Hlavní navigace

Nesplácíte? Tak to jděte jinam

20. 12. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Je tomu těžké uvěřit, ale konkurenční finanční instituce umějí táhnout za jeden provaz - od nového roku se spojí ve svém boji proti neplatičům. Propojení registrů dlužníků zabrání neplatičům čerpat stále nové úvěry. Co z toho budou mít ti, kdo své dluhy platí včas?

Neseriózní dlužníci, kteří si půjčují, ale nesplácejí, budou mít opět o něco těžší život. Ač se obvykle zdá, že konkurence na finančním trhu je tak silná, že jednotlivé subjekty nemohou najít společnou řeč, tentokrát je situace jiná. Pokud jde totiž o jejich blaho, hned se snaží. A bojovat s notorickými neplatiči asi v tomto případě nejde jinak než společně.

Banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti se rozhodly vzájemně si zpřístupnit svá data o dlužnících a především o neplatičích.

Současní členové Bankovního registru klientských informací
Subjekt
Česká spořitelna Českomoravská stavební spořitelna
Československá obchodní banka Stavební spořitelna České spořitelny
GE Money Bank Wüstenrot – stavební spořitelna
HVB Bank BAWAG Bank CZ
Komerční banka Wüstenrot hypoteční banka
Živnostenská banka Raiffeisen stavební spořitelna
Raiffeisenbank HYPO stavební spořitelna
eBanka Modrá pyramida stavební spořitelna
Hypoteční banka Volksbank CZ
Citibank

Tímto krokem se posouváme k naplnění našeho dlouhodobého cíle, kterým je vybudování univerzálního registru v České republice. Od začátku příštího roku začne naplno fungovat nástroj pro komplexní posouzení rizika žadatele, a přebíhání neseriózních klientů mezi poskytovateli finančních služeb v různých sektorech trhu bude značně ztíženo, vysvětluje Petr Kučera ze společnosti Czech Credit Bureau, která zajišťuje propojujícím se registrům služby spojené s jejich provozem.

Bankovní registr, který pokrývá 95 % půjček poskytnutých bankami, obsahuje téměř 8 milionů záznamů. Funguje od roku 2002. V databázi jsou všechny fyzické osoby (tedy občané i živnostníci), které mají u členských společností úvěr (i kontokorent) nebo například kreditní kartu či o půjčku teprve žádají. V registru nejsou jen aktuální informace, ale také historické – čtyři roky zpětně.

Současní* členové Nebankovního registru klientských informací
Subjekt
ČSOB Leasing CCB Finance
GE Money Auto ŠkoFIN s.r.o.
GE Money Multiservis Leasing České spořitelny
CAC LEASING Autoleasing

*Další tři společnosti mají přistoupit v krátké době

Menší nebankovní databáze začala fungovat teprve v červnu tohoto roku. Nebankovní registr, sdružující leasingové a splátkové společnosti, pokrývá polovinu českého splátkového trhu a 90 % trhu leasingového a obsahuje téměř půl milionu záznamů. V tomto registru jsou dokonce i údaje o půjčkách právnických osob.

Nový registr dlužníků tak bude od nového roku pokrývat velkou část trhu s úvěry. Neplatiči, kteří v jedné bance dluží, ale bez obav si půjčí hned za rohem u splátkové společnosti, by tak měli mít smůlu.

O přistoupení do registru vyjednávají i mobilní operátoři, kteří jsou již členy konkurenčního sdružení Solus, nebo třeba energetické společnosti. Další rozšiřování členské báze registru na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat, protože neplatiči se budou logicky orientovat na čerpání půjček u společností, které v registru nejsou, a nemohou si v něm tedy ověřit platební morálku žadatele o úvěr. Roztříštěnost databází jim v tom jen nahrává.

Registr shromažďuje data o všech dlužnících, tedy nejen o těch, kteří nesplácejí. Obsahuje pozitivní i negativní informace o platební morálce a bonitě klientů bank, leasingových a splátkových společností. Tím se liší od registru konkurenčního sdružení Solus, které sdružuje banky, leasingové společnosti a telekomunikační operátory, ovšem sbírá data pouze o rizikových klientech. Za ně považuje klienty, kteří si půjčili a hned na začátku nezaplatili první dvě splátky, nebo kdykoliv později čtyři po sobě jdoucí měsíční splátky.

Zajímá vás, koho eviduje v databázi neplatičů sdružení Solus? Přečtěte si článek Hany Šebelové Dluh za telefon vás připraví o půjčku!

Fungování nového propojeného registru naráží na jeden zásadní problém – jelikož se jedná o soukromou firmu, musí klienti s využíváním údajů o sobě a svém úvěru souhlasit. Celý proces výměny dat bude navíc pod přísnou kontrolou Úřadu na ochranu osobních údajů.

Při výměně dat mezi oběma registry bude nahlédnutí do úvěrové zprávy každého jednotlivého klienta podmíněno jeho informovaným a svobodným souhlasem. Data mohou být využita jen k přesně stanovenému účelu posouzení bonity a platební morálky konkrétního klienta a jsou zabezpečena proti zneužití či marketingovému využívání členy registru, ujišťuje Petr Kučera.

Souhlas se snadněji získává u nových žadatelů o půjčku – kdo nesouhlasí, může být podroben přísnější kontrole, nebo naopak – kdo souhlasí, dostane půjčku výhodněji. Samotné poskytnutí půjčky však nesmí být podmíněno souhlasem se sběrem dat.

skoleni_15_4

U starších údajů v registru, kde žadatel příslušný souhlas neposkytl, budou informace zablokovány jen pro bankovní využití – banky totiž mají právo se o svých neplatičích vzájemně informovat.

A co z toho všeho budou mít ti klienti, kteří všechno platí včas? Kromě zrychlení při ověřování platební morálky a bonity klienta by mohl být hlavní přínos v nižší ceně úvěrových produktů. Teoreticky by se nižší rizikovost při poskytování úvěrů mohla odrazit v jejich zlevnění, neboť banky nebudou muset tvořit tak vysoké rezervy na nesplácené úvěry. Otázkou však je, zda to tak bude v realitě opravdu fungovat…

Míváte někdy problémy se splácením svých půjček?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).