Hlavní navigace

Názor k článku Nestrašte lidi. Prudké zdražení pohonných hmot je nesmysl od xf - Jarmilo, já jsem o tom nedostatku přemýšlel, a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2019 11:10

    xf (neregistrovaný)

    Jarmilo, já jsem o tom nedostatku přemýšlel, a přijde mi, že se až tak moc nezměnilo. Třeba on cement a cihly byl bez problémů k sehnání - ale mimo sezónu, v zimě. Tak bylo potřeba na to pamatovat, mít nádobu na uskladnění, aby nenasál vlhkost a neztvrdl. Dnes je to to samé, cement sice seženeš, ale zkus třeba betonovou, keramickou, kamennou dlažbu, obrubníky, tepelné izolace atd. Jsou vyprodáni na několik měsíců, v červenci ti řeknou že až v prosinci. Ale tady tenhle má švagra výrobního náměstka, tak... K tomu dnes problém s cenou. Kontrolovat, shánět s lepší cenou, to také bere čas. V OBI, Hornbachu apod. jsou sice "hlídané položky" jako je cement za cenu zcela příznivou (podobně jako v potravinách mléko, šumava, máslo), ale jakmile chceš něco méně obvyklého, tak je tam přirážka desítek i stovek procent. A stejně abys to koupila v zimě, kdy jsou kromě dostupnosti i lepší ceny.
    Co se zlepšilo jsou technologie - ale to je dáno celosvětovým vývojem. Dnes už nelepíš dlaždičky na cement, co ti zasychá pod rukama a práce je s tím hrozná, ale jsou cementová lepidla s dobrou zpracovatelností. Voda dříve z ocelových trubek, to si bez vybavení amatér těžko udělal. Dnes plastové trubky s svářečkou na plasty lze v použitelné kvalitě sehnat za 1000,- a práce je s tím příjemná i silově nenáročná. (Ale pohodlnější jsou stížnosti na drahé řemeslníky, že.)
    Ono stále platí vojenské: voják se stará, voják má. A jsem si jistý, že tohle bude platit v každém režimu a v každé době.

    Jink k té buchtě, jestli se ti zdála tehdy drahá, tak ona je v stejné kvalitě drahá i dnes. Ale je zde spousta levných náhražek, to zase ano. Nejdříve bylo do náplní ovoce (švestky, jahody), poté se začalo ředit jablky, poté s tlakem na cenu i ty jablka byla moc drahá.

    No a nonstop čerpačky? Dnes jsou u nás, ale v Německu jsou pouze vyjímečně. A také tam nějak... přežívají.

    "Akorát to auto měl málokdo, tak leda vesnický doktor, veterinář, pak někdo měl doma jezeďácký traktor a to bylo všehovšudy všechno."
    Zas nepřeháněj.
    Počet obyvatel na 1. osobní automobil
    1961: 10,4
    1971: 4,9
    1981: 3,0
    1990: 2,6
    2017: 1,4

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).