Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nepozvete příbuzenstvo na pohřeb a budete mu platit, rozhodl soud od xyxy - Jsem 30let rozvedená, z manželství mám 2 děti,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 4. 2018 10:20

    xyxy (neregistrovaný)

    Jsem 30let rozvedená, z manželství mám 2 děti, o které se jejich otec cca 20 let nezajímá, ani je celou tu dobu neviděl, výživné mu bylo sráženo exekučně a v současné době já ani děti vůbec nevíme, kde jejich "otec" žije.......tak teď abych ho začala shánět, kdyby náhodou něco....abych nedostala pokutu. Možná by měly moje děti požádat soud o odškodnění, že mají citovou újmu, když se rodič o ně nezajímá.... copak vztahy vyřeší pokuty????
    Osobně se domnívám, že v šoku z tragického úmrtí nejbližšího člověka jsou lidí schopni chovat se nepřiměřeně dané situaci, pochybuju ovšem, že by byl člověk v takto těžké životní situaci schopen nějakých konspirací....pokud je nepozvala, asi věděla proč. Pokud by žádali omluvu, asi je na místě, ale vzhledem k tomu, že chtěli hlavně peníze....tak asi zas tak smutnit nebudou. Peníze jim otce nijak nenahradí, nevrátí, ani neusnadní rozloučení s ním....tedy požadavek na finanční odškodnění mě přesvědčil, že smutek nebude to, co nepozvaným vadilo nejvíc, spíše asi půjde o pozůstalostní řízení.

  • 13. 4. 2018 11:11

    Jarmila (neregistrovaný)

    Pletete hrušky s jablky a ještě se švestkama. Vaše děti pravděpodobně zkontaktuje notář, takže se dozvíte, kde jejich otec vlastně žil a že tedy zemřel. Tady jde o to, že děti věděly, že jejich otec zemřel, ale macecha jim vědomě zatajila dobu pohřbu i rozptýlení. Nezjistili to ani na pohřební službě. Takže se taky přikláním k názoru, že šlo o zlatokopku a pokutu dostala právem. Vůbec bych se nedivila, kdyby se ukázalo, že si otec sáhnul na život právě pro chování oné zlatokopky.

  • 13. 4. 2018 11:18

    * (neregistrovaný)

    Kdo ví, jak to bylo. A nejspíš na tom ani nezáleží.

    Ostatně, kdyby to byla schopná zlatokopka, tak jim oznámení pošle, ne pozvánku, a zažaluje děti za citovou újmu - tím že je viděla, měla zkažený pohřeb manžela. Což podle mě jen znova dokazuje, že se tím soud neměl vůbec zabývat. Soud žádnou slušnost a slušné chování a vztahy vynutit nemůže. Jen ty peníze. Což naznačuje, oč a komu tam nejspíše šlo. A tím že se soud do toho nechal zatáhnout, riskuje takovéto zdánlivě absurdní žaloby pro příště.

  • 3. 6. 2018 2:45

    Martin Urbanec

    Jak to bylo si zjistil soud - a anonymizované soudní rozsudky si lze získat podle zákona o svobodném přístupu k informacím nebo jsou rovnou veřejné, záleží na soudu a rozsudku.

    Vtip je v tom, že soud se musí zabývat každou žalobou a každou žalobu musí rozhodnout, ať už tak nebo onak. Soud prostě nemůže žalobu ignorovat. Dokonce ani soudce ne. Kdybych vás teď zažaloval o jednu miliardu korun, protože jsem Vám je půjčil, soud se tím bude zabývat. Nejspíš to ale nedokážu, čili soud nařídí mě, abych vám zaplatil náklady, pokud jste měla advokáta. Pokud ne, jen žalobu zamitne (ale projedná ji, jen jsem to nevyhrál). Odmítnutí žaloby (tj. říct tímhle se zabývat nebudu) neexistuje. Odmítnout jde jen dovolání k Nejvyššímu soudu, pokud k němu nebyly splněny podmínky.

    Ano, soudem můžete vyhrát jen nějaký příkaz či zákaz. Soud vám nejčastěji příkáže něco někomu zaplatit. Může ale dojít i k jiným příkazům. Třeba že se musíte vystěhovat (třeba pokud jsem Vám pronajímal byt a následně nájem vypověděl). Může dojít i k zákazu (třeba že mě nesmíte navštěvovat). Záleží na situaci. Soud může nařídit cokoliv, na co dokážete, že máte nárok. Dokonce i tu účast na pohřbu by oné ženě mohl nařídit zajistit, jen to obvykle nestihne (pohřeb se obvykle zajišťuje rychleji než dokončuje soudní řízení).

    Ano, soudem se nedají zlepšit vztahy (dokonce ani se tam nedá získat spravedlnost, k soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek). Soud slouží v podstatě jako trest, zvlášť ve všech, které se nedají majetkově vyčíslit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).