Hlavní navigace

Nervozita ohledně hrozby bankrotu roste, některé banky v USA údajně aktivovaly krizové plány

4. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Napětí na trzích roste. Více než současné uzavření části federálních úřadů je straší neschopnost navýšit dluhový strop do poloviny října.

Napětí na trzích roste. Akciové indexy spadly o další procento a dolů jdou i výnosy bezpečných dluhopisů. Trhy tolik netrápí současné uzavření části federálních úřadů – dopad do HDP je v tuto chvíli minimální. Noční můrou zůstává strach z neschopnosti navýšit dluhový strop do poloviny října.

To by vedlo k nutnosti okamžitě vyrovnat rozpočtový deficit USA (cca 6,5 % HDP). Proto by bylo nevyhnutelné zastavit výplaty sociálních dávek a dávek ve zdravotnictví a současně i platů v kritických odvětvích jako armáda. Reálně by také hrozilo, že nakonec stejně nezbudou peníze na splátky úroků z amerického dluhu a USA vyhlásí technický bankrot.

skoleni_15_4

Strach z takového scénáře evidentně pomalu roste. Financial Times včera informovaly o tom, že americké banky začínají hromadit hotovost pro případ, že by eventuální panika nastartovala hon po likviditě. Na druhou stranu podle zpráv z Wall Street Journal začíná být patrné, že řada umírněných republikánů je z katastrofických scénářů, které by pravděpodobně byly spojovány s jejich stranou, dost nervózní. Mírní proto tlak na odložení Obamovy zdravotní reformy (která brání schválení aktuálního rozpočtu) a chtějí se víc soustředit na širší rozpočtovou dohodu (střednědobé snižování deficitu), která by mohla vést k navýšení dluhového stropu. Prezident Obama je ale zjevně odhodlán hrát dál relativně tvrdou hru a odmítá se s republikány o navýšení dluhového stropu bavit. Podle něj je povinností Kongresu zajistit vládě financování na politiky, které již jednou byly schválené.

Vyjednávání zůstanou v centru pozornosti i během dneška, protože jinak klíčové zveřejnění statistik z trhu práce (payrolls) se kvůli uzavření ministerstva práce odkládá. Napětí zatím vůbec není cítit na středoevropských měnách. Pokud se ale řešení v dohledné době nenajde, především zlotý a forint by to měly pocítit negativně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).