Hlavní navigace

Nerezidenti již drží zhruba 50 % českých státních dluhopisů

28. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Dle dnes uveřejněných dat Ministerstva financí v březnu dále vzrostl objem českých dluhopisů držených nerezidenty, a to meziměsíčně o 116 mld. Kč.

Objem dluhopisů držených nerezidenty tak v březnu přesáhl 700 mld. Kč a podíl nerezidentů na držbě korunových dluhopisů dále vzrostl z únorových 42 % na 47,3 %. Uvedený vývoj je spojen s růstem spekulací na blížící se konec kurzového závazku ČNB, který v letošním roce vedl k rekordním intervencím ČNB. Jen za březen musela ČNB intervenovat dle našich odhadů za více než 500 mld. Kč.

Objem dluhopisů držených nerezidenty tak od poloviny roku 2015, kdy začala ČNB pravidelně intervenovat k obraně kurzového závazku, vzrostl o 481 mld. Kč. V červnu 2015 činil 236 mld. Kč (17,4 %). Lze předpokládat, že zahraniční investoři spekulující na posílení koruny po konci kurzového závazku drží zejména dluhopisy kratších splatností, které mají v tuto chvíli záporné výnosy. Objem emitovaných dluhopisů od poloviny roku 2015 se záporným výnosem dosáhl dle našich výpočtů 250 mld. Kč, což představuje přes 60 % z celkové emise dluhopisů Ministerstva financí od poloviny roku 2015. Po konci kurzového závazku začali zahraniční investoři dluhopisy se záporným výnosem prodávat a jejich výnosy tak postupně vzrostly a dostaly se do méně záporných úrovní. Neočekáváme však jejich skokový růst do výrazně kladných hodnot, jelikož o ně budou mít poté zájem domácí finanční instituce, pro které dluhopisy se záporným výnosem nebyly dostatečně atraktivní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ekonom ING Bank.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).