Hlavní navigace

Nervozita před francouzskými volbami stoupá

18. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Nervozita před francouzskými prezidentskými volbami stoupá. Zatím má ale podle našeho názoru daleko k úrovním, které by hrozily v případě, že by došlo na krizové scénáře zavánějící vypsáním referenda o setrvání v eurozóně. Rozpětí mezi výnosem francouzského a německého desetiletého dluhopisu se sice vrátilo nad 70 bps – úrovně, kde se dlouhodobě pohybovalo naposled v roce 2012.

Nervozita před francouzskými prezidentskými volbami stoupá. Zatím má ale podle našeho názoru daleko k úrovním, které by hrozily v případě, že by došlo na krizové scénáře zavánějící vypsáním referenda o setrvání v eurozóně. Rozpětí mezi výnosem francouzského a německého desetiletého dluhopisu se sice vrátilo nad 70 bps – úrovně, kde se dlouhodobě pohybovalo naposled v roce 2012. Na vrcholu euro-krize ale žila Francie s rizikovými přirážkami na dluhopisech až dvojnásobně vyššími. Stejně tak zatím nevidíme, že by se tlak z dluhopisového trhu dramaticky přenášel na akcie francouzských bank – přes ztráty z posledních dní se většina z nich obchoduje o zhruba 30 % výše než před rokem. I při pohledu na devizový trh to zatím nevypadá na to, že by euro bylo pod výrazným tlakem. Je ovšem pravda, že na měnovém páru s dolarem mají větší váhu sázky na politiku Fedu, a na frontě s japonským yenem jsou ztráty eura o něco viditelnější.

I tak to zatím není žádné “drama”. Většina hráčů na trzích zdá se ve skrytu duše doufá, že do druhého kola s Marine Le Penovou jednoduše postoupí středově-reformní Macron nebo pravicově-konzervativní Fillon. Toho však už v průzkumech dohnal radikálně levicový Mélenchon, který má oproti aktuálně druhému Macronovi zdá se odhodlanější voliče – “jistější si svojí volbou”. To může být klíčový faktor, zvlášť pokud vezmeme v potaz, že velká část voličů si není vůbec jistá tím, koho bude volit a zda k volbám vůbec dorazí. Pokud by do druhého kola skutečně postoupili dva radikální kandidáti, začali by mít trhy skutečný strach z dalšího drolení EU a především eurozóny. Pokud naopak s Marine Le-Penovou postoupí do druhého kola některý z umírněnějších kandidátů, měla by vzhledem k relativně nízkým šancím národní fronty v druhém kole prezidentských voleb i v parlamentních volbách zavládnout na trzích úleva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).