Hlavní navigace

Neplaťte za pojištění, které nepotřebujete

15. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

S pojištěním je nabízena řada připojištění. Jenže ne každé pojištění opravdu potřebujete a může se stát, že budete platit zbytečně za něco, co stejně nevyužijete. Takové pojištění je pak zbytečným luxusem.

Pojištění je moc užitečná služba ve chvíli, kdy ji potřebujete. Když se naopak nic nestane, zpravidla jste vyhodili peníze. Pojištění je vlastně obchod s nejistou budoucností. Když se něco stane, dostanete peníze. Když se nestane nic, nic nedostanete. Hlavním smyslem pojištění je solidarita. Škoda se sdílí s ostatními pojištěnými a pojistné události se pak „rozpočítávají“ mezi všechny pojištěné. Nikdo ta nemusí plně nést tíhu finančních následků.

Opravdu potřebujete pojistku?

Každé pojištění něco stojí, protože pojišťovna musí vytvářet rezervy, zaplatit své administrativní, mzdové a provozní a většinou i odměnu zprostředkovatele. Proto není pojistné složeno jen z očekávané výše pojistných událostí rozpočítaných mezi pojištěné.

Pojištění každý nepotřebuje. Zda pojištění potřebujete, záleží na vaší konkrétní situaci a na výši maximální škody. Základním pravidlem je, že když vás možná škoda finančně nezruinuje a jste ji schopni snadno pokrýt ze svých zdrojů nebo rezerv, pojištění není nutné. Naopak, vyplatí se pak vytvořit vlastní „rezervní fond“, který pokryje neočekávané škody. Nemusíte dávat peníze pojišťovně, ale odkládat si je pravidelně třeba na spořící účet nebo do investic.

Na druhé straně o pojistce musejí uvažovat ti, které jen představa finančních nákladů při nějaké škodě doslova děsí. Pak je na místě strach vykoupit pocitem jistoty z dobře sjednaného pojištění. Někdy je totiž pocit bezpečí k nezaplacení.

Nekupujte, co nepotřebujete

S pojistkou vám pojišťovny často nabízejí řadu připojištění. Tak například v současné době dovolených a cestování „frčí“ cestovní pojištění. Léčebné výlohy jsou dnes samozřejmostí, ale lze si přikoupit i nejrůznější připojištění jako pojištění zavazadel, zpoždění letadla, storno zájezdu či úrazové pojištění. A tady pozor. Jednou věcí je připojištění a druhou jeho limity. Pojištění zavazadel je dobrou věcí, ale ztracenou kameru vám nenahradí, když je limit na položku 3000 Kč a nevztahuje se na prostou krádež. Za ztrátu zavazadel během letecké přepravy zase odpovídají aerolinky, takže je jen kvůli tomu pojišťovat nemusíte. Storno zájezdu vám nepomůže, když si pojištění koupíte až několik dní po zaplacení dovolené. Málokdo si vzpomene, že už má svoje úrazové pojištění, nebo že pojištění odpovědnosti, které má sjednané třeba k pojištění domácnosti, je platné i na dovolené. Opět je škoda platit dvakrát za to samé.

Auto pojištěné natřikrát

Nabízí vám vše pojišťovna k cestovnímu pojištění připojištění automobilu pro případ nehody? Podívejte se, zda už náhodou nemáte asistenci v zahraničí zaplacenou u svého povinného ručení nebo havarijního pojištění. Mohlo by se vám snadno přihodit, že si podobné pojištění koupíte třikrát. A k tomu ještě doma najdete kartu asistenční služby Žlutých andělů.

skoleni_15_4

Elektro bez motoru

V dávných dobách bylo velmi oblíbené pojištění elektromotorů. To zajišťovalo náhradu za případné převinutí motoru nebo dokonce jeho výměnu, v případě jeho poruchy. I dnes lze toto pojištění dokoupit. Ovšem i kvalita elektromotorů je vysoká a riziko jejich zničení malé. Navíc u nového výrobku je i dvouletá záruční doba. I u dražších výrobků typu praček nebo ledniček je podobné připojištění zbytečné, protože cena dnešních spotřebičů není nijak vysoká.

Přepětí lze řešit i bez pojišťovny

Spoléhat se na to, že do vašeho domu či bytu nikdy neuhodí blesk, lze docela dobře. Ale vyhnout se přepětí už snadno nejde. Pojišťovny rozlišují mezi přímým úderem blesku (to hradí) a následky úderu (které se většinou nehradí). Mezi následky patří i přepětí, ale to může vzniknout i chybou či poruchou na straně dodavatele elektrické energie. Škody mohou být značné. Lze se proti nim úspěšně bránit instalováním přepěťové ochrany. Ta vyjde cenově podobně jako roční připojištění proti přepětí (500–1500 Kč) a u kvalitních výrobců přepěťové ochrany získáte dokonce garanci, že pokud přes jejich ochranu přesto dojde k poškození spotřebiče, jeho hodnotu uhradí.

Proč si kupujete pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).