacena. Ono to vypadá krásně, jak se západ (hlavně Německo) vrhlo na východní trhy a zaplavilo je svým zbožím. Jenže už není tak vidět, kolik na tom prodělali. České podniky prostě nebyly tak silné, aby mohly roky valit zboží na východ a dostávat akorát sliby, že příště už za to zboží určitě zaplatíme…
    Co se týká motorek – tak předvádíte učebnicové dělání ctnosti z nouze. Š105/120 byly taky oblíbené, že si je s kombinačkami a kladivem opravíte sám – ale vývoj je prostě jinde. A že si Jawu dokázal opravit pastevec ve stepi je fakt platné, když za ni nedokáže zaplatit a už vůbec za ní nedokáže zaplatit v tvrdé měně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).