Hlavní navigace

Než přijde exekutor, přicházejí varování

6. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Podle posledního průzkumu Českého statistického úřadu zadluženost českých domácností stoupá. Pokud nemají dlužníci na splacení dluhů, může se ke slovu dostat exekuce. Ale než dojde k samotné exekuci, máte dost příležitostí, jak ji zastavit.

Mohutným akceleračním prvkem, který v posledních letech působí na růst zadluženosti českých domácností, je snaha získat vlastní bydlení. Významně ovlivnila ochotu lidí k životu na dluh i relativně snadná dostupnost půjček ze strany bank, leasingových společností, firem splátkového prodeje a zejména jejich agresivní marketing. Prodlužující se doba splácení půjček znamená nižší měsíční splátky, což často usnadňuje volbu, zda přijmout úvěr.

Přibývá dlužníků i neplatičů

Mnozí lidé bohužel při získávání půjček špatně odhadnou vlastní finanční situaci a často se dostávají do situace, kdy půjčku nedokáží řádně splatit – podle statistik se uvedené týká v menší či větší míře každé osmé domácnosti. Občas bývá na vině kromě přecenění vlastních finančních sil také pouhá nedbalost, někdy záměr – někdo si vzal úvěr i přesto, že si byl vědom špatné finanční situace.

V případě, že z nějakého důvodu nemůžete uhradit jednu splátku, nemusíte se děsit každého zvonění či klepání na dveře. Vše se dá řešit. Pokud jednoduše zapomenete poslat splátku a přijde upomínka, nic vážného se neděje. Zapomenout může každý. V takovém případě je vhodné napsat úvěrové společnosti dopis či e-mail s jednoduchou omluvou a vysvětlením situace. Nic vás to nestojí a v očích věřitele budete dál vnímáni jako slušný klient.

Netelefonovat, ale psát doporučeně s dodejkou

Pokud však víte, že se blíží finanční potíže, raději je oznamte věřiteli předem. Když se mezitím finanční situace zlepší, bude to jen dobře. A pokud ne, byli jste první, kdo se ozval. Být „první“ je dobré už proto, že věřitel vidí, že sice máte finanční problémy, ale snažíte se je řešit. Máte tak lepší šanci se rozumně domluvit na způsobu řešení. Veškerá komunikace ale musí být písemná. V podobných případech nikdy nevolejte na infolinku či obchodnímu zástupci. V případě sporu totiž je stěží dokážete, co kdo kdy řekl. U písemných dokumentů jsou pravidla přesně stanovena a obě strany se mají o co opřít. U korespondence vždy používejte doporučenou zásilku a pokud si připlatíte za dodejku (dříve doručenka), uděláte jen dobře.

Věřitel vám rád navrhne způsob, jak vám pomoci. On nechce potíže a spor, ale svoje peníze. Pravděpodobně vám budou odloženy splátky, a to až o několik měsíců – záleží na formě úvěru a výši splátek). Ovšem některé banky si za tuto službu rády nechají zaplatit a poplatky za odklad splátek bývají i v řádu několika set korun s tím, že úroky přesto platit musíte.

Jestli nezaplatíte, pomalu to začne

Pokud se vám po dobu odkladu nepodaří finanční situaci vyřešit, věřitel na vás zvýší tlak a začne být méně příjemný. To se bude projevovat častými telefonáty a doporučenými dopisy. Po určité době může věřitel svoji pohledávku podstoupit vymáhací agentuře, nebo ji může prodat, případně na vás podat žalobu. Pokud ji předá vymáhací agentuře, budou vás poměrně často navštěvovat „nepříjemní lidé“ a snažit se vás přimět k placení. Přestože je protizákonné používat fyzické i psychické násilí, může vám být pohrozeno, že v případě nezaplacení by se vám „náhodou“ mohlo něco stát. Máte možnost na to nereagovat, zaplatit, nebo kontaktovat Policii ČR (ta vás ale dluhu nezbaví). Ovšemu u běžných bankovních a solidních nebankovních společností trvá doslova měsíce, než dojde k prodeji dluhu někomu jinému. Mezitím je stále prostor na řešení.

skoleni_15_4

Banky jsou u nových smluv již chytřejší a velmi často do nich uvedou i způsob, jak bude banka postupovat v případě, že vy závazek nedodržíte. Proto se vám může přihodit, že banka v případě nesplácení úvěru požádá vašeho zaměstnavatele o stržení dlužné částky z vaší mzdy. Nemusíte se ale obávat, že byste pak neměli co jíst, zaměstnavatel vám může strhnout jen částku do nezabavitelného životního minima (které je u rodiny větší než u svobodného člověka). V případě, že banka u vašeho zaměstnavatele neuspěje, požádá zaměstnavatele vašeho manžela či vaší manželky. A pokud ani to nepomůže, bude zaplacení vymáhat po zaměstnavateli vašeho ručitele, existuje-li.

Pokud všechny tyto prostředky selžou, bude vymáhání dluhu postoupeno soudu. Na konci více či méně zdlouhavé právní cesty vás může čekat exekutor. Vždy však platí pravidlo, že budete-li s věřitelem včas komunikovat a hlavně máte z čeho své dluhy splácet (byť po menších částkách), cesta se dá vždy najít. Věřitel o exekuci nestojí a chce hlavně zpět, co vám dal. A to co možná nejjistější formou.

Už jste se setkali s exekutorem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).