Hlavní navigace

Názor k článku Nezaměstnanost opět klesla. K práci přistupujeme jinak než v zahraničí od Jarmila - Ještě k Pavlovi: Pavel nepochopil, že ženy byly...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 4. 2019 10:51

    Jarmila (neregistrovaný)

    Ještě k Pavlovi: Pavel nepochopil, že ženy byly s dětmi doma historicky. Prostě tu práci kolem dětí neměl kdo udělat. Byl to ovšem i velký tlak na chlapy, protože ti museli uživit ženu i děti (což je to,co si Pavel neuvědomuje a je tomu tak stále např. v arabských zemích). Jenže v 19.stol. se objevují feministky, kterým se jejich role kolem utírání dětských zadků a žvatlání moc nelíbí, a chtěly by také pracovat = rozuměj: pracovat za peníze, aby se uživily a nebyly na mužích závislé. Protože pokud chlapovi ruplo v bedně, tak šel do hospody, peníze prochlastal nebo utratil s povětrnými ženštinami, a pokud manželka chtěla peníze na domácnost, tak ji nádavkem zmlátil a ještě nazval stíhačkou, protože po něm chtěla JEHO peníze.
    Ženy neměly své prosazení jednoduché. Chudé si to dovolit nemohly vůbec, potíže měly i ty, které měly kolem sebe dvůr nebo služky. Teď třeba běží v TV seriál o anglické královně Viktorii. Je tam jasně vidět, jak její manžel těžce nese, že žena je královna, která musí panovat, zatímco on si hledá svou parketu, aby jí pomohl, le přitom ji nezastínil protože ona je královna, zatímco on jen "Jeho královská výsost", tedy nezbytný doplněk královhy, prostě hraje druhé housle. A taky je tam jasně vidět, jak to neměla jednoduché žena, která měla skloubit práci, kterou bylo panování, s péčí o rodinu, byť měla k ruce dostatek personálu na úklid, kuchyni, praní oblečení i péči o děti.
    Pokud vím, tak problémy s domácností měla třeba i Marie Sklodowská-Curie, která by bez nevšedního pochopení svého manžela možná nedokázala nic, kdyby místo bádání musela stát u necek a prát prádlo pro rodinu.
    Takže to, že Pavel vidí v každé ženě zlatokopku, je možná proto, že tento obraz nám servírují média, pro které je šťourání se v některých rodiných vztazích zlatým dolem (viz Plekanec - Vondráčková). Holt ženská, která chce pracovat a chce po chlapovi a otci dětí, aby pomáhal s rodinou, je kariéristka, zatímco žena, která pečuje o rodinu a děti, a díky tomu nemá na práci tolik času a chce po chlapovi peníze na provoz domácnosti, je zase zlatokopka.

    PS: a abychom byli spravedliví, tak byly i ženy, které nebyly hospodyněmi a o domácnost se postarat nedovedly. Takovou hospodyní byla třeba Božena Němcová, kterou domácnost srdečně nebavila a radši se courala po návštěvách a po vlasteneckých drbech. Němec sice přinesl domů peníze, ale protože musel být v úřadu slušně oblečen (a mít oblečení vyprané) a chtěl se taky najíst, tak jedl po hospodách, což i tehdy vyšlo dráž, než když se vařilo doma. I tehdy byl rozdíl mezi spisovatelkou Němcovou, která chodila otrhaná a stěžovala si, že manžel jí nedává peníze (jak by mohl, když s nimi neuměla hospodařit) a spisovatelkou Karolínou Světlou, která si služky v domácnosti ohlídat dovedla, aby udělaly to,co bylo v domácnosti potřeba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).